Sunday, 18 December 2011

Hutang~m

Assalamualaikum dan Selamat~

Name sye Yen.. Yen hero dalam blog ni.. Kenape Yen hero dalam blog ni? cuz xde orang nak jadikkan Yen hero dalam blog dorang.. Tajuk diatas adelah hutang.. Yen suke berhutang.. Tapi Yen xsuke bayar balik.. Tiap2 ari Yen hutang ngan kawan2 Yen.. Tiap2 ari gak kawan Yen menuntut hutang mereka dari Yen.. Tapi Yen tetap xmo bayar Hutang yang telah dipinjam.. Satu hari, Kawan Yen yang bername Sam (bukan name sebenar) telah mengONEBYONE ngan Yen untuk menyatakan rase tidak puashatinye kepade Yen..

Sam : Weh~ bile ko nak bayar hutang aku?
Yen : Aku xmo bayar~
Sam : Kenape ko xmo bayar?
Yen : Cuz aku nk selamatkan ko dari jadik buruk..
Sam : Kenape lak aku akan jadik buruk if ko bayar hutang aku?
Yen : sebab ko mintak balik hutang ko..
Sam : da ko hutang kat aku, aku mintak la balik..
Yen : xbleh.. aku xkan biarkan ko burukk~
Sam : camne lak aku akan jadik buruk if aku mintak balik hutang tu?
Yen : Cekgu aku cakap, 'Meminta kembali barang yang sudah diberikan kepada seseorang' bermaksud buruk siku.. Lau ko mintak hutang ko balik kat aku, t siku ko buruk.. aku xmo kawan aku buruk sikunye kerana aku~
Sam : Agak2 bile last ko kne lempang? #$%^&*(

Sekian~

Thursday, 15 December 2011

Ade Ape Dengan DPH C4?

Assalamualaikom~

14 Dec 2011 adelah hari terakher kami, DPH C4 mengucapkan selamat ByeBye pade KPJ International University College..Menatang ape tu DPH C4? DPH C4 = Diploma in Pharmacy Cohort 4.. paham? kat DPH ni, Cohort 4 agak popular laa.. kenape ek? jo, kite selongkar, Ade Ape Dengan DPH C4..

DPH C4,
1. Daftar pade 1 jan 2009
2. Satu2nye DPH yang di sponser oleh KKM (sumer student c4 adelah tajaan KKM)
3. Satu2nye DPH yang majoritinye adelah Student lelaki~
4. Satu2nye DPH yang tak menganjurkan FAREWELL party~
5. Satu2nye DPH yang xpayah nk susah2 mintak sponser~
6. Satu jek budak yang diturunkan Cohort. Harap2 xde yang ke-2..
7. berjaye memerajokkan sumer lecturer lelaki yang mengajar kami.. Mintak maaf pade sume mangse~
8. Satu2nye DPH yang dapat kasot pade hari terakher kat Kolej..
9. ade Pak Lah yang bertindak sebagai Abah kami.. Always backup us walaupun pernah di Perang Psikologi oleh semua pihak c4.. Maafkan kami, Pak Lah..

huhu.. tu c4.. aku lak, ape yang aku da buat sepanjang 3 tahun kat kolej ni~

1. Pakai selipar, kasot All American taim kat kolej.. *aku xsuke pakai kasot kulit*
2. xpernah masokkan baju lam suo.. bese aku selit baju kat tali pinggang jek. *aku xske kelihatan professional*
3. Xikot tempat posting yang ditetapkan.. cth : Orang soh p Kluang, aku p Ampang~
4. Tido dalam kelas mr. thomas cuz aku tegok Bena setengah botol..

Emm.. agak sedih gak nak tinggalkan kawan2 aku ni.. Yelaa.. 3 tahun kami harungi bersame.. Pahit, manis, pedas, panas. Banyak memori yang telah terpalit. Kne angkat air ke tingkat 4.. Kne jalan kaki ke Annex tetiap pagi.. Kene jemur kat panas.. Kne marah ngan Makcik Nurse cuz tuduh student pompan DPH C4 cangkong kat jamban duduk.. Daq pompan kelas aku da ah ade 6.. seboleh2 nak salahkan dorang.. Sedangkan student nurse tu ade 60 orang lebih, xdisalahkan lak~ emmm.. memacam ag laa.. 3 tahun punye cter kan, 6 tahon pon xabes lau aku nak cter sumer.. emm..

Papehal pon, Good Luck la untuk student DPH C4, DPY C4 n DIN G37 cuz berjaye melucutkan title pelatih.. Dulu kami adelah pelatih.. Sekarang kami adelah ex-Pelatih~ sekian~

Saturday, 26 November 2011

Perpisahan~

Assalamualaikomm dan salam Berlapikk~

setiap pertemuan adelah perpisahan.. setiap yang bermula ade la pengakhirannye.. setiap yang mude akan tua.. setiap yang lapar akan makan.. Ari semalam, 25 Nov 2011, berakhir la sebuah pengPOSTINGan aku untuk kali terakhirnye sebelum aku menjengok kancah kerja yang kejam.. hik2.. Wahai student.. korang tau tak taim belajar tu laa taim paling seronok yang pernah dilalui.. t korang da kerja, baru korang tau akan keKEJAMan kerja tu.. even aku xkerja agpon, aku tau yang aku bakal menempuhi suasana kerja yang sangat kejam.. hik2.. tapi dapat gaji.. bestt~

Back pade tajok.. Perpisahan.. seperti yang telah di gembarGEMBURkan diatas, Kali ini adelah final praktikal aku.. Bertempat di PUTERI SPECIALIST HOSPITAL.. kat Johor.. 5 minit dari terminal bas larkin.. dekat ngan kedai isi minyak.. dekat ngan kedai jual buah kelapa mude.. dekat dengan balai bomba.. so, sangat strategik an hospital ni?

Tapi bukan pasal koordinat hospital ni yang aku nak citer.. just nak bitau kat korang, Hospital ni laa hospital paling terbaik sepanjang pengPOSTINGan aku nii.. Kenape terbaek? oke.. setiap pujian akan bermula dengan kutukkan dulu.. =)

Farmasi hospital ni kecik.. Student xnak ramai pulak an yang posting sini.. dicamporkan ag ngan staff pamasi, memang sesak laa.. Terima kaseh pade pihak kolej kerane bijak mengendalikan penempatan posting untuk students anda.. tepuk sebelah tangan untuk pihak kolej yang always bagi keselesaan kepade pelajar..

Even pamasi sini kecik, tapi, aku kagum ngan kemudahan ostel yang disediakan.. sangat memuaskan.. ade washing machine.. xmacam ostel pompan.. hak2.. washing machine pon xde.. aku lak dapat tidur kat bilik paling beso sekali.. oke.. tu pasal ostel.. memang terbaik.. Jage la ostel sebaik yang mungkin.. Jangan koyakkan sofa ag k students? =='

Dan bukti paling kukuh yang menyebabkan aku mengatakan Hospital ni paling terbaik adelah, kerana staffnye.. =) Layanan memang terbaik.. Standard la kan kalau staff marah2 cuz kami (students) wat salah.. xkan la staff nak marah2 ikot suke lak if xde sebab.. Agpon aku memang suke buat salah pon.. T kene marah ngan staff, leh ilangkan ngantok aku ni.. Marah tu perkara kecik.. Yang ag best, kat sini, cacing2 dalam perot aku dapat makanan yang secukopnye.. wee~ da buncet2 da cacing2 aku.. Ramai yang cakap aku buncet, tapi aku xkesah cuz dorang xtau perkara sebenar.. ekceli cacing aku yang buncet..

Aku rase agak tacink gak taim berpisah tu.. Aku salu epi jek lau nak abes posting ni.. Tibe2 aku jadik macam Awie lam citer sembilu lak tadi.. Mintak maaf kepade sumer staff yang kuokan airmate korang tadi.. Bak kata Raja Farah, "sebutir beras same dengan setitis peluh petani".. camtu gak laa staff pamasi yang mengalirkan airmate tok kitorang.. "semakin banyak airmate yang dititiskan, semakin berat dorang nk tengok pemergian kami"

TERIMA KASEH PADE SEMUA STAFF FARMASI DI PSH CUZ DA BANYAK MEMBANTU KAMI TOK SESUAIKAN DIRI KAMI DISANA DAN BANYAK BAGI TUNJUK AJAR DAN BAGI KAMI PELUANG UNTUK MENGENDALIKAN KERJA. taim kat PSH ni, aku xrase pon yang aku ni student.. Aku da rase macam aku ni staff.. Mintak maaf gak cuz aku salu ngulor.. hik2~

sekian~

Friday, 7 October 2011

Facebook aku hilang?

Assalamualaikum..

id : CornFlakes Madu
emel : ska_phobia88@yahoo.com

Dengan offiSialnye aku umum kan, FB di atas telah lenyap dan xdapat dikesan..

FB baru aku

id : Zaharin Zainal
emel : mistazaharin@yahoo.com

Saturday, 1 October 2011

Hye Belog Yang Tercinta~

Assalamualaikum dan Selamat Travian Server 5!

hik2~ da lame si Yen xmengUpdated blog n xberkarya.. Sekarang ni, Yen sedang menjalankan Ibadat Praktikal.. So, ade la mase untuk menghamburkan idea2 yang terbenam lam lubuk otak aku nii.. =)

emmm... bace laa entri pasni.. hik2.. nak berKaryaa.. =)

Sunday, 28 August 2011

Raye Oh Raye~

Assalamualaikum dan salam 28 Ramadhan~

Nampak tak ucapan kat atas tu? Sekarang da 28 ramadhan.. Esok 29 Ramadhan.. Luse lak 1 Syawal~ So, pagi esok adelah pagi terakher untuk kite bangon sahor untuk Mengerjakan ibadat Puasa di Bulan Ramadhan~ huhu~ Raye Aidilfitri~ Aku rase ade yang xkene dengan Raya ni~ Ade jek yang xkene si Yen ni =.='~ Meh kite korekk mende2 yang tak kene mengikot pikiran aku~

Taim bulan Ramadhan, lagu Raya konpem akan berkumandang.. Sape xsuke dengor lagu raye taim bulan Ramadhan ni kan? sumer orang suke.. Tapi, aku xsuke.. cuz aku dengor lagu raye taim bulan Syaaban.. Bulan Ramadhan lak aku suke dengo Azan Maghrib~ Lunak jek aku dengor alunan suara si pengAzan maghrib tu~ lalala.. Oke.. Ape yang xkene ngan lagu raye ni? emm.. Kebanyakkan lagu raye bertemakan air mate.. or kate mudah, Banyak lagu raya yang sedih.. Kenape lak lagu raye mesti sedih? Raye kene ah gembiraa.. Dengo lagu2 sedih t kang orang nanges lak.. orang nanges lak biasenye kat majlis PengKebumian~ so, xkan laa sambutan hari raya same jek tarafnye dengan pergi majlis PengKebumian? Pastu, cube pk ati dan perasaan orang yang xdapat balik raye tu.. Da la sedih xdapat balik raye.. Pastu diPROVOKE lak dengan lagu2 raye yang sedih ni.. Lagi ber+ sedih laa si pengTAKBALIK raye ni.. Pastu, pk gak perasaan orang yang terpakse berhabis duit cuz nak bagi duet raye kat anak2 buah yang ramai.. janganlah tambahkan kesedihan dorang tu dengan lagu2 raye yang sedih ini~ so, cek Komposer2, perbanyakkan laa lagu yang leh wat kat Mood2 orang yang sambot raya ni gembira..

Pastu, aku tengok, taim raye laa baru penuh orang parking kereta kat tanah perkuburan untuk menziarahi sanak saudara yang telah kembali ke Rahmatullah~ Kenape mesti raye baru nak ziarah kubur? Baru nak siram2 air mawar kat kubur laa, nak tabur2 bunge kat kubur laa, nak bersihkan sekeliling kubur tu la~ Mende ni da macam jadik kewajiban da.. Dan generasi baru ni pon menganggap, taim raye baru kene ziarah kubur~ Taim xraye jarang lak nak nampak orang ziarah kubur.. Siap tertutup ag pagar tanah perkuburan tu.. hmm~

Raye~ Kenape ramai yang nak mintak maap taim raye? Asal wat salah jek, tunggu raye baru nak mintak maaf.. Jangan lahh konpiden sangat yang korang tu sempat raye.. Yang kene ikat bulan Ramadhan ni Syaitonn~ Bukan nye malaikat.. Malaikat cabot nyawe tu still menjalankan tugasnye~ Kang xsempat Raye, da kene cabot nyawe, xsempat nak mintak maaf.. Ape salahnye mintak maaf after kite sedar akan kesalahan kite tu.. Xpaya laa nak tunggu Raye baru nak mintak maaf~

So, aku nak mintak maaf kepade sesiape yang ade terase hati ke, terase kaki ke, terase geram ke ngan pangai aku ni..

Oke.. malas nak taip.. Penat jari jemari aku nak menaip. Dah la jari aku arini Berpuasa.. sian die t penat.. tapi, before aku akhiri tulisan aku ni, aku nak nasihatkan ..

"Tahukah anda~ kite tinggal satu hari jek lagi untuk memperdajalkan sahabat2 anda.. P simbah asid, letak mercun bola dalam suo kawan, n ape2 yang jahat ag.. t raye mintak maaf laa~ Yelaaa.. Orang kite kan suke tgu raye untuk mintak maaf.. haha~ gurau jek.. Samat hari raya semua~ jom berpantun,

Ketupat Rendang Lemang Serunding,
CornFlakes Madu Kuih Tart,
Samat Hari Raya Semua,
Maaf Zahir & Batin. =)

Friday, 12 August 2011

Wanita is more PemBazer than lelaki~

Assalamualaikum dan salam salim~

Yen muncul lagi dengan buah fikiran yang relevan.. Sempena bulan puase ni, aku nk kutok siket la si Syaiton ni.. yelaa~ Syaiton kan da kene ikat kan taim bulan pose ni, so, biarlah aku kutok die.. Fyi, membazer adelah sifat syaiton.. Syaiton suke membazerkan masenye untuk menggoda keturunan Adam a.s.. Oke daa.. Tu jek intro.. Malas nak membebel.. Korang pon da besar kan, xpaya la nak kene bebel pepanjang bru korang nk paham..

Berbalik pade title yang digembar gambirkan oleh si Yen, terdapat banyak teori yang agak relevan (kot) yang mengatakan wanita is more Pembazer than Lelaki.. Kat sini Yen akan membentangkan 3 teori yang menyokong hujah Yen di atas..

Pompan, kene beli lipstik la, eye liner la, foundation la, mascara la, blusher dan segala.. Lelaki relaks jek.. paling kuat pon pakai bedak kat muke.. Tp, kaum lelaki yang tepek bedak kat muke ni da tinggal segelintir jek laa.. Xde pon laki nak tepek muke sampai jadik 4 layers pon.. So, dengan aktiviti mekap jek, pompan da membazer byk mase.. Lelaki kalau nk p jalan, relaks jek.. macam aku, Pakai ape2 yg ptot, celet ubat ketiak, sembor pepium siket, Jalan.. Suo jeans pon jarang nk pakai sgt.. Pompan, nak wat muke 4 layers, kai maskara, eye liner, papp! eye liner xkemas, kene adjust balik.. aduii.. Berape banyak mase laa yg dibuang.. Pastu, da cantek2, bile ade laki kacau, cakap lelaki tu gatal plak.. awok mekap cantek2 (cantek ke?) tujuannye kan tok menarek perhatian lelaki.. so, jangan la marah si lelaki kalau anda diusha.. =)

Pompan, ade masalah siket menanges.. Rindu mak, ayah, menanges.. Gado ngan bf, menanges.. Xdapat jawab soalan exam, menangis.. Tgok cter romentik sedih, nanges (aku lau tgok cter romentik sedih ni aku xnanges. just aku takungkan airmate aku kat kelopak mate aku jek).. Kenape laa perlu korang membazerkan air mate korang tu.. Da laa korang suke buang darah tiap2 bulan, pastu nak buang air mate lak tiap2 kali ade masalah.. Pasni ape lagi cecair yang korang nak buang ek? hmmm.. Tapi, ade info mengatakan, menanges bagus untuk refresh mate korang, ilangkan habuk lam mate korang..

Pompan, tiap kali raye, berpasang2 baju Raye korang beli.. Baju kurung la, Kebaye la, Kebarung la, Cheongsam la~ Lelaki relaks jek.. ade sepasang pon da memadai.. Lepas semayang Raye, da tersemat dalam almari da baju melayu nye..Laen laa Cekgu Cekgi kite kan.. Nak p mengajar, kene la pakai baju kurung.. so, xsalah laa nak beli baju kurung berguni2.. Kalau asik pakai baju same, jelik gak murid2 tengok.. Tapi kalau asik pakai baju laen2 jek, Guru Besar laa xmenang mata nak tengok~

Oke.. daa~ nak sambong berTRAVIAN!! selamat sahur~

Tuesday, 28 June 2011

Hati ini diibaratkan seperti Peti Ais~

Assalamualaikum dan Salam salam~

Okeh~ Today, I want to tulis about hati.. Bagi aku, hati ni umpama Peti Ais.. so, xdelah istilah Hati Panas.. Peti Ais an sejuk belaka. Kat belah luar die jek yang panas. So, ketepikan mende2 yang boleh membuatkan hati anda panas. Camne nak ketepikan mende yang menyebabkan hati anda panas? Senang jek.. Just luahkan ape yang korang xpuas hati. Xpaya laa just nak luahkan kat Blog. P luahkan kat si Orang yang korang xpuas hati tu. Korang dok luah kat blog, Macam laa orang tu follow blog korang kan? So, just luahkan jek if kite xpuas hati ngan si polan tu. Xpaya pendam. Buat panas hati jek.

Peti Ais akan terang dilimpahi lampu bile ade orang yang bukak pintu Peti Ais tu. Pastu, akan gelap bila orang tutop Pintu bilik Ais. Lagi2 bile orang yang tutup tu hempas pintu Peti ais kekuat. lagi laa makin terase gelapnye. Same jek macam hati kite. Hati akan bersinar bile ade orang yang berjaye membuka pintu hati kite. Even frust sokmo, tapi, Pintu hati akan tetap terbuka apabila seseorang yang membukanye mengambil dan menarek hati kite. Sekuat manepon tertutup pintu hati kite dengan cinta, xmustahel akan terbukak semula if ade sum1 yang membukanye.

Hati pula akan sunyi sepi macam suasana pukol 3 pagi tu. Taim tu, keadaan sunyi jek. Gelap. Semua orang sedang dibuai mimpi mase tu. Lagipon, biasenye kan tempat gelap tu sunyi. Same jek ngan hati. Bile orang yang kite sayang menutup hati ite, make, gelap dan akan menjadi sunyi la hati kite. Makan siket mase laa untuk menerangkan hati balik. Tunggu jek sape yang akan bukak Balik pintu hati kite tu.

Tempat gelap dan sunyi ni pulak biasenye banyak SYAITAN. macam kat toilet. Kan sunyi jek an. Feeling jek taim nak iyak tu. Tapi cekgu aku cakap kat situ byk SYAITAN. Pastu, tempat sunyi pon banyak SYAITAN. Tu yang banyak Kapel yang hanyut apebile mendiami tempat sunyi. Same jek laa dengan hati kite. Selepas orang yang kite sayang tutup kembali pintu hati kite, make tertutup la sinar dalam hati kite tu. Akan menjadik sunyi. Lalu, datanglah si SYAITAN menggoda keturunan ADAM a.s dengan cube menyesatkan si Pemilik Hati sepi ni. Bile sepi, mula laa nak minom arak la, merempit la, isap dadah la. Alasan cume kerana tensen cuz kecewa. Sedangkan banyak lagi mende yang berpekdah tok terangkan hati balik. Seperti solat, n memacam lagi yang berkaitan agama.

Peti Ais pulak akan menyimpan barang2 makanan supaye memastikan makanan lambat busuk. Pastu, bile barang tu da xpired, kene la buang. cuz takut akan membiakkan bacteria2 yang merbahaya. Same jek macam hati kite. Kite kene laa isikan hati kite dengan mende2 yang berguna. Isikan hati kite dengan Ilmu. Banyak ilmu yang ade di sekeliling kite ni. Setiap detik perjalanan hidup kite ni, disertakan dengan Ilmu. Sedar xsedar jek. Pastu, kite kene la buang mende yang keruh dalam hati kite. Kerana, bukan setiap ilmu yang kite dapat tu membawa kebaikkan. Contohnye Perempit. Dorang pakar dalam bidang bikin membikin ni. Tapi disalah Gunakan dengan mengubahsuai motor mereka untuk merempit.

So, jagelah Peti Ais anda dengan baik. Isikan Peti Ais anda dengan mende2 yang penting. Mende yang xpenting, Buang jejauh~

Sunday, 26 June 2011

Hargailah Ayah Anda~

Assalamualaikum dan Salam Insomnia~

hari ini, Yen selaku hero Blog telah menjemput watak baru untuk blognye.. Watak bername Azmi.. sile ikuti kisah Azmi ini.. =)Penat laa asik Yen jek nak pegang watak utamaa.. =)

Azmi maseh lagi menunggu keputusan rayuan Universiti di rumahnye. Azmi ade seorang ayah dan seorang adik, Azam. Sejak kematian ibunye, perasaan benci Azmi kat Ayah nye terhasil. Ibu Azmi mati kerana Ayah Azmi telah gagal mengawal keretanya lalu merempoh belakang treler yang ade banyak tayar tu. Kalau Ayah Azmi berhati2, mesti Ibu Azmi maseh ade sehingga kini. Pade pikiran Azmi, punce utame kematian ibunye adelah disebabkan oleh Ayahnye. Ayah Azmi mempunyai sebuah kedai photostat yang menjadik punce rezeki ayah Azmi untuk membesarkan Azmi dan Azam. Kerana benci dengan Ayahnye, Azmi langsung tidak pernah menolong Ayahnye menguruskan kedai Photostat itu. Tetapi, Ayah Azmi tidak kisah akan sikap anaknye itu. Die lebih rela membiarkan Azmi duduk di rumah dari melihat Azmi penat kerane membantunye.

Azam maseh lagi sekolah di tingkatan 3. Azam tinggal di sekolah Asrama yang xberapa nak penuh. Setiap kali cuti, Azam akan membantu Ayahnye di Kedai photostat itu. Walaupun Ayah Azam menegah untuk menolongnye di kedai, Azam tetap berdegil kerana die ingin meringankan beban kerja ayahnye. Sementara menunggu keputusan rayuannya, Azmi sering keluar malam dan mengamalkan gejala hidup yang tidak sihat. Azmi gemar merempit. Ayahnye sering menegur Azmi supaye tidak melibatkan diri dalam budaya rempit merempit ini. Tetapi, Azmi tidak mengendahkan. Setiap nasihat yang disampaikan oleh Ayahnye dibalas dengan makian dan kebiadaban oleh Azmi. Ayahnye tau yang Azmi membencinye kerane Azmi menganggap punce kematian ibu Azmi adelah kerananye. Ayah Azmi sering memanjatkan doa kepade Allah taala setiap kali selesai solatnye supaya dilembutkan hati Azmi dan mengikis perasaan benci Azmi terhadap ayahnye.

Malam menjelma. Azmi masih mengamalkan budaye rempit lagi walaupun Ayahnye da berkali2 menasihatinye supaya meninggalkan kerjaya merempit ini. Malam ini, Azmi ade race dengan Mael Pion. Sudah lame Azmi ingin berlumbe dengan Mael Pion kerana Mael pion belom pernah dikalahkan oleh perempit2 yang laen. Mael Pion akan melakukan apa saja untuk menang. Tapi, sebagai seorang yang mempunyai hati yang kental, Azmi tetap memFokuskan sepenuh perhatian pade perlumbaannye ini. Setelah 11minit berlumba dan lagi beberapa meter lagi nak sampai ke Garisan penamat, Mael Pion telah menendang Azmi. Azmi yang sedang memecut 160km/j tidak dapat mengawal motorsikalnye lalu merempuh seorang PakCik yang menunggang motor ex-5. Pandangan Azmi semakin gelap. Gelap, dan terus xnampak ape2.

"Azmi.. Bangun nak. Makan ubat ni." kata ayahnye kepade Azmi. "Aku kat mane niii!!" jerit Azmi. "Azmi kat Hospital. Da 2 hari Azmi xsedarkan diri. Syukor laa Azmi da sedar." jawab Ayahnye penuh optimis. "Aku laparr. ko xmo bagi aku makan kee? ko suke laa kan tengok aku mati??" herdik Azmi. "xbaek Nakk cakap macam tu. Ayah sayangkan Azmi lebih daripade Ayah sayangkan Ibu ko Azmii.." kata Ayahnye sambel menitiskan air mate. "ahhh~ kalau ko sayang ibu, mesti ibu ade kat sisi Azmi." jawab Azmi dengan penuh perasaan bencinye terhadap Ayahnye.

Ayah Azmi sudah 2 hari tidak tido kerane bimbang akan kesihatan Azmi. Ayah Azmi tetap menyayangi Azmi walaupun die tau yang Azmi membencinye. Die sanggop bersengkang mata demi menanti anaknye sedar dari koma.Abahnye yang memandikan Azmi semase Azmi koma, membelai Azmi sambel berharap Azmi cepat sedar, Menenangkan Azmi ketika Azmi tibe2 meracau kerana terkenang peristiwa die ditimpa Eksiden itu. Sudah seminggu Azmi di Hospital dan doktor telah membenarkan Azmi pulang ke rumah kerana Azmi dilaporkan cergas dan mampu bermain dam ular.

Azam menjemput Azmi di Hospital dan membawa Azmi pulang ke rumah mereka. Sampai2 jek Azmi kat rumah, Azmi memekik memanggil Ayahnye. "Ayahhhh! kenape ko suroh Azam yang jempot aku kat Hospital? Ko pon da benci aku ke?" "Abangg! ape abang cakap ni?" Azam memarahi sikap kurang ajar abangnye. Azmi cume mampu menunduk. Azam masok ke dapor untuk mengambil bunge dan air mawar. "Ko nak kemane Zam? Nak melawat kubor Ibu ea? aku nak ikot ko Zam. Dah lame aku xmelawat pusara ibu." pinta Azmi. Azam cume mengangguk tande setuju dengan permintaan Azmi tu.

Selepas selesai membaca Yasin kat kubur ibunye, Azam pon meninggalkan Abangnye sesorang kerane Azmi maseh belom menghabiskan bacaan Yasinnye. Azmi menanges kerana terkenangkan Arwah Ibu mereka. Setelah mengesat air matenye, Azmi pon mahu berangkat pulang. Azmi melihat adeknye sedang melawat sebuah kubur lalu Azmi menghampiri Azam. "kubur sape ni zam? kawan ko ke? kecik2 da mati.. sian kawan ko ni.." tanye Azmi kepade Azam. Azam pon menjawab, "Abang. ini kubur Ayah bang." "Ko jangan memain Zam. Aku benci ngan Ayah, xde la sampai doakan die mati" kata Azmi dalam keadaan gemuruh. "betol bang. Ayah da meninggal. nampak ni name kat batu nisan ni. Ni name ayah bang.. name ayahh." kata Azam sambel menitiskan air mate. "Ko jangan nak tipu laa Zam. Ayah jage aku taim aku kat Hospital tu.. Nak harapkan ko jage, ko tu dok kat Asrama. Ayah yang jage makan minom n mandi aku." kata Azmi. "Betol laa bang.. Watpe laa Azam nak tipu Abang. Ape yang Zam dapat kalau Zam tipu abang?" kata Azam cube meyakinkan abangnye.

"Kalau betol la ayah da mati, cube ko btau aku, ape punce kematian Ayah?" tanye Azmi. "Abang ingat x taim kejadian abang eksiden tu? Abang ade langgo penunggang ex-5. orang yang abang langgar tu adelah ayah kite bangg." Azam mengEXPLAIN kepade Azmi. Azmi terkedu sambel menanges kat pusara ayahnye. "bangg.. Ayah sayang sangat kat Abang walaupun Abang membencinye." kata Azam. "Arghhh! kalau bukan kerana ayah, ibu xkan tinggalkan kite zam." kata Azmi yang maseh menyalahkan Ayahnye. "Sebenarnye, Abang laa punce kematian ibu. Abang laa punce sebenar kematian Ibu abang tau x!!" jerit Azam kepade Azmi. "Haa? ape yang ko cube sampaikan ni Zam?" tanye Azmi penuh persoalan.

"ekceli, ibu mati kerana telah mendermakan Hatinye kepade Abang. Taim Ayah xdapat mengawal kenderaan, Ibu dan Ayah xmengalami sebarang kecederaan. Abang jek yang hampir mati kerana tercampak keluar kereta dan badan Abang terhempas kat batu besar. Hati Abang rosak terok dan perlu melakukan perpindahan hati dengan segera. Ibu dan Ayah telah membuat Ujian sama ade hati mereka sesuai dengan Abang ataupun tidak. Setelah keputusan diputuskan, Hati ibu yang sesuai dengan abang. Perpindahan hati itu berjaya menyambung nyawa abang tapi, Ibu mati kerana hilang banyak darah." Explain Azam panjang lebar. "Kenape ko xbagitau aku perkara sebenar zam?" tanye Azmi. "Ayah yang suruh rahsiakan semua ini kerana Ayah xmau Abang rase bersalah." jawab Azam. "Ayahh~ maapkan Azmi Ayah.. Azmi berdosa sangat dengan Ayah. Azmi xpatot benci Ayahh~" Azmi menangis maken kuat dengan penuh penyesalan.

Tapi semua tu da xbermakne lagi~ Hargailah kedua orang tua kite selagi hayat mereka dikandung badan. Jangan nak menghargai mereka selepas pemergian mereka. Hargai mereka sementara mereka maseh ade. Terimalaa segala bebelan bereka untuk membina hidup kite. Setiap bebelan mereka ade nasihat bergune untuk kite menempuh dunia yang kejam ini. Jangan membenci mereka. Jangan menderhaka kepade mereka. Jadikan setiap bebelan mereka sebagai kunci kejayaan kite. sekian~

Saturday, 25 June 2011

SEPAH terbaekk~

Assalamualaikum dan salam Berlapekk~

hehe~ Seperti yang sedia maklum, Kumpulan Sepah yang berasal dari Johor telah Menjuarai MaharajaLawak.. Hik2~ Siyes, aku memang xpercaya Sepah boleh menjuarai Maharaja Lawak.. Kumpulan Sepah sangat Konsisten dari minggu Pertama sehinggalah Minggu ke-13.. Walaupon persembahan Sepah konsisten, mereka tetap berade pade kedudukan ke-2 kerana keKONSISTENan dorang dibayangi Kumpulan yang mempunyai pengaruh n populariti yang sangat tinggi iaitu JOZAN..

Jozan adelah sebuah kumpulan yang Baek.. Tapi, aku yang memang da lame mengikuti Lawak Jozan ni da naek muak dengan lawak2 yang dipersembahkan oleh Jozan ni.. Da macam xde modal sampai Jozan ni suke sangat mengulang2 lawak yang mereka buat.. Contohnye watak Ah Cai yang dibawe oleh Johan.. Kat Raja Lawak musim berape tah, watak si Ah Cai ni dijelmakan oleh Johan untuk menutup undi. Kat rancangan Oh Yeah! pon Johan ade bawak watak Ah Cai.. n dari minggu pertame lagi aku da agak yang watak Ah Cai ni akan menjadik pertaruhan Johan untuk membuat penonton Gelak.. xde modal kah untuk melawak? banyak lagi Lawak mereka yang mereka recycle..

Sepah pule sering menampilkan lawak yang penuh keMELAYUan.. mempunyai variasi lawak.. xbergantung kepade 1 watak seperti watak si AH Cai.. Aktiviti Rewang, Bidan, Khatan dan macam2 lagi lawak yang mempunyai kualiti da original.. Dan persembahan Sepah pade malam semalam pon lagi dapat sambutan gelak ketawe penonton.. Gelak Tawa penonton da boleh menentukan kemenangan SEPAH.. Kalaulah semalam SEPAH diTempat ke 2 sekalipon, SEPAH tetap no 1 dihati jutaan penonton.. Tapi ape boleh buat, SEPAH memang layak bergelar juara MAHARAJALAWAK.. SEPAH memang menjadik kebanggaan orang Johor, tapi perlu diingat, bukan Orang Johor jek yang undi mereka, 1 Malaysia undi SEPAH.. =)

Pasni da xde laa modal untuk bergelar ketawa.. hik2~

Selamat Hari Laher Zainal Abidin~

Assalamualaikum dan Salam Kerukk~

hik2~ korang tau x ape makne salam Keruk? Salam keruk tu salam yang disertai dengan duit.. Macam kat Majlis Kawen.. huhu.. Tapi bukan nak cerite pasal Kawen.. Nak cerita Pasal Encek Zainal Abidin ni.. Die adelah Abah aku.. hik2~ 58tahon yang lalu, die telah dilahirkan di sebuah tempat di Area Johor.. wuu~ Abah aku adelah askar pencen.. Beliau pencen setelah menduduki pangkat Pegawai Waran 1.. hik2.. Hebat x Abah aku? Badan kecik tapi berpangkat Beso..

Aku sayang Abah aku.. Abah aku sporting cuz die xpernah membebel pon kalau aku balik rumah taim Azan Suboh berkumandang.. Abah aku xmembebel bukan sebab die xsayang aku.. Abah aku xmembebel cuz abah aku percaya yang aku ni bukan orang yang suka mengamalkan budaya yang xsehat seperti merempit,menageh dadah or menageh simpati kat tepi jambatan.. Aku berseh oke.. so, die xpernah mempertikaikan kenapa aku balik dikala Subuh berkumandang.. Saya sayang Abah saye..

Akher tahon ni aku abes stadi.. so, tahun depan da leh simpan dwet untuk beli hadiah untuk Abah aku.. =) Tankz cuz selalu belikan Yen aer berkarbonat dan belikan Yen putu Mayam.. Hik2.. Abah aku memang tau selera aku.. terbaekk kan Abah aku? hik2~ sekian~

Friday, 24 June 2011

tibe2 ingat kat die~

Assalamualaikum dan Salam Rejab~

Pertama sekali, aku nak ucapkan tahniah pade skuad Olimpik Malaysia yang telah berjaya melayakkan diri ke pusingan seterusnye untuk mencapai cita2 untuk ke Olimpik~ Walapupun bermain dengan 10 orang, tetapi, Malaysia berjaya menahan asakan yang bertubi2 dari team Lubnan dan perlawanan berakhir dengan kemenangan berpihak kepade Malaysia~ Malaysia mengalahkan Lubnan dengan keputusam 2 berbalas 1..

Buat masa ini, waktu tidur aku da sepenuhnye abnormal.. Memang da insomnia tahap 4 da ni.. Aku memang suke pon mengamalkan gaya hidup yang xsehat ni.. Maksod aku gaye hidop yang xsihat ni, bukan laa seperti merempit, merempat bagai.. Aku cume suke kuo tengah malam lepak Kat CC dengan Kawan2 aku untuk bermain Game, pastu lepak kat Mamak sambel layan StarMovie.. pastu, dalam kol 4 petang baru laa aku tdo.. kol 6 da bangon balik.. haha~ Sejak da memasuki angka 23 ni, rase macam bosan pulak tido.. huhu.. Nanti da sampai mase, kene tido selamenye pulak.. So, taim celik ni laa xpaya sangat laa dengan hobi Tido tu..

Semalam, taim aku tdo Pukol berape tu kan, tibe2 aku termimpi si ANU.. emm.. si ANU ni ex aku.. sejak akher2 ni, aku memang rindu kat die.. tapi xde la sampai termimpi2.. Semalam pon aku xtau macam mane aku boleh mimpi die.. ex aku ni da deactivated FB die.. kat dalam mimpi aku ni, tetibe lak aku nampak page die.. Bile mase di activated FB die pon aku xtau.. pastu aku stalk laa wall die, kat wall Post tu die cakap, die rindu aku.. adess.. Dasat tol permainan mimpi aku ni.. ade sorang junior aku cakap, kalau kite tibe2 teringat kat someOne, someOne tu pon tengah ingat kat kite.. Wuu~ macam laa die ingat aku lagi..

Aku memang xleh nak lupe die pon.. Kalau aku dok sorang2 tengah layan jiwang, mesti aku terbayang die.. Kadang2 aku rase macam aku nak putar balik mase pergi ke mase taim aku dengan die tu.. Tapi, aku pikir2 balik, kalau kite patah balik mase, nanti aku kene menduduki exam sem4 aku semula.. so, better just teroskan jek mase ke depan.. Aku pon xtau die ade kat mane sekarang ni.. Bulan ramadhan pon da nak tibe ni.. Mesti aku akan terkenang balik taim die kejot aku sahor tahon lepas.. emmmm.. Tah laaa.. kekadang pepikir balek, aku rase macam aku ni bodoh gak.. Kenape aku mesti rindu die sedangkan die belom tentu lagi rindukan aku, rindukan kisah kitorang dulu dan blaa blaa blaa.. Tapi xpe laa.. cuz die tu something yang terindah yang pernah singgah kat hati aku ni~ Kalau ade jodoh, xkemane kan?

masih disini, menantimu berharap kau akan memikirkan ku
masih disini, menunggumu menantidirimu kembali untukku

Tuesday, 21 June 2011

Tabiat Segelintir Waganegara Malaysia~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Hari ini, si empunye Blog nak bukak cerita pasal tabiat segelintir Warganegara Malaysia.. Malaysia dulu pernah digemparkan dengan berita budak pompan 14 tahun yang secare offiSialnye menyatakan tentang ke"tak virgin"an beliau kepade umum.. Dan rammai yang megutuk budak pompan ini kerana Die dilihat seperti sudah tidak mempedulikan maruahnye kerane memberitahu tentang die sudah tak Dara~ Kat Pesbuk, Community, Blog2, dan surat Khabar, ramai gile yang mencaci die.. Taim tu ramai lak dok kondem budak ini sambel bagi nasihat akan keagamaan.. Baek kan orang Malaysia..

Pastu gempar pasal si Gambit berlakon kat VC ape tah tajoknye. VC tu dilabelkan sangat mengghairahkan kerana terdapat aksi wanita yang separuh bogel melakukan aksi yang mengghairahkan.. Memula Gambit mempertahankan tindakan beliau.. VC itu untuk dipasarkan di Pasaran USA.. Selepas dihentam bertubi2, Gambit memnintak maaf kepade semua.. Nak pikir secara agama, memang laa si Gambit tu salah cuz bersentuhan n melihat aurat wanita n bagai2 ag.. Baek kan orang Malaysia..

Then, nak cakap pasal kumpulan Balas yang menduduki tempat Ke-3 dalam Raja Lawak musim ke-5.. Kumpulan Balas dikatakan sering membuat lawak lucah.. Double Meaning.. Emm.. aku rase, lawak yang disampaikan oleh Balas tu bende yang biase kita alami taim kite dok bersembang xingat dunia tuu.. Tapi bile Balas mempersembahkan Lawak yang kononnye Lucah tu, dorang dikondem pula.. Kerana ini Malaysia.. Penuh dengan sifat ketimuran yang sangat sopan.. Kalau korang xmo dengar lawak lucah or double meaning, korang p jek laa Tengok AF, Mari Menari n bagai tu..

Korang tau x cerita Juvana.. Yang ditayangkan setiap Hari Isnin pukol 9malam tu.. Cerita ni pon ramai yang nak kondem.. Konon nye cerita ini akan menggalakkan Student2 untuk bergaduh, Lebih membawa unsur negatif jika ditonton oleh pelajar sekolah.. wuu~ Kenape laa mesti dipandang -ve? Aku rase, biasenye Drama kat TV tu adelah diadaptasi daripada kehidupan seharian kita.. Kalau xde kes seperti kat dalam Juvana, xde la sekolah Tunas Bakti, Henry Gurney.. Aku rase Juvana ni sebuah Drama untuk membangkitkan motivasi Remaja.. kerana, belum terlambat untuk remaja2 bermasalah di luar sana untuk berubah..

Kat Mari Menari, AF tu, konpem xde Lawak lucah, tapi, xramai pulak orang Malaysia yang mengKondem AF n Mari Menari ni.. Jarang aku tengok peserta AF memakai tudung litup sempurna.. Dedah sana, Dedah sini, xde pon orang nak kondem.. Xde pulak nak nasihat berlandaskan keagamaan.. Mari Menari tu pon peserta die xpakai tudong gak~ Pakai tudung, susah laa nak menari ek? *alasan*

Dalam Kes daq 14 tahun, Gambit, n kumpulan Balas, ramai yang merasekan mereka xsenonoh.. Tapi, kalau AF, Mari Menari, sangat senonoh laa agaknye kat pandangan mereka.. Ramai yang memberikan nasihat berunsurkan keagamaan.. Tapi aku pelik ah, kenape rating Maharaja Lawak n AF lagi tinggi daripade rating Imam Muda? "--

Saturday, 18 June 2011

Cinta Tak Terungkap~

Aku terlantar di Hospital selame 3 hari setelah aku dilanggar oleh kereta Persona berSpoiler tinggi. Aku dilanggar semase melintas untuk mengungkapkan sesuatu kepade orang yang da lame aku minati. Aku ingin luahkan rase hati yang da 3 tahun aku pendam kepadenye, tapi, hajat aku dihalang dengan eksiden yang menimpa aku. Wanita yang bername Ayu. Wanita itulah yang telah ku minati sekian lame. Sudah 3tahun aku di Kolej ini, melihat setiap gerak geri die. Memerhati setiap tingkah lakunye. Perbualan rancak ku terhenti bile kelibatnye melintasi mata ku. Tapi, aku bukan seorang lelaki yang berani melafazkan cinta. Cuma mampu untuk aku minati, jauh sekali untuk aku memiliki. Kawan2 aku sering menasihati aku supaye aku cecepat mengAdjust si Ayu ni supaye tak diNgap oleh jantan lain. Tapi, aku xmempunyai kekuatan tu.

Akhernye, setelah 3tahun di Kolej ni, di hari akhir aku di Kolej ini, aku cube untuk menjadik kuat. Cuba memberanikan diri aku untuk meluahkan rasa hati yang telah sekian lame aku pendam. Aku mengekorinye sampai aku ade keyakinan untuk meluahkan lafaz2 teragung. Aku nekad. Even die menolak, xmenerima cinta aku, aku tetap ingin luahkan Lafaz cinta aku kepadenye. Aku nak hati aku puas. Aku nak die tau yang aku da minat die sejak 3 tahun. 3 tahun tu bukan mase yang sekejap. Lame tu. Macam2 perasaan da aku rase bile memikirkan dirinye. Keayuan nye, kelembutan peribadinye telah lame menyentap perasaan aku terhadapnya. Aku akan luahkan rasa hati aku padenye. Apa nak jadik pon jadik la.
Aku melihat Ayu ingin melintas jalan. Aku masih mengekorinye sambel membina keyakinan diri. Aku berdoa supaye Tuhan bagi aku kekuatan untuk melafazkan cinta aku pade Ayu. Ayu patah balik kerana note die melayang setelah angin tiup. Aku melihat semase die patah balik, ade sebuah kereta yang diPandu oleh Negro meluncur laju ke arah Ayu. “AYUUUUUU!!” aku menjerit kepade Ayu sambel berlari untuk membantunye. Aku berjaye menolaknye ke Tepi jalan, dan Kereta Persona berSpoiler tinggi tu terus melanggar aku.

Aku xsedar ape2 lepas tu. Tapi aku maseh ingat, Ayu menanges sambel memangku kepala aku kat paha die. Rase hati macam xpercaye. Pompan yang da lame aku minati, menanges kerana ku? Aku terlantar di Hospital. Taim aku sedar, aku da ade kat atas katel Ward. Bosan gile. So, aku pon jenjalan laa kat ward tu. Kalau da jodoh, xkemane. Aku tengok, Ayu ade kat Hospital tu. Tengah melawat seorang lelaki. Aku tengok Ayu mengenggam tangan si Pesakit tu dengan erat sambel matenye Bengkak. Mungkin sebab asyik menanges. Aku menghampiri Ayu untuk menegurnye. Semase aku menghampiri Ayu, Ayu seperti meluahkan something pade laki itu.

Muke lelaki itu berbalut rapi. “kene simbah asid la tu” kate aku dalam hati. Aku cume mendengar luahan Ayu terhadap lelaki itu. “Awak, bangon la awak. Da 3 hari saya tunggu awak kat sini. Awak xkesiankan saya ke?” kate Ayu pade si mumia berbalut tu. Aku rase macam nak lemaskan jek laki tu. Rupa2nye Ayu da ade pilihan hatinye. “saya sayang awak. Awak bangunlaa” kate Ayu yang membuatkan aku seperti di timpa Lif. Aku rasa menyesal kerana aku xdapat meluahkan perasaan yang aku pendam 3 tahun ni. Aku terus menuju ke katel Ward aku dengan perasaan kecewa.

Semase perjalanan aku ke katel aku, Aku Nampak family aku sedang menuju ke katel Yang diduduki oleh si Mumia tu. Aku memanggil Mak aku, tapi mak aku xdengar.
Tiba2, aku dengar Ayu menjerit. Aku lihat Doktor n Nurse bergegas ke Arah si mumia tu. Mak Abah aku pon bergegas ke sane. Aku pon bergegas juga. Aku lihat, Doktor menggelengkan kepalenye. Ayu meratapi kematian si Mumia tu. Doktor geleng, Aku lak mengangguk sambel tersenyum cuz si Mumia tu da mati, so aku ade peluang laa nak usha Ayu.

Aku mendekati Ayu. Ayu seperti xdapat mengawal perasaannye. “Yen.. Kenapa Yen tinggalkan Ayu? Ayu sayang Yen! Da 3 tahun Ayu tunggu Yen luahkan lafaz teragung tu pade Ayu. Kenape Yen pergi dulu!!” kate Ayu. Aku terkesima. Name mumia ni same ngan Aku ke? Doktor membuka balutan muke si Mumia tu. Aku terkejut. Rupa2nye, si Mumia tu adelah aku. Da 3 hari aku koma. Dan Akhirnye aku pergi meninggalkan dunia.

Aku berase sedih. Aku cume mampu melihat orang meratapi kematian aku. Abah menenangkan Mak aku. Ayu pule still memegang erat tangan ku. Doktor menutupi mateku. Penglihatan ku mule gelap. “Izinkan Yen pergi” bisikku pade Ayu. Aku pergi dengan redhanye. Aku berase gembira, rupa2nye, Ayu pon menyimpan perasaan yang same padeku. Tapi, semua tu da xpenting. Selamat tinggal dunia~

Wednesday, 15 June 2011

Hantu Facebook~

Assalamualaikum dan Salam Seram~
Hari ini, genaplah 13 orang yang telah mati akibat symptom yang pelik. *13 tu no genap ke ganjel? Ahh~ lantak p laa* Mangsa yang ke 13 ini disahkan oleh Doktor, mati akibat mangsa mengalami pendarahan yang teruk di otak kanannye kerana kepala otak die terhantuk kuat kat divider jalan selepas mangsa didapati menerjunkan dirinya dari tingkat 14 di Apartment yang didiami mangse~ Otak kiri mangse xmengalami pendarahan, tapi otak kiri mangse didapati bengap, so, kalau hidop pon macam xde makne, so Doktor pon just sahkan die mati jek.. “Hmm. Dalam mase sebulan, ade 13 kematian yang berlaku kat sini. Pelik betol la.” Kata Yen selaku hero didalam blog ini. Ni kan blog Yen, so, macam2 watak yang Yen boleh jadik.. Kali ini, Yen nak menyiasat kes kematian akibat symptom pelik ini. Walaupun sudah disahkan oleh Doktor tentang punce kematian si mayat tu, Yen tetap xpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Doktor tersebut. Untuk merungkai misteri di sebalik kes ini, Yen telah mengInvestigate punce2 kematian mangse2 yang mati ini. Yen dengan pantas mengON9kan FB nye dan mengeADD semua mangse yang mati tu.. Niat Yen adelah untuk mendapatkan alamat si Mayat tu untuk Yen mengInterview insan yang terdekat dengan si Mayat itu. Setelah mengeADD kesemua FB si mayat tu, bertambah laa koleksi Friend Yen di FB. Setelah mengCHECK profile, wall, noti and Friend di FB si Mayat2 itu, terdapat sesuatu mende yang menarik perhatian Yen. Sedar xsedar, kesemua si mati tu mempunyai 2 orang mutual friend yang same. Mutual Friend yang pertame, mesti la Yen cuz die da add kesemua si mati tersebut. Mutual Friend yang kedua pula adelah seorang yang bername Tze Han~ Ekceli, Yen pon xpasti name mutual friend yang ag satu tu cuz name mutual friend si mati yang ag satu tu dalam tulisan Cina  pelat Jepun. So, Yen just assume yang name mutual Fried yang ag satu tu, Tze Han~
Yen dapati, kesemua mangse telah menerima application dari Tze Han ni. Dan kesemua mangse telah mengAPPROVE application tu. Adekah kematian mereka mempunyai kaitan dengan application yang telah diSend oleh Tze Han ni? Untuk menambahkan info pasal si Mayat ni, Yen telah mengeADD family2 si Mayat ni jugak. Yen bertanyekan punce kematian kepade kuarge2 yang terdekat dengan mangse. Ade yang mati kerane Eksiden, ade yang mati digilis Ampang Line, ade yang mati akibat disembelih, ade yang mati kerane kencing manes, kencing tawar, kencing cukup rase dan bagai2 lagi laa punce kematian. Tapi, Yen tetap xpercaye akan punce kematian itu. Tapi, ade satu ahli kuarge si mati ini memberitahu, die pon xcaye punce kematian sebenar kematian Adiknye. Doktor cakap, adik die mati cuz kene demam Denggi. Tapi, die telah menyaksikan satu peristiwa yang pelik. So, die ceritakan laa stori pasal detik2 terakher adeknye tu. Taim tu, adek die tengah mengON9 FB. Adek die telah menerima application dari Tze Han. Selepas mengApprove application tu, adik die tibe2 rebah. Die terus bawak adek die p hospital untuk rawatan selanjutnye. Selepas 2 hari di hospital, adeknye pon disahkan mati.
Yen rase, kematian dorang ade kene mengena dengan Tze Han tu. Yen rase, sesiape yang mengApprove application yang diSend oleh Tze Han akan menemui ajal. Untuk membuktikannye, dengan berani2 takutnye, Yen tekan button ADD AS FRIEND kat page Tze Han tu untuk menjadikkan Friend Yen. 3 saat selepas Yen mengeADD Tze Han, supppp~ masok kat list notification Yen, application yang same diSend oleh Tze Han terhadap mayat2 td. Dengan hati yang belom menghidapi penyakit Hepatitis B, Yen pon mengApprove application itu~ “Hok alohh~ game FarmVille rupenye. Aku ingat kan mende ape laa tadi” kate Yen dalam hati. Tze Han tu seorang yang taksub dengan FarmVille rupenye.. semua kawan2 Tze Han kat FBnye telah menjadik jirannye dalam FarmVille tu. “ ciss.. aku ingatkan punce kematian 13 orang tu macam dalam cerita ONE MISSED CALL tu.. Jawab tepon, pastu mati. Rupa2nye, punca kematian mereka cuz da memang ajal mereka rupenye.” Kate Yen dalam hati ag. Secara offiSialnye, Yen pon menutup kes yang misteri kononnye ni~
*xpaya tengok DVD banyak sangat.. nanti terpengaruh dengan reality lak*

Tuesday, 14 June 2011

entri yang terlambat~

Assalamualaikum dan Salam selasa~

Ari ni ari selase~ aku nak cerite pasal AF9 yang da melabuhkan tirainye ahad lalu~ even cam da expired 2hari, tapi, aku nak cerite gak~ huhu.. Seperti yang sedia maklum, Hazama telah dinobatkan sebagai pemenang terakher untuk Akademi Fantasia yang da 9 musim berkumandang~ Kejuaraan Hazama ni da memang diramalkan sampai ade khabar angen yang mengatakan Hazama juara yang dirancang kerana VC untuk lagu cinta teragung telah diRelease awal~ lantak p laa ngan khabar angen tu~ kalau bukan Hazama, korang nak sape menang? da memang die jek yang Best kat AF9 tu.. dan ramalan aku benar belaka apebila Lena AF9 menduduki tempat ke 2.. Ramai yang mengagak Fina AF akan memberi saingan kepade Hazama.. tapi aku lagi support Lena cuz suare die ag best~ Fina tu dok konfiden nak kuarkan vokal die yang hebat tp bg aku die tu just tau dok menjerit taim menyanyi jek~ tahniah laa kepade Hazama cuz berjaye menjuarai AF9.. Single terbaru beliau pon best woww~ suare sangat mantap.. Memang tuah berpihak kepade Hazama kerane berjaye setelah dikecewakan 5 tahon lalu di konsert prelude AF4 yang dimenangi Faizal AF4 tu.. teuk tol persembahan Faizal taim malam konsert akher AF9 tu~

kesah entri yang terlambat ke 2 pule, aku nak cerita pasal KL Gangster~ Untuk pertama kalinye aku tengok Filem Syamsol Yusof *syamsol ke shamsol? lantak p laa.. aku bukan minat die..* kat wayang~ cuz aku sangat xminat die.. Memang cerite die semua box office, tp aku da xminat die nak wat camne.. belom ade filem yang diarahkan oleh beliau, tanpe beliau menjadik Pelakon Utamenye~ Ahmad Idham n David Teoh pon ade berlakon dalam Filem yang dorang buat, tapi bukan laa watak utame yang dorang lakonkan.. Tapi xpelaa.. leh jimat untuk Bajet Pelakon lelaki~ bajet tu boleh laa digunakan untuk meletupkan dan menjahanamkan kereta dalam Filem Kl Gangster tu~ secare overallnye, memang bagos la ceritenye.. penoh dengan aksi.. Penonton belom sempat bernafas, ade jek aksi gadohnye~ Aku rase kalau dipenuhi dengan adegan Gadoh  pon, penonton akan bosan gak~ cerita Young n Dangerous lakonan Cheng E. Kin pon dipenuhi aksi gadoh tapi ade element cinta yang boleh buat orang bernafas seketika selepas menyaksikan adegan gadoh yang dasyat~ dalam Kl Gangster lak, tanpe element cinta antara Pakwe n Makwe, tapi ade element Cinta akan kekeluargaan.. satu pembaharuan~

Dan yang paling mengkagumkan, semua watak dalam filem tu sangat dijiwai oleh semua pelakon kecuali beliau~ aku pon xtau die tu cine ke melayu.. kalau die cine, kenape die cakap ngan Dragon dalam bahase melayu slang cino? cakap jek laa bahase cine~ xkan xde modal nak wat subtitle taim dorang kecek cino? tapi ape2 pon, Filem KLuang Gangster tu berjaye mengutip RM 1.5juta pade hari pertame tayangan~ menunjukkan Filem Melayu kite mampu bersaing dengan filem Omputeh.. Dan aku harap, filem Kl Gangster n Kongsi tenang untuk menghadapi saman daripade pihak berkenaan~

*camne melayu nak berjaye kalau asik nak dok saman sesame melayu*

Thursday, 9 June 2011

kelas sastera 2~

Assalamualaikum dan salam Rejab~

Kelas sastera 2? huhu.. ade episod 2 kan.. hik2~ da leh wat kelas sastera the series nii~ uhuhuhu.. ikuti perbualan cekgu BM dan Hero blog ni, Yen.. Yen baru belajar BI 2 ari.. so, die mempraktikkan nye kat cekgu BM die..

Cekgu BM : Murid2.. murid2 kene makan ikan banyak2.. cuz ikan ade protein banyak.. budak2 kat Ganu pandai2 pon kerana banyak makan Ikan la..
Yen : ikan bagus ke cekgu?
Cekgu BM : bagos laa Yen.. napa?
Yen : tapi, selfish kan xbagos cekguu~
Cekgu BM : makan ikan memang bagos.. tapi, kite xmo laa selfish~ Selfish tu perangai yang xelok~
Yen : kalau selfish xbagos, macam mane kite nak makan ikan?
Cekgu BM : laa~ beli laa kat pasar ikan tu.. kan banyak orang jual ikan~
Yen : cekgu cakap sell fish xbagos.. if all people dont want sell fish, camne kite nak beli ikan??
Cekgu BM : #$%^& *dalam hati*

Wednesday, 8 June 2011

Hormati Orang Tua~

Assalamualaikum dan Salam Rejab~

Hari ini hari Rabu.. Aku sekarang ni ngah praktikal kat salah sebuah Farmasi yang ade kat Kluang ni.. Name kedai dirahsiakan.. t aku bagitau name kedai, korang datang lak~ Even da nak 2weeks da aku praktikal kat sini, sekarang ni baru aku btau secare offiSialnye.. haha~ Aku agak menyampah lak arini dengan perangai Customer aku yang sorang ni.. Seorang Apek yang agak tua telah datang ke farmasi aku dan tibe2 die cam marah aku.. Die datang ke Farmasi dan bertanyekan pasal ubat yang kaler putih, bulat2.. Mak ai.. ni farmasi apek oii.. Ubat putih, bulat2 xnak ade banyak lak an.. Rhinafort, Glucophage, Norgesic, ubat KK kat Hospital Bagan Lalang pon kaler putih, bulat2 apek oii.. Pastu dengan marahnye die p kat kereta die dan amek ubat yang die nak tu.. neurobion rupenye yang die nak..

Pastu, die marah, die cakap, "selalu datang sini, ubat gua pon lu xingat".. Mak aii.. kalau kat Farmasi ni die sorang jek customer boleh la aku cube nak ingat.. ni kat Farmasi ni, 1jam mau dalam 5k ke 6k customer.. xingat lak aku.. Apek nak sangat orang ingat Apek, Apek p berehat dalam Aman *R.I.P* la wehh.. konpem banyak orang ingat Apek sambel siram bunge n tabur air mawar kat kubor cek Apek tuu.. xde air mawar, aku supply asid untuk tabor kat kubor cek Apek nii~ *tabur air mawar ke siram air mawar?*

Wahh~ betol2 marah lak aku ek? Yang aku nak marah2 sangat ni apehal pulak an? Sebenarnye bukan salah Apek tu.. Aku xsalahkan die sepenohnye pon.. cuz taim dulu die sekolah, cekgu BM die ajar "Hormati orang Tua".. so, kene salahkan cekgu BM die laa.. orang yang ag mude macam aku ni watpe laa die nak hormat.. Yang aku pasti, nanti, aku da tua aku xkan jadik macam tu laa.. kene laa hormat sesame manusia.. kalau sesame manusia pon xtau nak hormat-menghormati, macam mane kite nak bersatu melawan Alien taim Alien attack bumi kite ni kan?

~Lima empat tiga satu
jom manusia kite bersatu~

Monday, 6 June 2011

Kelas Sastera?

Assalamualaikum dan Salam Rejab~

wuu~ bulan rejab sudah masokkk~ pasni syaban, ramadhan dan syawalll~ wee~ raye datang lagii~ Arini aku nak cerita short story jek.. bese laa.. kalau da Yen, mestilaa mengarut sokmo jaa~ sile lah membace perbualan antara Yen n Abahnye~

Yen : Abah nak p mane? siap bawak senapang ag~
Abah : biasa laa nakk.. Abah nak p kebun kite laa.. nak tembak tupai~
Yen : wuu~ Abah nak wat Tupai Rebus ke?
Abah : xpernah ag keturunan kite makan Tupai nakk oii..
Yen : Abes tu, yang Abah nak memburu tupai tu kenape?
Abah : Tupai kat kebun tu da maken ganas.. abes sumer buah2an tupai dok kongkang~ duku, durian, rambutan sumer dikongkang dek tupai~
Yen : wuu~ tu ke masalahnye.. rileks laa Abah.. p simpan senapang Abah tu.. Yen ade care yang lebih efektif~
Abah : camne?
Yen : Abah relaks jek kat bawah pokok~ t konpem tupai tu jatuh..
Abah : aii.. xkan dok bawah pokok pon tupai leh jatuh.. mane ko belajo no nakk?
Yen : cekgu BM Yen yang ajar.. die cakap, "Sepandai-pandai tupai melompat, akhernye jatuh ke tanah jugak" so, abah relaks jek la.. konpem tupai jatoh punye~
Abah : wuu~ aku da anto ko kelas sains pon ko maseh pandai bermain kate~ samat aku xanto ko p kelas sastera~ *cakap dalam hati*

Sunday, 5 June 2011

Majlis kawen ?

Assalamualaikum dan Salam Cuti Skola~

Wuu~ lame da xupdate.. tankz to brotbret ku cuz sering membantutkan niat aku untuk mengUpdate entri aku~ Sekarang ni musim cuti sekolah~ musim cuti sekolah = musim orang wat majlis kawen~ wuu~ sabtu ahad sampai ade 20+ jemputan, camne nak memenuhi jemputan itu? kekadang aku pikir, agak jimat gak kawen taim cuti sekolah ni~ semalam aku p majlis orang kawen.. kawan aku ajak.. best gak ah makanan nye.. aku kalau boleh nak makan kat tempat makan beradab tu.. tp, aku x dibenarkan untuk duduk makan disane, so, aku terpakse laa makan biadap kat tempat pengunjung yang laen.. Majlis nye xde yang unik.. same jek macam majlis kawen2 yang len~

sebagai seorang yang unik a.k.a pelik, kekonpem laa aku xmo majlis kawen aku dibuat dalam suasana yang biase2 ni.. sebagai seorang yang suke akan kelainan, mestilaa aku nak majlis aku penuh dengan kelainan.. Asal kawen jek, kene makan nasik minyak, nasik beriani, minom air sirap.. ade bajet lebih siket, ade laa dapat minum sirap limau... aku kalau boleh, majlis kawen aku tu aku nak wat style open house~ bukan sekadar nasik minyak jek ade.. nasik kerabu, nasik dagang, lakse johor sumer aku nak letak kat majlis kawen aku.. Air lak aku nak wat macam yang kat paso malam tu.. variasi kot air kat paso malam tu.. lepas kaunter makanan, n kaunter air tu, aku akan letak kaunter pencuci mulot.. aku nak letak dadih, cendol and ais kacang.. dan kaunter terakher, kaunter cashier.. wuu~ kaunter cashier tu jek laa kelainan cuz xde ag majlis kawen yang ade kaunter cashier.. bukan nye aku ni kedekot ke ape, kaunter cashier tu kire macam salam keruk laa~ *salam keruk = salam disertai angpau* cuz bukan sumer orang berkesempatan nak salam keruk kat keluarge penganten cuz taim majlis kawen kan ahli kuarge bz nak melayan pengunjung yang ramai tu.. so, korang leh salam kerok kat kaunter cashier tu~ cashier lak aku nk import dari Guardian cuz cashier kat Guardian tu sopan santun belaka~ tapi tu cume harapan jek la.. jadik xjadik, meh laa test kawen ngan aku.. hak2~

Diharap pasni maken banyak laa jemputan kawen cuz aku kalau p majlis kawen aku sangat suke dageng kambeng~ sedapppp!!

Friday, 27 May 2011

Bye KPJ Ampang Princess~

Assalamualaikum dan Selamat lahh korang b4 korang xselamat~

27 May 2011 adelah last day aku kat KPJ Ampang Princess.. Lepas 11weeks kat sini, akhernye, kami mengucapkan salam bye2 gak kepade semua staff yang ade kene mengene kepade kami di Ampang Princess nii.. Jutaan Thank you pade semua staff Pharmacy dan juga staff2 di Store Pharmacy.. Paling Thank You kat Preceptor kami, Abang Fad *da abes posting, tapi maseh xdapat info kenape dipanggil Abg Fad even namenye rusaidi* kerana bagi markah clinical appraisal n reflective diary yang memberangsangkan.. Dapat gak luangkan mase beberapa minit bersame kami even sedang menunggu pengeluaran anak beliau.. Terima love gak pade kepale Store, Kak Put cuz bagi kami pen yang banyak.. time kaseh gak pade semua staff store yang laen cuz bagi kami wat minuman di sane.. Suasana store memang sangat best.. dengan bebelan kak Put yang kekonpem aku akan rindu.. korang memang sempoii~

Kepade staff Pharmacy yang banyak membantu kami.. Time kaseh pade kak Nana cuz bagi cokelat.. Kak Nana macam nak nanges tadi.. aku sedih gak cuz aku rapat ngan kak Nana.. Pasni, xde sape laa nak cecocok pinggang aku.. pade staff yang dok gelar aku TOMOK.. tang mane tah yang same ngan tomok.. kekonpem tomok bangge laa cuz dorang samekan aku ngan Tomok.. Time Kaseh pade Kak Linda, kak tukang amek nombor yang paling peramah.. cuz bagi kami Nasik Lemak yang sangat byk kuantiti nasiknye sampai mengah nak abeskan *orang belanja, kene laa abeskan.. =) * Time kaseh pade semua yang terlibat belanje kami..  Time Laseh gak pade geng2 baju putih cuz bagi aku set MekDi.. siap free cawan ag.. =)

Banyak yang aku buat taim posting ni.. cuz, aku rase, taim belajo ni laa aku nak dok carik pengalaman.. t da keje, dok bagi ubat kat patient jek.. bosan tuu.. Aku p posting bukan sekadar nak dok kat outpatient pharmacy jek.. cuz da memang familiar sangat.. asal posting jek kene wat outpatient pharmacy.. muak lak aku.. so, untuk tambah pengalaman, aku keje laa kat inpatient pharmacy n store.. untuk mempelbagaikan ag pengalaman aku.. sok aku balik Kluang cuz nak praktikal kat Retail Pharmacy lak.. malas nyee akuuu.. hantu malas n hantu saket aku ade ag kat badan aku.. daa saket tekak seminggu da ni.. aduii~ semoge perjalanan esok berjalan dengan lancar.. Amin~

Saturday, 21 May 2011

Kenape mesti salahkan binatang?

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Hari ini hari sabtu.. tiap2 ari sabtu ade cerite Hindustan.. wuu~ taim SRK popular dulu aku layan laa Hindustan.. sekarang ni xlayan daa.. Ape kene mengene Hindustan ngan tajok entri aku? Kekonpem laa xde kene mengene.. Jom kite cerite pasal binatang.. Orang salu salahkan binatang.. Meh aku huraikan~

Cinta Monyet
Cinte monyet bermaksod bercinte semase zaman persekolahan.. wuu~ pelajar yang bercinte, monyet lak dapat name.. Ingat perangai pelajar bercinte macam monyet ke? dolu, taim sekolah menengah, pelajar2 ni laa orang yang paling kreatif taim bercinte.. tulis surat cinte, ayat bunge2.. da tulis ayat bunge2 ni, pastu siap letak bedak kat surat cinte tu cuz nak bagi wange.. xcukop ngan letak bedak, ade gak letak soflan tok tambah kan ag wangi tu.. tapi, semuanye itu cume disamekan dengan monyet jek? aduii.. modal bukan maen beso, tapi, monyet gak yang disamekan dengan pelajar2 bercinte?

Otak Udang
Otak udang = bodoh.. wuu~ da name pon binatang.. xde akal, memang laa bodoh.. tapi, kite yang dikurniakan akal ni, ade gak yang makan otak udang ni.. Kate otak udang = bodoh, tapi ade gak yang dok makan mende bodoh tu.. Udang yang kononnye bodoh ni pon xpernah makan otak manusia.. =='

Pekak Badak
wuu~ kite yang pekak, badak gak yang kene petik.. Mane korang tau badak pekak? korang cakap badak pekak cuz taim korang panggil badak, badak xtoleh kat korang ea? wuu~ aku panggil lembu pon, lembu xmo toleh kat aku.. Aku panggil babi, ag laa babi xmo toleh kat aku cuz xmo ngaku yang die tu seekor babi.. Cube korang panggil badak dalam bahase badak, kekonpem die pandang kan.. ni korang panggil badak dalam bahase melayu, mane laa badak tu nak paham.. Tah2, badak pon kekadang ade panggil manusia, tapi manusia xtoleh.. mesti dalam bahase badak, ade "pekak manusia". agaknye laa kan.. aku bukan belajar bahase badak pon.. just serkap jarang jek..

Malu2 Kucing
malu2 kucing atau daq2 sekarang menyebut, SHY2 CAT..  bermaksud, berpura2 malu depan orang.. wuu~ kucing malu ke? kalau kucing malu, xdenye die curik ikan kat dapur.. kalau die malu da lame da si kucing tu p manceng ikan sendirik.. Tapi siyes laa.. kucing sekang ni da maken hilang tahap keMALUannye.. cuz aku pernah nampak kucing ngah mengawan depan kedai makan.. Taim tu ade orang wat besday party kat kedai makan tu, si kapel kucing ni boleh plak mengawan depan besday parti tu.. kalau besday parti untuk atas 18tahon oke gak.. ni daq2 kecik yang menjayakan parti tu.. secare xlangsung da memberi contoh yang xbaek kepade kanak2 tersebot.. hmm~

So, kenape mesti salahkan binatang? hmmm~

Friday, 20 May 2011

Love is Chenta~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Selamat membace kepade semua pembace.. Arini pemilik blog ini nak cerite pasal Cinta~ hihi.. Ada ape dengan cinte? best ke bercinte? cume orang yang ngah bercinte jek tau cinte tu best ke x~ Yang sedang hangat bercinte kekonpem laa cakap cinte tu bestt~ yang ngah hangit bercinte lak mesti laa cakap cinte itu xbest.. Dulu taim hangat bercinte, kalau pasangan xshampoo rambot pon cakap rambot dorang wange.. kalau da hangit bercinte, pasangan kai shampoo kelapa dan orked pon cakap rambot pasangan busuk bau stokin.. huu~ senang citer, taim hambar ni, sumernye xbest laa..

Kalau ade cinte, adelah janji.. dan kalau ade janji mesti laa ade yang memungkirinye an? cuz kalau xde janji xde mende laa nak dimungkiri.. ade yang janji nak kekal sampai ke jinjang pelamen.. dorang pegang janji sampai ke jinjang pelamen jek.. lepas da naek pelamen, cerai.. Ade gak yang janji nak kekal sampai ke titisan darah terakher.. bile da kawen, n si pompan da putus haid or menopause, cerai.. yelaa.. titisan darah terakher tu bukan bermaksod putus haid ke? taim menopause an darah da xmenitis da.. memacam ag laa janji.. tapi, janji dibuat memang untuk dimungkiri pon.. pas mungkir janji, mintak maaf.. pastu buat laa ag.. pastu mintak maaf.. bukan kene bayar pon kalau mintak maaf ni.. so, nak mintak maaf 400x pon boleh..

Pastu, taim bercinte, keluarlah kate2 manes.. Lautan api sanggop direnangi laa.. Nak berenang kat lautan berapi konon.. Cuaca panas siket da dok merengek, inikan pulak nak renangi lautan api.. Mandi xbasah laa.. kalau xbasah, bukan mandi namenye.. Mandi gune paser boleh laa xbasah.. makan xkenyang laa.. memang laa makan xkenyang.. taim korang kapel, korang dok ingat pasangan jek, sampai lupe nak bace bismillah taim makan.. tu yang xkenyang.. tido pon xlenaa.. uuu~ yang ni memang xleh nak buat pape laa.. aku ni, bercinte ke, xbercinte ke, tetap tido xlenaa.. huhu.. Nak tido lena sangat tunggu laa taim Rest In Peace.. konpem lenaa.. xcelik2 mate korang cuz lena sangat..

Pastu yang aku pelik, taim clash konon cakap da serik laa nak kapel.. tapi tup tap tup tap, 2 ari pastu kapel gak.. kejap tol seriknye.. Cinte ni memang unik.. Memang susah nak ditafsirkan dalam bentuk kate2.. Cinte ni untuk kite rase.. bukan untuk kite ucapkan.. xpaya laa nak carik pasangan yang betol2 sempurna cuz kite sendirik pon xsempurna.. so, terimalaaa seadenyee~

biarpun ombak yang merubah pantai
kasih ku xkan hancur berderai
biarpun hari berganti hari
dirimu tetap ku nantii~

Thursday, 19 May 2011

Lagu baru~


Assalamualaikum dan Salam berlapekk~
Arini ade lagu baru kat Blog aku.. hik2.. lagu ini telah menjadik OST untuk filem NurKaseh The Movie.. Filem yang baru ditayangkan di pawagam pade arini, 19mei2011.. Cerita ini di Moviekan setelah mendapat sambutan yang menggalakkan oleh penonton.. seramai 19juta penonton telah mengikuti cerite Nurkaseh yang ditayangkan di TV3.. sentuhan Kaber Bhatia kan.. memang meletup laa.. Orang cakap, Nurkaseh ni adelah kisah cinta agung.. yeke? Agung cuz islamik jek kot.. even pelakon die pakai tudung xsempurne tapi citer ni tetap di cop islamik.. pakai tudung.. tapi xtutop dade.. lantak p laa.. tapi aku rase Adamaya lagi kisah cinte agung.. tapi yelaa kann.. Lisa Surihani xpakai tudong, so xislamik, so xdapat laa di cop kisah cinte teragung.. so, ape2 pon, marilah kite memeriahkan industri perFileman kite yang semaken banyak menumbuhkan Filem2 box Office.. sekian~

Tanpamu – Sabhi Saddi & Helena
Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang

Tanpamu aku akan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti
Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan tak akan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu

Tanpamu nafasku terhenti
Keranamu aku ada disini
Tetap bersamaku selalu disampingku
Untuk selamanya

Chorus
Kasih yakinlah kepada dirimu
Sayang dan cinta ku pun hanya untuk mu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu

Wednesday, 18 May 2011

Teka-Teki~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

hee~ Aku rase arini aku penat kot.. banyak tol keje aku buat.. Memule setel indent Ward, turun naek wad, pastu susun ubat yang baru sampai ke store, then anto patient p pisioterapi cuz ade staff nurse yang telah sesuke ati die jek cakap yang aku ni daq pisio.. tp xpe laa.. kire pengalaman bergune gak.. cuz aku 1st taim masok bilik pisio tu.. da laa aku kene anto patient p pisio.. Pastu aku parking laaa patient tu kat sebelah meja staff pisio tu.. pastu boleh lak die cakap kat aku, " aii dek, anto patient jek? wat laa procedure bla bla bla bla".. huu.. belajo tinggi2 tapi xreti bace ke kat unipom aku ni tertulis "school of pharmacy".. nk wat procedure ape? ubat aku reti la buat.. jangan sampai aku buat patient tu jadik minyak cap kapak.. malas nk bertekak, aku berlalu pergi laa.. da laa x time kaseh kat aku, dok marak aku lak.. pastu aku buat esaimen kat bilik CDR hospital tu.. huu~ kalau nak buat kat ostel esaimen tu memang takk laa.. so, aku buat laa kat spital.. bende pertame aku buat taim masok kat Pamasi adelah, melapor diri pade house captain aku.. *house captain ke captain house? lantak p laa* aku.. wuu.. gangster woo die.. untuk ngelak dari minom air sabon, kene la buat baek depan die.. balek pon aku melapor kat house captain aku.. hik2~ so, macam biase laa.. da namenye belog yen, mukadimah bukan maen panjang.. mende yang berkaitan ngan tajuk memang siket punye laa.. kalau xsengal bukan yen laa namenye kan?

meh.. ade 5 teka teki di sini,,

1. Ade orang gile naek kapal terbang.. die p toilet cuz nak kencing.. sampai toilet, die tibe2 sepak mangkuk jamban tu.. kenape die sepak mangkuk jamban tu?
2. kenape babi jalan tunduk?
3. kenape siput babi jalan lambat?
4. kenape kancil jalan melompat-lompat?
5. Ade seorang penggali kubur tengah gali kubur.. tibe2 jek die mati.. kenape?

Jawapan? korang xpaya carik kat google.. aku bg jawapan..

1. cuz die orang gile
2. babi jalan tunduk cuz die malu kerane mak die seekor babi..
3. sipot jalan lambat cuz taim jalan die pk same ade die ni spesies sipot or babi
4. kancil jalan melompat lompat kerane die gembire cuz mak die bukan babi..
5. Cuz kene hempap dengan mangkuk jamban yang disepak oleh orang gile tu..

merepek? hik2.. da namenye yen mestilaa dok cakap mende merepek yang ngarot jek.. hik2

Tuesday, 17 May 2011

Petua nak tinggi~

Assalamualaikom dan Salam berlapekk~

wuu~ lame gile aku xupdate blog.. Cuz line internet yang kurang memberangsangkan.. Geram aku ngan brotbret maxis ni.. bayar bil punye laa awal sokmo, tapi perkhidmatan macam macam Aznil~ huh.. Tapi xpe laa.. aku terime ngan hati yang tenang cuz brotbret ni da banyak berjase kat aku.. ko nak slow macam snail pon aku tetap sayang ko wahai brotbret~

Anda kurang tinggi? rendah? atau dalam bahase kasarnye PENDEK? hmmm.. Pendek adelah word yang same worse dengan Gemok.. sensitip laa konon.. da pendek nak wat camne an? hik2~ meh aku kongsi care2 nak tinggi *even aku ni pon macam laa tinggi sangat* InsyaAllah berkesan punye.. Cuz kawan aku yang pendek xpernah pon amalkan petua yang aku bg ni.. sebab tu die xtinggi2.. kalau die praktikkan mesti die da tinggi da..

Cara pertame untuk anda tinggi adelah, makan kacang panjang.. Pehh.. kacang panjang masak lemak.. memang sedap laa kot.. tapi ade pantang larang nye.. Spesies yang kurang tinggi ni ade gak yang gemar makan kacang panjang.. tapi care permakanan tu yang xbetol.. Spesies yang kurang tinggi ni biase makan kacang panjang yang sudah dipotong pendek2.. so, camne nak tinggi kalau korang makan kacang panjang yang da dipotong pendek2.. korang suroh laa mak korang buat kacang panjang masak lemak tanpe memotonginye.. baru laa korang leh tinggi..

xberkesan? hmm.. relax2.. ade care ke-2.. mesti korang panas hati an kalau kawan2 korang ejek korang pendek.. so, care untuk golongan kurang tinggi ni akan kelihatan tinggi adelah dengan care berikut :
mule2, korang suroh laa orang2 yang ejek korang tu datang Menara berkembar Petronas.. then, korang p laa stay kat jambatan Menara berkembar Petronas tu.. then suruh orang2 yang ejek korang tu tengok jambatan.. konpem korang kelihatan tinggi punye laa.. sampai dorang kene mendongak nak tengok korang.. hik2.. haa? care ni xrealistik? alaa.. paling kuat korang kelihatan tinggi selame beberape saat ape.. so, bersyukor laa daripade korang xkelihatan tinggi langsung..

Xberkesan? jangan bimbang, jangan worry laa.. ade care ke-3.. ni Yen laa.. ape jek yang die xleh settlekan.. Care ke-3.. Ni untuk yang memang baka pendek laa.. Lau atok, nenek, mak, abah korang memang pendek, korang leh pastikan anak korang tidak akan pendek.. Kite boleh ubah.. daripade keturunan yang pendek belake, boleh mengubah jadik keturunan yang tinggi belake.. Korang namekan jek anak korang 'Mohamad Tinggi' or 'SitiNggi'.. nanti bile da bersalin, mesti ah ade orang dok melawat korang untuk tengok anak tu.. Mesti dorang akan tanye sape name anak korang.. korang btau la, name anak korang 'Mohamad Tinggi'.. Nanti mesti laa dorang panggil anak korang 'Tinggi'.. tiap kate2 tu kan adelah doa.. so, kalau da 40 orang panggil anak korang tinggi, mesti 40x doa da sampai langit.. so, InsyaAllah doa dorang akan termakbul.. Tu kalau 40.. kalau 40 ratus yang doakan? buatnye dalam 40 ratus tu, ade 3 lak golongan yang teraniaya? wuu~ doa orang teraniaya an besenye termakbol..

hmmm. aku ade 5 kilo ag care2 nak tinggi.. tapi aku bagi 3 jek la.. yang 3 ni pon lom tentu korang nak praktikkan so, watpe aku nk bagi lebih an? so, selamat mencube..

Friday, 6 May 2011

Yen si Playboy?

Assalamualaikum dan Salam Ampang~

Hii~ Playboy.. Play=main.. Boy=lelaki.. PlayBoy= Main lelaki.. hik2.. so, kekonpem laaa aku bukan Playboy an.. Watpe laaa nak maen lelaki.. aku maseh di jalan yang lurus lagi ni.. Im not gay.. hik2~ Tapi Playboy yang dimaksodkan oleh omputeh bermaksod, lelaki yang suke berfoya2.. wuu~ dalam bahase melayu bukan maen panjang lagi.. lam bahase omputeh, satu word jek jadik.. so? Ini menunjukkan orang melayu lagi rajen dari omputeh ni.. so, kenape kite xleh semaju omputeh sedangkan kite lebih rajen daripade mereka.. Jawapannye? search laa google.. mane tau ade jawapannye.. hik2~

Berbalek pade tajuk oke.. Ko ni lebih banyak mengarut daripade isik untuk tajuk sebenar.. ko ingat ko pemilik belog ni, ko bagos sangat laa?? huh~ marah diri sendirik pulak.. Benarkah si Yen ni adelah Playboy? hahahaha~  Kenape korang suke cop aku Playboy aka Romeo ek? jawapannye? Mesti bagi korang, aku ni hensem n sangat kacak kan? tu yang banyak orang cakap aku ni playboy ek? hik2.. Yelaa.. kalau aku ni xhensem, xkan aku kene cop Playboy kan? Biasa laa orang kite ni.. xleh tengok orang lebih siket.. Asal hensem jek playboy.. Asal kacak jek Romeo.. sebab tu laa omputeh ag maju dari orang kite.. Orang kite ni rajen dalam semua hal.. rajen bergosip, rajen mengFitnah.. tapi xpe laaa.. Fitnah paling besar dalam dunia ni adelah Dajal.. so, setakat Fitnah kecil2an pon kite da goyang, camne nak menghadapi Fitnah yang paling Dashat tu kan? =) *eja dashat macamane ek? dasyat ke dashat?* 


Sebab ke-3? ade ke sebab ke-3? sebab ke-2 pon belom ag, da nak masok sebab ke-3.. relax2.. pelan2 kayuh.. sebab ke-2... sifat2 romeo n Playboy adelah, mempunyai susunan ayat yang manes, lemak berkrim dan disukai ramai.. wuu~ korang cakap aku ni playboy cuz ayat aku ni manes ke? huhu.. Manes laa kot, sebab tu ade orang cop aku ni romeo.. hik2~ lau masam, xkan laa aku digelar Romeo lak.. =) Yang kenal aku jek tau ayat aku ni manes ke x.. hik2~ Lau hati xcukop kering, xpaya laa nak kawan ngan aku.. huhu.. Aku ni mulot celupar.. aku pon xtau manes mane ayat aku nii sampai ade orang cakap aku ni romeo.. =.=!

sebab ke-3? Korang pernah dengar lagu wali band x? tajuk lagu tu, Jangan Tuduh Aku .. pernah dengo x?? Kalau xpernah dengar p laa donlod kat 4shared.. ade Internet dok maen Pesbuk jek.. Camne kite nak maju.. Berbalek pade tajuk diatas.. Kalau laaa si A ni bukan Playboy, tapi ade gak orang yang tuduh die ni playboy, lame2 si A ni akan jadik playboy gak.. yelaa.. tiap kate2 kan doa.. kalau da 40 orang yang tuduh si A ni playboy, so, akan jadik laa playboy kan..

Tapi aku memang xamek pot pon lau orang cakap aku ni romeo.. aku ni suke pikir +ve.. siyes, aku xleh salahkan sape2 kalau ade yang tuduh aku ni romeo.. daa aku ni Hensem kan, terpakse laa terime dugaan .. Memang ni laaa dugaan kalau da jadik orang yang Hensem ni.. so, xleh laa aku nak salahkan orang yang tuduh aku.. =) think +ve wehh~ biaq laa orang cakap kite ni masok bakul angkat sendirik ..  da xde orang nak angkatkan kite angkat laa sendirik.. xkan nak tunggu orang angkatkan lak.. hik2~

Thursday, 5 May 2011

Berubah lahh wahai Nurse~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

emmm.. Aku nak gosip pasal sorang kawan aku yang Nurse nii.. Aku xtau laaa ape nak jadik ngan die nii.. Aku nak nasihat kan die depan2, takot die kecik hati lak an.. so, aku taip kat belog aku ni laaa.. harap2 die bace laa belog aku ni.. Aku pon da xsanggop nak tengok orang dok kate pasal ko semua.. Ko da kawan lame ngan aku, so aku xmolaa orang terus dok kutok ko..

Aku da kenal ko lamee.. Sejak kat salah sebuah daerah di Johor lagi.. Taim tu, ko baek sangat.. xpernah nak keluar malam.. Then, bile mak ko da lepaskan ko untuk amek Diploma in Nursing, ko daa banyak berubahh.. Sekarang ni, ko keluar lepak bandar dengan selamber ko dedahkan rambut ko yang xberape nak panjang tuu.. daa laa ko selamber jek free hair, pastu ko lepak ngan laki tah mane2 jek ko kenal sampai ke tengah malam.. siket pon ko xsegan bonceng motor laki yang baru ko kenal..

Lepas ko mule kenal dorang, ko daa pandai nak hisap rokok.. Mak ko hantar ko untuk belajar Nursing, ko pulak leh terjebak ngan rokok.. Kuo tengah2 malam cume berseluar pendek dan berbaju singlet.. Mane perginye sifat sopan santun ko taim ko kat kampong dulu?? xsegan ke ko pakai singlet, kuo ngan laki? kalau perut ko Flat macam aku ni xpe gak.. ni perot ko "apartment 4tingkat" ko tau.. ko xsegan kee orang tengok lemak ko yang berlapes empat tu? kalau ko keluar ngan sorang lelaki jek xpe.. ni, ko berani keluar dengan kawan2 lelaki tu jugakk.. mane pergi sifat pemalu ko taim ko kat kampung dulu?

Duduk lepak kat bustop sampai ke tengah malam.. ketawe terbahak2 sambel hisap rokok.. Ko nak jadik ape?? ko xsedih ke kalau mak ko tau perangai ko yang sebenar? ko nak ke tengok mak ko sedih cuz perubahan ko? daa laaa.. aku malas nak nasihatkan ko lagi.. ko pon da besor panjang.. xpaya laa aku nak cakap banyak.. ko tau bezakan mane satu baek, mane satu buruk.. emmm.. lupe lakk aku nak btau korang.. name kawan aku yang Nurse ni adelah, Mohd Felix AF bin Roslan.. tankz~

Wednesday, 4 May 2011

Kisah Seram Pendek~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

aku nak cerita satu kesah seram kat korang.. bukan cerita hantu kilang kain, bukan cerita hantu makcik Karipap~ citer hantu ni bertajuk, arrrr.. kesah seram laa tajuknye.. hik2~ macam, biase laa an.. Hero blog ni kekonpem laa aku an.. Sedangkan Syamsul Yusop boleh jadik hero didalam filem yang die arahkan, so, aku pon nak jadik hero.. nak tunggu orang laen tawar aku jadik hero, memang xdapat laa dekk~ kisahnye bermulaaa~

Pada suatu hari, Yen n Khai telah mengunjungi rumah Effa yang terletak di salah sebuah daerah yang sibok di negeri Perak.. Effa suruh Yen belikan Kotex cuz mengikut jadualnye, die akan datang bulan esok.. Rumah Effa ade kat tingkat 15.. so, takkan laa nak naek tangge kan.. Yen n Khai da sepakat membawa berkat untuk naek Lif.. Mereka berdua jek kat dalam lif tu.. sesampai jek kat tingkat 13, tetibe jek pintu lif terbukak.. Mereka tunggu 4saat, tapi xde orang naek pon.. Lepas tunggu 4saat, pintu lif tu pon tutup pade saat yang ke-5..

Tibe2, ade orang menendang Yen dari belakang.. Yen dengan perasaan marah, memandang ke belakang.. tapi, marah Yen reda lalu Yen pandang ke depan balek sambel ade satu suara budak kecik berbunyik, "Abang.. boleh tolong sambungkan lengan saye ni x? saye da banyak kali cube sambung lengan saye ni.. tapi xboleh laa.. boleh tolong sambongkan x abang?" .. Yen pon tengok laa si Khai tu.. rupe2nye, Khai dari tadi dok ketaq2 sambel telan air liur.. Yen pon telan air liur gak ah even Yen xde air liur untuk ditelan mase tuu.. Yen pon da agak gigil jugak.. Yang hantu ni pon gelojoh an.. Jam kat mp4 Yen baru menunjukkan pukol 5petang.. tunggu ah sampai maghrib, baru keluar.. Xpunctual punye hantu..

Hantu tu pulak dengan selamber jek pikul lengan die yang tercabot tu.. Lantai lif da dipenuhi oleh darah hantu tu.. Yen n Khai pon dengan kelam kabut tekan button bukak kat lif tu.. Lif tu pon terbukak.. sebelum lif tertutop, Yen membuka Kotex yang baru dibeli lalu mencampakkan sekeping pad ke dalam lif tu dengan harapan pad tu boleh menyerap darah2 yang membasahi lantai lif tu.. Lagipon, Yen beli Kotex yang "2x lebih serapan"..

Selepas melempar pad ke dalam lif, Yen pon pandang ke depan dan PANGGGG~ Yen jatuh cuz terlanggar pemuda yang kelihatan sangat resah.. Pemuda tu pon sekolahkan Yen sambel berkate, "Adek, kenape adek macam kelam kabut nii? macam nampak hantu jek" .. Yen pon menjawab, "bangg.. memang ade hantu pon bang kat dalam lif tu.. ade sorang budak kecik suruh sambungkan balik lengan die.. kalau abang xcaye, abang p laa bukak pintu lif tu.. penoh dengan darah.. kalau xde darah, abang check kat pad dalam lif tu.. cuz maybe pad tu berkesan untuk menyerap darah." Tibe2 pemude tu bertukar wajah menjadik buruk macam hantu yang buruk dan berkate sambel memegang tangan Khai, "Ko nampak adek aku? die kat mane?? Die kat manee???" sebagai Hero dalam blog ni, Yen pon mengKarate tangan hantu tu untuk memakse hantu tu melepaskan tangan Khai.. Selepas tangan Khai da terlepas, Yen n Khai pon berlari lagi..

Taim berlari tu, Yen pon bertanye pade Khai, " Khai, kenape kite lari? sape kejor kite? aku da penat da ni." Khai pon menjawab, " saje jek nak bagi lebih suspen.. Jom laa kite benti berlari.. aku pon da penat ni." Yen n Khai pon berhenti berlari.. Yen n Khai termengah-mengah.. Taim Yen n Khai tu termengah-mengah, ade sorang Mak Guard tegor Yen n Khai, "nakk, kenape korang termengah-mengah ni?" Khai pon ceritalaa semua mende yang mereka alami tadi.. Mak Guard tu tersenyum sambel menceritakan hal sebenar kepade mereka, "Sebenarnye, 3tahun lepas, ade seorang kanak2 telah terputus lengan kerana tersepit pintu lif.. kemudian, Abang kanak2 tu mencarik kanak2 tersebut, malangnye, Abangnye telah terjatuh dari tingkat 13, lalu mati di tempat kejadian." Yen n Khai pon berterima kaseh kepade Mak Guard cuz bagi info yang telah menenangkan hati mereka..

Yen n Khai pon menuju ke rumah Effa dan menceritakan kejadian yang mereka alami tu.. Tibe2, Abah Effa mencelah, "Mak Guard? setahu PakCik, da 3 tahun da Flat ni diawasi oleh PakGuard kerane 3 tahun lepas, ade seorang Mak Guard telah mati." Yen n Khai berase takut balik lalu suruh Abah Effa ceritakan hal yang sebenarnye.. Abah Effa pon cerita hal yang sebenar, "3 tahun lepas, ade seorang perempuan yang kerje sebagai Mak Guard telah mati kerane sedih selepas 2 nyawa anaknye hilang dalam mase 24jam.. Mak Guard tu menanges setiap hari sampai lupe makan minumnye lalu Mak Guard tu mati kebuluran" Yen n Khai terus lemah semangat selepas mendengar cerita Abah Effa tu dan mereka berdua terus pengsan.. END~

Sunday, 1 May 2011

Kenape aku xjadik artis?

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

hik2~ kenape salam berlapek? yelaaa.. kalau same2 laki, boleh lak salam xlapek.. kalau ngan pompan, kene laa salam berlapek.. baru xbatal air sembahyang~ hik2~ berbalek pade tajuk diatas.. Kenape aku xjadik artis? bukan pasal aku xde bakat.. Dolu taim Hasan Mutalib wat casting untuk carik pelakon Filem "Zombie Muzikal" tu, aku p laa casting.. pastu Hasan Mutalib pilih aku.. tapi aku menolak cuz aku xmo jadik artis.. Ape yang xbest nye jadik artis?

Artis.. kiri kanan depan belakang orang pandang.. Susah betol jadik artis.. wat mende pelik siket, kuo kat Majalah Mango.. wat mende aneh siket, Kuor kat majalah Woman~ adeh.. xbest ah gitu an.. Kalau laa aku jadik artis, xleh laaa aku nak korek idong kat depan kedai Watson.. Jangan kata kat depan kedai Watson tu, kalau aku korek idong kat depan kedai Guardian pon, konpem Majalah Tiga tulis pasal perangai aku tu..  ek? Majalah 3 ade tulis pasal gosip artis ke? arghh~ lantak p laa.. =)

Pastu, nanti kalau aku ade komen2 ngan wanita kat FB, mesti laa wartawan cop aku ni lelaki yang suke berfoya2 or Romeo.. aku xjadik artis ag pon da ramai cop aku macam tu, inikan plak aku jadik artis kang.. bukan setakat Romeo dorang gelar aku.. silap2 dapat gelaran Forero Roshe lak.. 

pastu, kalau aku jadik artis, mesti aku kene bawak pen kemane2 jek.. yelaa..cuz nak layan peminat mintak otograp an.. Da macam pelayan restoran lak sentiase bawak Pen.. Bawak pen tu xkesah ag.. nanti bile aku da dok sain otograp kat peminat aku yang ramai tu, konpem laa tangan aku penat n lenguh an.. kalau tangan aku lenguh xpe.. watnye tangan aku patah cuz banyak sangat sain otograp, camne aku nak p mengundi kang?

Tapi kan, aku rase aku nak jadik artis laa.. Sekarang ni aku praktikal kat KPJ Ampang Puteri.. Banyak artis yang datang berubat kat sini.. tapi masalahnye, aku ni langsung xcam yang Patient aku ni artis.. so, bile aku da jadik artis, xpaya laa aku penat2 nak cam artis.. biar peminat + wartawan jek yang cam aku.. aku ni banyak ag mende yang nak kene ingat.. daripade aku ingat muke artis, baek aku ingat mende2 yang ag berpaedah.. Aku pon pelik.. kenape laaa ramai yang teruja kalau jumpe artis? 

Rasenye, kalau jadik artis, macam da hilang segala privasi kite.. Buat tu orang tau, buat ini orang tau.. xbest laaa.. idop dengan penoh rahsie kan best.. haaa~ aku nak akhiri post aku ni dengan satu rahsia yang orang xtau pasal zizan.. Zizan Raja Lawak tuu.. sebenarnye, da lame daa aku simpan Rahsia si Zizan ni.. sebenarnye, zizan ni, ek? kalau aku bagitau korang rahsia Zizan ni, da bukan rahsia ag laa namenye.. so, xmo laa aku bagitau korang.. biarlahh rahsiee~ hik2~

Saturday, 30 April 2011

Akademi Fantasia Bajet Rendah?

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Hye Kluang~ hik2.. aku ade kat kluang lonie.. wuu~ sesampai jek Kluang, teros aku amek remote control bukak channel 104.. hik2.. nak tengok AF.. tapi kan, bapak bosan laaa AF kali ni.. Stage AF kali ni macam bajet rendah sangat.. aku dengo kate, ni AF yang terakher.. biasenye, kalau terakher, mestilaa buat stage yang grand gile an? Pada pandangan aku, stage Maharaja Lawak daa lagi grand dari AF.. Stage macam xbermaya langsung.. Lighting pon xsemenarek macam AF-AF yang lepas.. student AF kali ni pon nampak macam $%^&~ 

Tapi, dengan kehadiran 2 pelajar yang baru dibawa masok, Hazama and Fina, baru nampak siket laa ade gak orang yang berkualiti masok AF.. Hazama nyanyi lagu srikandi cinta.. suara memang xpaya dipertikaikan laa an.. cuz die memang penyanyi yang berkaliber.. dan yang paling menaekkan bulu2 korang bile terdengar suara Fina.. pehhh~ Fina memang penyelamat Akademi Fantasia musim ni laa.. setelah beberape minggu ni sangat hambar, akhernye, ade gak penyelamat program realiti paling popular ni.. tapi an, even ko xsehebat Fina, aku tetap sayang ko Neraa~ hik2.. 

Buah Chempedak di luar pagar~
amek galah tolong tunjukkan
Kami budak baru belajar~
kalau salah tolong jolokkan

Wednesday, 27 April 2011

Rindu~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

pejam celik pejam celik, mujur aku boleh celik lagi.. sekurang2nye, aku dipanjangkan umur lagi sehari.. yelaaa~ lom tentu esok kite akan dapat tengok dunia ag an? kite bukan tau ajal kite sampai bile kan.. tapi, kite xperlu risau sal ajal n maut ni.. ini semua bukan kerja kite.. Ajal maut, sumer kat tangan-Nya~ kite just sediakan bekalan untuk dibawa ke sana.. HEPOKRIT... Ejaan sebenar hepokrit adelah HIPOKRIT.. tapi, lonie korang ade kat zon perosak bahasa.. so,sebutannye adelah hepokrit.. hik2..

Hepokrit bermaksod, arghh~ korang carik laa sendirik dalam google.. Ade internet dok bukak FB, Twitter, bagai sumer tu wat pe.. camne nak berkembang.. Ade internet p laa carik mende2 yang berpekdah~ hii~ adekah korang hepokrit? wuu~ aku ni kadang2 hepokrit gak.. lagi2 kalau taim aku Praktikal kat Hospital ni.. hahaha.. terpakse jadik budak baik.. *baik ke?hahaha* Tah laa~ bukan aku sengaja nak hepoHepokrit ni.. tapi, lau aku tunjuk perangai sebenar aku, hii~ mati laa semua staff anti aku..

Cek lecturer aku yang gelap2 tu pon ade tegur daq2 grup aku supaya jangan tunjok perangai sebenar kami taim praktikal.. wuu~ aku siyes rindu gile ngan suasana kelas aku.. rindu bunyik2 pelik yang ade dalam kelas aku tuu..*rindu nak buat bunyik ikan lumbe2* rindu nak wat lecturer kitorang merajok.. rindu nak carik pasal ngan daq2 kolej yang bajet hot macam neraka tu..*hot=panas.. neraka kan panas..hik2* rindu nak lepak kat kaki lima depan exam hall.. rindu nasik lemak yang kawan aku selalu belikan kat desa cempaka tuu.. Aku sangat suke ngan sumer classmates aku.. Korang memang paling gile.. xpernah pon korang xbuat masalah.. hihi~ 2 tahun dulu, aku tengok korang semua senonoh jek.. sopan santun.. jalan kepit.. tu 2 tahun dulu.. sekarang ni, korang da jadik xsioman sepenuhnye.. hihi~ sape laaa ajar korang jadik xsioman ni.. hik2~

aduii.. bile laaa aku nak abes praktikal ni? pihak kolej pon cube laaa gune otak yang berjambol tuu.. yang cek pihak kolej dok sumbat student reramai dalam satu hospital wat pe? da macam kelas tuisyen sains darjah 6 da aku tengok suasana kat Farmasi tu.. Bulan 5 kang ade lagi student baru masok.. Haish.. mane laaa aku nak duduk nanti.. selamat aku ade job tetap kat store Farmasi tu.. selasa,rabu,khames aku konpem dudok store sebab wat indent~ daripade dok kat Farmasi yang belom tentu ade peluang prepare ubat, baek aku buat keje kat store tu.. lantak p laa orang nak cakap aku ni asik hilang cuz ngulor kat store.. kat store lagi tenang bekerja.. xde asik nak dok elak orang.. hik2~ aku asik dok elak orang jek kat Farmasi tu.. huhu.. bukan aku jek, orang laen pon kekadang kene elak aku.. haha~ aku akhiri dengan sedutan lirik takkan ada yang dinyanyikan oleh kumpulan LYLA~

tak seindah bersamamu..
xsehangat pelukan muu..
yang tak akan pernah bisa..
untuk menggantikan dirimuu~

Tuesday, 26 April 2011

Bapak aku hebat~

Assalamualaikum dan salam berlapekk~

hikhik~ bosan malam ni.. so, ni entri ke dua aku tok arini.. just cerita kosong jek.. perbualan aku n rakan2 untuk membandingkan kehebatan bapak memaseng~

Abby : Bapak aku hebat tauu~
Abadi n Yen : kenape? 
Abby : sebab bapak aku yang bina KL tower~
Abadi : hee~ xcukop hebat.. sebab bapak aku lagi hebat~
Abby n Yen : kenape?
Abadi : sebab bapak aku bina Menara berkembar Petronas.. 
Yen : emm.. hebat bapak korang.. tapi, bapak aku paling terhebat sangat~
Abby n Abadi : kenape pulak?
Yen : korang tau laut mati?
Abby n Abadi : tauu.. kenape?
Yen : bapak aku la yang bunuh laut tu sampai mati...
Abby n Abadi : $%^&*(

Kisah 26 April~

Assalamualaikum dan salam berlapekk~

wuu~ hari ni aku xmo citer pasal kite semua, xmo mengarut kejap.. so, aku nak citer pasal aku arini.. Arini aku ade rase memacam perasaan.. suke, marah, geram, merah, cuke, arghh~ memacam ag laaa~ huh.. permulaan, cam bese laa, aku masok keje memang lambat laa.. Kawan aku da punch Kad kan aku, so, aku jalan dengan tenang sambel makan Kinder Bueno.. bio lambat asal selamat.. kang aku jalan laju, eksiden lak~ pastu sampai Hospital, relaks ag ah.. dok indent ubat.. pastu dok nunggu akak Pharmacist Assistant tu siapkan salin mende yang nak di indent tu ke dalam buku.. *even aku ag Tua dari akak PA tu, aku panggil die akak gak.. umo aku an 19 tahon ni* pas akak PA tu da siapkan buku, aku pon naek laa ke store untuk siapkan indent tu.. troli ade satu jek cuz ag satu troli masok workshop.. cermen sisi pecah cuz kene langgar ngan troli laen.. aku n kawan aku naek laa sorong troli ke store.. aku ni memang ag banyak mase kat store dari kat Pharmacy.. kat sane bukan ade keje sangat pon.. staff da ramai da an.. campor ag ngan daq2 senior ag, peh.. ramai gile.. *even aku senior, tapi dorang ag macam senior* Haa~ lupe nak cakap.. before aku keluar, akak PA yang bername akak Tom cakap, lau dapat siapkan indent dalam mase 30minit, nanti die belanje..
so, sesampai jek aku kat store tu, aku pon buat laa keje aku dengan lincahnye.. lepas mase mencecah minit ke 23, aku dapat siapkan satu troli.. so, aku bawak laa turun dolu an.. cuz banyak lahi ubat aku nak kene amek.. taim sampai kat lift, POMM~ aduii.. tayar troli aku pancit pulak.. geram tol aku.. aku pon turunkan ubat2, aku teros bawak troli aku ke stesen minyak yang terdekat.. lepas sampai ke stesen minyak, aku pon pam tayar troli aku tu.. pastu aku naek balek, amek ubat yang aku tinggal tu.. aku sampai kat Pharmacy, da terlebih 30minit.. wuu~ sedih.. aku pon suroh laa sorang 'senior' ni anto troli pas dorang da abes susun.. cuz aku nak sediakan stok ubat kat store tu.. aku tunggu2, xsampai gak trolinye..
huhh~ susah sangat kot nak tolak troli tu naek store.. bakar2 laa siket lemak yang ade kat perot tu.. tapi, aku xkesah sangat pon die nak tolong aku ke x.. Lantak p die laa.. die 'senior'.. xkan nak tolong 'junior' yang noob macam aku ni.. maybe die tersangat bagos sampai rase terhine kot nak tolak troli.. Akhernye, kawan aku gak yang bawak troli naek atas.. huhh~ kepade cek 'senior' tu. aku xmati pon lau ko xtolong aku.. pastu aku teroskan keje aku.. then, da siap tu, ade bro store tu cakap, ko jangan makan ape2 lunch ni.. t ade makanan untok ko.. hihi~ rezeki aku.. pas solat, aku p store balek.. then, ade akak store tu cakap, p makan kat pantry.. hihi.. best.. akak tu belanje ayam goreng yang dijual kat kedai 24jam yang ade aircond tu.. *KFC la* .. wuu~ ade gak orang belanje aku.. hihi.. daa.. tamat da cerita aku.. haha.. mende yang penting pasal tolong2 tu jek.. dan tankz kat akak store gak cuz belanje kami.. and pade staff pharmacy, hihii.. xmo laa kecik ati ngan aku kalau aku suke kutok2 korang.. hihi..

malam ini ku hadiahkan sebutir bintang pengganti kata2

Monday, 25 April 2011

Nasi lemak~

Assalamualaikum dan salam berlapekk~

Wuu~ lonie kat dada surat kabor, sokmo citer pasal nasik lemak an? wuu~ Perlukah nasik lemak tidak digalakkan jual di kantin sekolah? adekah nasik lemak penyebab utama obesiti dikalangan pelajar? ngee~ kalau laa aku jadik nasik lemak, mesti aku akan sedih ngan kenyataan itu.. korang yang gemok, korang salahkan nasik lemak lak.. wuu~ nasik lemak kan sedap untuk dimakan.. and dah memang jadik rutin da, kat kedai tepi2 jalan tu pon, nasik lemak laa paling sold out.. siyes laa.. nasik lemak ni xjemu langsung dimakan.. kalau korang da jemu makan nasik lemak, korang hisap jek laa.. hikhik~

meh aku support pasal nasik lemak ni.. sebagai seorang yang mengenang budi, memang laa aku xsokong jika nasik lemak tidak dibenarkan dijual di kantin.. aku membesar dengan nasik lemak.. dari kecik mak aku menyusukan aku, aku da terdedah ngan nasik lemak.. aku masok sekolah rendah pon, aku xbeli pon nasik lemak 50sen kat kantin tu.. aku beli nasik lemak 60sen kat jiran aku.. lagi sedap.. ade telor rebus setengah~ kat kantin da laa nasik lemak 50sen.. telor potong 8.. huu~ da potong 8, kekonpem laa aku xdapat yang telur kuning nye.. Naek sekolah menengah lak, mane maen makan2 nasik lemak ni.. makan mee kari makcik kantin ahh.. ag sedap dari nasik lemak makcik kantin.. makcik kantin da tue.. nasik lemak pon da rase2 masam sikett.. xsedapp~ wekk!

Tu pasal kenang budi laa an.. Point ke2 aku lak adelah, sekarang ni, kat Kluang,Johor n kebanyakkan daerah dan negeri laen, da memulakan satu sesi sekolah.. dari pukol 7.25 sampai penat.. lebih kurang pukol3 ke pukol4, baru pelajar2 balik.. wuu~ lame tuu.. dan, nasik lemak laaa makanan paling sesuai untuk menampung kalori yang diperlukan oleh badan kite.. kat sekolah kan banyak gune tenaga.. nak p makmal lagi*kalau dekat xpe..ni jauh macam dari times square ke masjed jamek*, nak angkat beg la*kalau ringan xpe..ni berat macam pikul komuter*, nak wat pendidikan jasmani la, nak kawad la, nak itu, nak ini, nak gado ngan cekguCEKGI*budak sekarang ni makan ape ek sampai da berani pukol cekgu?mesti dorang terlebih makan calciyumm..dolu zaman aku skola, xde lak menatang calciyum ni*, sumer gune tenaga okeh.. so, nasik lemak ni boleh laa gak membekalkan kalori untuk badan kite bertenaga sokmo.. hee~ ape2 pon, saye suke nasik lemakk~ tapi siyes.. sye xmo nasik lemak makcik kantinn.. wekk~ masammmm! 

hanya dirimu yang pernah tenangku dalam pelukmu~

Saturday, 23 April 2011

Sabtu dan Pokok~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Hari ini aku nak cerita pasal hari sabtu.. aku xsuke hari sabtu.. kenape mesti buat hari tanpe plastik pade tiap sabtu? wuu~ xtau ke hari sabtu aku biase half day.. Lepas keje aku p MAXVALUE.. untuk beli stok makanan.. da beli banyak2 ni, boleh lak cashier tu cakap arini xde beg plastik.. wuu~ encek2 pemilik market beso2 ni xTerase rugi ke? hari sabtu kan hari klimaks untuk orang bershopping.. lau da xde beg plastik, akan membuatkan orang malas untuk bershopping.. so, lau nak bershopping, kene laa bawak plastik sendirik... Dorang xtau ke, aku p shopping pon pasal aku nak beg plastik.. cuz nak letak sampah n baju kotoq aku.. wuu~ samat pamasi aku banyak plastik.. haha.. samat kat pasar malam ade gune plastik ag.. kalau x, camne laa orang yang beli sate an.. kuah tu nak letak mane lau xgune plastik.. timun potong ag.. ketupat segera ag.. adui.. jangan laaa pasar malam pon wat hari xde plastik ni... hari sabtu tanpe plastik memang laa mulia untuk kite kurangkan polution kat bumi ni.. tapi knape mesti buat hari sabtu? buat laa hari Jumaat.. huhu..

Tapi kan, aku hari tu ade terbace kat Surat Khabar.. pasal kempen tanam pokok tu... yang tu aku setuju sangat laa.. Kat bandar2 dok wat pembangunan jek.. pokok-pokak da maken banyak ditebang untuk memberi laluan kepade pembangunan ni.. sekarang ni, ilmu fardhu kifayah yang paling diagung2kan iaitu ilmu sains, perkara yang sangat penting dalam dunia yang penuh teknologi sekarang ni.. tapi, xkan korang xstadi pasal sains memule dolu.. pokok kan haselkan Oksigen.. kite memerlukan oksigen untuk tujuan pernafasan.. lau pokok da maken kurang, oksigen terhasel pon maken kurang.. wuu~ dolu an 10 or 20 tahon lepas, tandas xpaya bayar pon.. sekarang ni, rm 0.50 tauu kene bayar.. cube korang pikir 20 or 30 tahon akan datang.. mane laa tau an, taim tu, oksigen pon kene bayar.. wuu~ baek korang semua tanam pokok dari sekarang.. nanti leh korang jual oksigen.. mesti menguntungkan.. tanam 2 pokok setahun, kalau 30 tahon da ade 60 pokok.. wuu~ banyak tu.. =)

So, renung2kan lah.. kite perlu jage bumi ini bukan untuk kita.. tapi untuk generasi kite yang akan datang.. Lonie aku kat rumah abg aku.. tadi, masok2 jek rumah, aku nampak buku KIAMAT HAMPIR TIBA.. pas aku habes bace, aku cerite okeh.. kite kongsi ilmu kite bersame2.. daripade korang dok bace novel cinta-cintu tu, baek korang bace mende yang leh wat korang muhasabah diri.. =)

semua orang nak menggapai bintang.. 
tapi, aku xmo gapai bintang.. aku nak gapai bulan.. 
sebab bintang beribu kat langet tu..
bulan kat bumi ade 1 jek..
so, bulan ag unik dari bintang..