Monday, 18 March 2013

Altar Cinta - Sixth Sense

Assalamualaikom dan Salam Pray4Sabah~

Korang kenal Sixth Sense? Popular dengan lagu Khatimah Cinta? Sekarang ni dorang da beralih kepade lagu2 kerohanian... n aku rase, dorang ni telah membawa perubahan kepade lagu2 nasyid.. Evolusi lagu nasyid.. Nice beb.. lagu Rasulullah yang pernah dipopularkan oleh hijjaz n lagu damai yang hilang (NowSeeHeart) telah diberikan nafas baru yang lebih susu dan segar~ Tapi aku tertarik gegile ngan lagu Altar cinta.. ape itu Altar? Ntah la.. dengar dan hayati liriknye~



Lirik Lagu Altar Cinta - 6ixth Sense

Luruh hatiku menjadi puing-puing yang tandus
Kala terjatuh saatku jalan dalam kehidupan
Deras merayu kepada satu cinta abadi

Malam menjadi altar cinta yang lebih mendalam
Kesal bukan satu jawapan
Hanya cintaMu beri sayap

Tak mampu kuterbang tanpaMu
Ku lemah jauh dari cintaMu
Saat pedang takdir menghunus
Hanya Engkau sayapku

 
P/s : puing-puing tu ape maksodnye?

Thursday, 14 March 2013

Cinta Pertama



Assalamualaikom pembuka bicara
Gud Bye Penutop bicara
Jom kite mengembara
Mengenali cinta Pertama saya.

Hik2.. Awal2 da panton da.. Oke.. Ini cerita serius.. Yen nak cerita pasal cerita pertama yen.. Bukan ape, Semalam dok belek2 FB, pastu, ade nampak daq sekolah ni, BF die post picture si GF, pastu tulis kat picture tu, "My Future Wife".. Kat FB bukan maen ag, si GF ni bertudung molek. Tapi, si BF ni g Upload pic Si GF ni taim xbertudung.. Taim kapel, Aurat si GF pon ko leh post kat public, Taim kawen kang upload Video la agaknye tu.. hik2..

Nape aku marah sangat ni? Baru kapel 4jam da cakap my Future Wife bagai.. Cube la jangan suke bagi harapan kat orang.. Panjang lagi idop ko tu dek.. Jauh ag Perjalanan Idop ko.. Ko relaks jek dulu.. G belajar.. Xpaya nak cintan cintun weh.. Lau ko dengo story aku ni mesti ko rase nyesal cuz bagi harapan kat org lain..

Meh dengo stori aku.. Cinta pertama.. Aku tau.. sumer orang ade cinta pertama die.. macam aku la.. Cinta Pertama aku.. Caye tak caye, Cinta Pertama aku bertahan selama 11 Tahun.. caye tak? Tak caye tak pe la.. Tapi tu la kebenarannya.. Tapi, 11 tahun terbina, akhirnye musnah begitu jek.. Tapi ko, baru kapel 4 jam da macam2 da ayat ko.. haishh~

Aku sayang gile cinte aku ni.. Tapi apekan daya.. kerana desakkan pemeli, aku terpakse lah berpisah untuk selame2nye ngan die.. Selame 11 tahun aku jage die, mandikan die, belai sehabis baik supaye die xmerajok ngan aku, tapi, aku ag sayangkan pemeli aku.. aku terpakse akur dengan kehendak pemeli aku.. Cume kekadang aku berase pelik siket la, kenape selepas 11 tahun baru Abah aku nk pisahkan kami.. Cinte aku tu pon setia gile ngan aku.. melekat jek kemane aku pergi.. Emmm..

Aku ingat ag ari terakhir aku bersame die.. Abah aku suruh aku tatap die puas2.. samat xde camera taim tu.. lau tak aku da amek gambar die banyak2 supaye aku leh menatap die taim aku rindu.. Abah aku terpakse menggunakan orang ke tiga tok pisahkan kami.. Dalang utamanye bukan calang2 orang.. Seorang yang bergelar doktor.. Hmmm.. selepas kami dipisahkan, derita gak aku rase.. Dok terlentang selame seminggu jugak aku.. Dok terkenang memori aku bersame die.. Makan pon xlalu..

Tapi selepas seminggu tu, baru la aku ade semangat siket nk idop.. Tu pon selepas Abah aku xjemu2 bagi aku semangat tok lupekan die.. Tapi saya nk awak tau, Awak adelah cinta pertama saya.. Akan saya ingat awak sampai bile2.. sayang awak selamenye cek KULOP~

p/s : PK DOUBLE MEANING PLZ!! xpaham sudahh! hik2

Thursday, 7 March 2013

Pesalah

Assalamualaikom dan Salam Malam Khamis..

6 Mac 2013, Jam da kol 12:40 malam waktu Kahang.. waktu ni jari aku ngah menari2 kat atas kibod.. Ape aku nk mencarot malam2 gelap ni? emmm.. Sal status yang aku update.. "Xsemua Pesalah ngaku salah sebelum dibicarakan sehinggalaa perbicaraan selesai, baru pesalah ngaku salah selepas da sedaye upaye menutup kesalahan yang dilakukan.."

Oke.. Saje gune ayat metafora.. Sejak layan lagu teman pengganti n selalu terikot2 ngan lirik yang dinyanyikan oleh si Malique tu, bahase aku pon sekarang dipenuhi dengan metafora.. =)

Pesalah yang aku maksodkan adelah orang yang xnampak kesalahan yang dilakukan.. Sering menuding jari kepade orang lain.. Sering menuduh orang lain menjadik punca even kesalahan itu dibuat oleh pesalah ini..

Perbicaraan pula bermaksod sesi perbualan kononnye untuk menyelesaikan masalah.. Tetapi si Pesalah ini still xnampak salahnye dan akan cube menegakkan benang yang basah.. Even kesalahan yang dilakukan sudah terang lagi bersuluh, beliau cube juge untuk memalapkan mende yang terang lagi bersuluh tu..

Susah sangat ke nak ngaku salah? Perlu ke depend diri even kesalahan yang dilakukan itu sangat jelas.. Aku rase, kite perlu depend diri if ade rasionalnye dengan ape yang kite lakukan tu.. Tapi, if da jelas salah tu, xpaya la nk putar belitkan fakta supaye dapat menutup kesalahan anda tu.. Just ngaku, xpaya nk panjangkan cerita..

Contoh, si Pencuri yang dirakam aksinye oleh CCTV.. Perlu ke xnk ngaku salah ag? Perlu ke nk keluar ayat 'saya mencurik cuz da lame anak saya xminom susu Dutch Lady'?? Mencurik tu tetap mencurik.. Mungkin Hakim akan kesian kan pencuri tu dengan mengurangkan hukuman dunia.. Tapi, hukuman akhirat leh ke kurang?

So, nasihat aku, if da wat salah yang jelas tu, just ngaku n mintak maaf jek la.. Xpaya nak menutup kesalahan tu.. Xpaya nk putarbelitkan fakta n xpaya nak kalis dengan alasan2 yang xmunasabah.. 

Contohnye, Kesalahan yang dilakukan menyebabkan aku merajok seminggu, ingat dengan alasan2 manis yang ko beri tu leh buat aku merajok kurang kepade 2 hari la ea? hik2.. *contoh oke.. C.O.N.T.O.H*

Pas da puas belitkan fakta, bagi alasan itu ini, then pas da xde point tok menghalalkan kesalahan, baru la nak ngaku salah.. Ngaku salah awal2 kan senang.. xpaya la ko perah otak ko tok putar belitkan keadaan.. 


"Cubalah Hargai Seseorang Selagi Dia Masih Cinta,
Tak Perlu Hargai Dia Bila Dia Da Terluka"

Sunday, 3 March 2013

Maaf~

Assalamualaikom dan salam Hujung Minggu~ Hee~ Pertame sekali, marilah kite doakan supaya SABAH berada dalam keadaan yang selamat.. Kenapa ngan sabah? Tu la.. ade internet, dok bukak FB jek.. Camne nk berkembang otak ko yang kecik tu.. Pihak 'Tentera diRaja Sulu' da mula buat onar di semporna~ Harap abangku yang berada di Kunak dijauhkan dari malapetaka~ Berbalik pada tajuk kite.. "Maaf".. Haa~ Maaf adalah kata2 yang boleh mengubah satu dunia.. Perkataan 'maaf' sekarang ini digunakan secara berleluasa untuk meng'suci' kan kesalahan yang kite buat.. Tanpa ade niat untuk menginsafi kesalahan yang kite lakukan, ucapan 'maaf' pon di lafazkan.. 2-3 jam pastu, wat ag kesalahan yang sama, then mintak maaf ag.. hohoho.. Da xde nilai da lafaz Maaf sekarang ni.. Pastu, bile mangsa tidak memaafkan kesalahan yang dilakukan, mula lah ayat2 islamik keluar.. 'Nabi pon boleh maafkan umatnye, inikan kite pulak manusia biasa'.. Taim korang wat salah, guriskan hati orang, wat mangsa terase, tak pulak korang ingat Nabi taim tu.. hik2.. Tapi ag terok kalau orang da buat salah, tapi still ingin cube untuk menegakkan benang yang basah even kesalahannye nampak jelas sangat kesalahannye.. Tapi xleh salahkan orang yang jenis macam ni kerane mereka merasekan diri mereka perfect sampai xmelihat kesalahan sendirik dan cume nampak kesalahan orang jek.. =) Penutop, Doakan rakyat2 sabah.. Semoge mangsa2 yang terbunuh ditempatkan dikalangan orang yang beriman.. Al-Fatihah~