Tuesday, 28 June 2011

Hati ini diibaratkan seperti Peti Ais~

Assalamualaikum dan Salam salam~

Okeh~ Today, I want to tulis about hati.. Bagi aku, hati ni umpama Peti Ais.. so, xdelah istilah Hati Panas.. Peti Ais an sejuk belaka. Kat belah luar die jek yang panas. So, ketepikan mende2 yang boleh membuatkan hati anda panas. Camne nak ketepikan mende yang menyebabkan hati anda panas? Senang jek.. Just luahkan ape yang korang xpuas hati. Xpaya laa just nak luahkan kat Blog. P luahkan kat si Orang yang korang xpuas hati tu. Korang dok luah kat blog, Macam laa orang tu follow blog korang kan? So, just luahkan jek if kite xpuas hati ngan si polan tu. Xpaya pendam. Buat panas hati jek.

Peti Ais akan terang dilimpahi lampu bile ade orang yang bukak pintu Peti Ais tu. Pastu, akan gelap bila orang tutop Pintu bilik Ais. Lagi2 bile orang yang tutup tu hempas pintu Peti ais kekuat. lagi laa makin terase gelapnye. Same jek macam hati kite. Hati akan bersinar bile ade orang yang berjaye membuka pintu hati kite. Even frust sokmo, tapi, Pintu hati akan tetap terbuka apabila seseorang yang membukanye mengambil dan menarek hati kite. Sekuat manepon tertutup pintu hati kite dengan cinta, xmustahel akan terbukak semula if ade sum1 yang membukanye.

Hati pula akan sunyi sepi macam suasana pukol 3 pagi tu. Taim tu, keadaan sunyi jek. Gelap. Semua orang sedang dibuai mimpi mase tu. Lagipon, biasenye kan tempat gelap tu sunyi. Same jek ngan hati. Bile orang yang kite sayang menutup hati ite, make, gelap dan akan menjadi sunyi la hati kite. Makan siket mase laa untuk menerangkan hati balik. Tunggu jek sape yang akan bukak Balik pintu hati kite tu.

Tempat gelap dan sunyi ni pulak biasenye banyak SYAITAN. macam kat toilet. Kan sunyi jek an. Feeling jek taim nak iyak tu. Tapi cekgu aku cakap kat situ byk SYAITAN. Pastu, tempat sunyi pon banyak SYAITAN. Tu yang banyak Kapel yang hanyut apebile mendiami tempat sunyi. Same jek laa dengan hati kite. Selepas orang yang kite sayang tutup kembali pintu hati kite, make tertutup la sinar dalam hati kite tu. Akan menjadik sunyi. Lalu, datanglah si SYAITAN menggoda keturunan ADAM a.s dengan cube menyesatkan si Pemilik Hati sepi ni. Bile sepi, mula laa nak minom arak la, merempit la, isap dadah la. Alasan cume kerana tensen cuz kecewa. Sedangkan banyak lagi mende yang berpekdah tok terangkan hati balik. Seperti solat, n memacam lagi yang berkaitan agama.

Peti Ais pulak akan menyimpan barang2 makanan supaye memastikan makanan lambat busuk. Pastu, bile barang tu da xpired, kene la buang. cuz takut akan membiakkan bacteria2 yang merbahaya. Same jek macam hati kite. Kite kene laa isikan hati kite dengan mende2 yang berguna. Isikan hati kite dengan Ilmu. Banyak ilmu yang ade di sekeliling kite ni. Setiap detik perjalanan hidup kite ni, disertakan dengan Ilmu. Sedar xsedar jek. Pastu, kite kene la buang mende yang keruh dalam hati kite. Kerana, bukan setiap ilmu yang kite dapat tu membawa kebaikkan. Contohnye Perempit. Dorang pakar dalam bidang bikin membikin ni. Tapi disalah Gunakan dengan mengubahsuai motor mereka untuk merempit.

So, jagelah Peti Ais anda dengan baik. Isikan Peti Ais anda dengan mende2 yang penting. Mende yang xpenting, Buang jejauh~

Sunday, 26 June 2011

Hargailah Ayah Anda~

Assalamualaikum dan Salam Insomnia~

hari ini, Yen selaku hero Blog telah menjemput watak baru untuk blognye.. Watak bername Azmi.. sile ikuti kisah Azmi ini.. =)Penat laa asik Yen jek nak pegang watak utamaa.. =)

Azmi maseh lagi menunggu keputusan rayuan Universiti di rumahnye. Azmi ade seorang ayah dan seorang adik, Azam. Sejak kematian ibunye, perasaan benci Azmi kat Ayah nye terhasil. Ibu Azmi mati kerana Ayah Azmi telah gagal mengawal keretanya lalu merempoh belakang treler yang ade banyak tayar tu. Kalau Ayah Azmi berhati2, mesti Ibu Azmi maseh ade sehingga kini. Pade pikiran Azmi, punce utame kematian ibunye adelah disebabkan oleh Ayahnye. Ayah Azmi mempunyai sebuah kedai photostat yang menjadik punce rezeki ayah Azmi untuk membesarkan Azmi dan Azam. Kerana benci dengan Ayahnye, Azmi langsung tidak pernah menolong Ayahnye menguruskan kedai Photostat itu. Tetapi, Ayah Azmi tidak kisah akan sikap anaknye itu. Die lebih rela membiarkan Azmi duduk di rumah dari melihat Azmi penat kerane membantunye.

Azam maseh lagi sekolah di tingkatan 3. Azam tinggal di sekolah Asrama yang xberapa nak penuh. Setiap kali cuti, Azam akan membantu Ayahnye di Kedai photostat itu. Walaupun Ayah Azam menegah untuk menolongnye di kedai, Azam tetap berdegil kerana die ingin meringankan beban kerja ayahnye. Sementara menunggu keputusan rayuannya, Azmi sering keluar malam dan mengamalkan gejala hidup yang tidak sihat. Azmi gemar merempit. Ayahnye sering menegur Azmi supaye tidak melibatkan diri dalam budaya rempit merempit ini. Tetapi, Azmi tidak mengendahkan. Setiap nasihat yang disampaikan oleh Ayahnye dibalas dengan makian dan kebiadaban oleh Azmi. Ayahnye tau yang Azmi membencinye kerane Azmi menganggap punce kematian ibu Azmi adelah kerananye. Ayah Azmi sering memanjatkan doa kepade Allah taala setiap kali selesai solatnye supaya dilembutkan hati Azmi dan mengikis perasaan benci Azmi terhadap ayahnye.

Malam menjelma. Azmi masih mengamalkan budaye rempit lagi walaupun Ayahnye da berkali2 menasihatinye supaya meninggalkan kerjaya merempit ini. Malam ini, Azmi ade race dengan Mael Pion. Sudah lame Azmi ingin berlumbe dengan Mael Pion kerana Mael pion belom pernah dikalahkan oleh perempit2 yang laen. Mael Pion akan melakukan apa saja untuk menang. Tapi, sebagai seorang yang mempunyai hati yang kental, Azmi tetap memFokuskan sepenuh perhatian pade perlumbaannye ini. Setelah 11minit berlumba dan lagi beberapa meter lagi nak sampai ke Garisan penamat, Mael Pion telah menendang Azmi. Azmi yang sedang memecut 160km/j tidak dapat mengawal motorsikalnye lalu merempuh seorang PakCik yang menunggang motor ex-5. Pandangan Azmi semakin gelap. Gelap, dan terus xnampak ape2.

"Azmi.. Bangun nak. Makan ubat ni." kata ayahnye kepade Azmi. "Aku kat mane niii!!" jerit Azmi. "Azmi kat Hospital. Da 2 hari Azmi xsedarkan diri. Syukor laa Azmi da sedar." jawab Ayahnye penuh optimis. "Aku laparr. ko xmo bagi aku makan kee? ko suke laa kan tengok aku mati??" herdik Azmi. "xbaek Nakk cakap macam tu. Ayah sayangkan Azmi lebih daripade Ayah sayangkan Ibu ko Azmii.." kata Ayahnye sambel menitiskan air mate. "ahhh~ kalau ko sayang ibu, mesti ibu ade kat sisi Azmi." jawab Azmi dengan penuh perasaan bencinye terhadap Ayahnye.

Ayah Azmi sudah 2 hari tidak tido kerane bimbang akan kesihatan Azmi. Ayah Azmi tetap menyayangi Azmi walaupun die tau yang Azmi membencinye. Die sanggop bersengkang mata demi menanti anaknye sedar dari koma.Abahnye yang memandikan Azmi semase Azmi koma, membelai Azmi sambel berharap Azmi cepat sedar, Menenangkan Azmi ketika Azmi tibe2 meracau kerana terkenang peristiwa die ditimpa Eksiden itu. Sudah seminggu Azmi di Hospital dan doktor telah membenarkan Azmi pulang ke rumah kerana Azmi dilaporkan cergas dan mampu bermain dam ular.

Azam menjemput Azmi di Hospital dan membawa Azmi pulang ke rumah mereka. Sampai2 jek Azmi kat rumah, Azmi memekik memanggil Ayahnye. "Ayahhhh! kenape ko suroh Azam yang jempot aku kat Hospital? Ko pon da benci aku ke?" "Abangg! ape abang cakap ni?" Azam memarahi sikap kurang ajar abangnye. Azmi cume mampu menunduk. Azam masok ke dapor untuk mengambil bunge dan air mawar. "Ko nak kemane Zam? Nak melawat kubor Ibu ea? aku nak ikot ko Zam. Dah lame aku xmelawat pusara ibu." pinta Azmi. Azam cume mengangguk tande setuju dengan permintaan Azmi tu.

Selepas selesai membaca Yasin kat kubur ibunye, Azam pon meninggalkan Abangnye sesorang kerane Azmi maseh belom menghabiskan bacaan Yasinnye. Azmi menanges kerana terkenangkan Arwah Ibu mereka. Setelah mengesat air matenye, Azmi pon mahu berangkat pulang. Azmi melihat adeknye sedang melawat sebuah kubur lalu Azmi menghampiri Azam. "kubur sape ni zam? kawan ko ke? kecik2 da mati.. sian kawan ko ni.." tanye Azmi kepade Azam. Azam pon menjawab, "Abang. ini kubur Ayah bang." "Ko jangan memain Zam. Aku benci ngan Ayah, xde la sampai doakan die mati" kata Azmi dalam keadaan gemuruh. "betol bang. Ayah da meninggal. nampak ni name kat batu nisan ni. Ni name ayah bang.. name ayahh." kata Azam sambel menitiskan air mate. "Ko jangan nak tipu laa Zam. Ayah jage aku taim aku kat Hospital tu.. Nak harapkan ko jage, ko tu dok kat Asrama. Ayah yang jage makan minom n mandi aku." kata Azmi. "Betol laa bang.. Watpe laa Azam nak tipu Abang. Ape yang Zam dapat kalau Zam tipu abang?" kata Azam cube meyakinkan abangnye.

"Kalau betol la ayah da mati, cube ko btau aku, ape punce kematian Ayah?" tanye Azmi. "Abang ingat x taim kejadian abang eksiden tu? Abang ade langgo penunggang ex-5. orang yang abang langgar tu adelah ayah kite bangg." Azam mengEXPLAIN kepade Azmi. Azmi terkedu sambel menanges kat pusara ayahnye. "bangg.. Ayah sayang sangat kat Abang walaupun Abang membencinye." kata Azam. "Arghhh! kalau bukan kerana ayah, ibu xkan tinggalkan kite zam." kata Azmi yang maseh menyalahkan Ayahnye. "Sebenarnye, Abang laa punce kematian ibu. Abang laa punce sebenar kematian Ibu abang tau x!!" jerit Azam kepade Azmi. "Haa? ape yang ko cube sampaikan ni Zam?" tanye Azmi penuh persoalan.

"ekceli, ibu mati kerana telah mendermakan Hatinye kepade Abang. Taim Ayah xdapat mengawal kenderaan, Ibu dan Ayah xmengalami sebarang kecederaan. Abang jek yang hampir mati kerana tercampak keluar kereta dan badan Abang terhempas kat batu besar. Hati Abang rosak terok dan perlu melakukan perpindahan hati dengan segera. Ibu dan Ayah telah membuat Ujian sama ade hati mereka sesuai dengan Abang ataupun tidak. Setelah keputusan diputuskan, Hati ibu yang sesuai dengan abang. Perpindahan hati itu berjaya menyambung nyawa abang tapi, Ibu mati kerana hilang banyak darah." Explain Azam panjang lebar. "Kenape ko xbagitau aku perkara sebenar zam?" tanye Azmi. "Ayah yang suruh rahsiakan semua ini kerana Ayah xmau Abang rase bersalah." jawab Azam. "Ayahh~ maapkan Azmi Ayah.. Azmi berdosa sangat dengan Ayah. Azmi xpatot benci Ayahh~" Azmi menangis maken kuat dengan penuh penyesalan.

Tapi semua tu da xbermakne lagi~ Hargailah kedua orang tua kite selagi hayat mereka dikandung badan. Jangan nak menghargai mereka selepas pemergian mereka. Hargai mereka sementara mereka maseh ade. Terimalaa segala bebelan bereka untuk membina hidup kite. Setiap bebelan mereka ade nasihat bergune untuk kite menempuh dunia yang kejam ini. Jangan membenci mereka. Jangan menderhaka kepade mereka. Jadikan setiap bebelan mereka sebagai kunci kejayaan kite. sekian~

Saturday, 25 June 2011

SEPAH terbaekk~

Assalamualaikum dan salam Berlapekk~

hehe~ Seperti yang sedia maklum, Kumpulan Sepah yang berasal dari Johor telah Menjuarai MaharajaLawak.. Hik2~ Siyes, aku memang xpercaya Sepah boleh menjuarai Maharaja Lawak.. Kumpulan Sepah sangat Konsisten dari minggu Pertama sehinggalah Minggu ke-13.. Walaupon persembahan Sepah konsisten, mereka tetap berade pade kedudukan ke-2 kerana keKONSISTENan dorang dibayangi Kumpulan yang mempunyai pengaruh n populariti yang sangat tinggi iaitu JOZAN..

Jozan adelah sebuah kumpulan yang Baek.. Tapi, aku yang memang da lame mengikuti Lawak Jozan ni da naek muak dengan lawak2 yang dipersembahkan oleh Jozan ni.. Da macam xde modal sampai Jozan ni suke sangat mengulang2 lawak yang mereka buat.. Contohnye watak Ah Cai yang dibawe oleh Johan.. Kat Raja Lawak musim berape tah, watak si Ah Cai ni dijelmakan oleh Johan untuk menutup undi. Kat rancangan Oh Yeah! pon Johan ade bawak watak Ah Cai.. n dari minggu pertame lagi aku da agak yang watak Ah Cai ni akan menjadik pertaruhan Johan untuk membuat penonton Gelak.. xde modal kah untuk melawak? banyak lagi Lawak mereka yang mereka recycle..

Sepah pule sering menampilkan lawak yang penuh keMELAYUan.. mempunyai variasi lawak.. xbergantung kepade 1 watak seperti watak si AH Cai.. Aktiviti Rewang, Bidan, Khatan dan macam2 lagi lawak yang mempunyai kualiti da original.. Dan persembahan Sepah pade malam semalam pon lagi dapat sambutan gelak ketawe penonton.. Gelak Tawa penonton da boleh menentukan kemenangan SEPAH.. Kalaulah semalam SEPAH diTempat ke 2 sekalipon, SEPAH tetap no 1 dihati jutaan penonton.. Tapi ape boleh buat, SEPAH memang layak bergelar juara MAHARAJALAWAK.. SEPAH memang menjadik kebanggaan orang Johor, tapi perlu diingat, bukan Orang Johor jek yang undi mereka, 1 Malaysia undi SEPAH.. =)

Pasni da xde laa modal untuk bergelar ketawa.. hik2~

Selamat Hari Laher Zainal Abidin~

Assalamualaikum dan Salam Kerukk~

hik2~ korang tau x ape makne salam Keruk? Salam keruk tu salam yang disertai dengan duit.. Macam kat Majlis Kawen.. huhu.. Tapi bukan nak cerite pasal Kawen.. Nak cerita Pasal Encek Zainal Abidin ni.. Die adelah Abah aku.. hik2~ 58tahon yang lalu, die telah dilahirkan di sebuah tempat di Area Johor.. wuu~ Abah aku adelah askar pencen.. Beliau pencen setelah menduduki pangkat Pegawai Waran 1.. hik2.. Hebat x Abah aku? Badan kecik tapi berpangkat Beso..

Aku sayang Abah aku.. Abah aku sporting cuz die xpernah membebel pon kalau aku balik rumah taim Azan Suboh berkumandang.. Abah aku xmembebel bukan sebab die xsayang aku.. Abah aku xmembebel cuz abah aku percaya yang aku ni bukan orang yang suka mengamalkan budaya yang xsehat seperti merempit,menageh dadah or menageh simpati kat tepi jambatan.. Aku berseh oke.. so, die xpernah mempertikaikan kenapa aku balik dikala Subuh berkumandang.. Saya sayang Abah saye..

Akher tahon ni aku abes stadi.. so, tahun depan da leh simpan dwet untuk beli hadiah untuk Abah aku.. =) Tankz cuz selalu belikan Yen aer berkarbonat dan belikan Yen putu Mayam.. Hik2.. Abah aku memang tau selera aku.. terbaekk kan Abah aku? hik2~ sekian~

Friday, 24 June 2011

tibe2 ingat kat die~

Assalamualaikum dan Salam Rejab~

Pertama sekali, aku nak ucapkan tahniah pade skuad Olimpik Malaysia yang telah berjaya melayakkan diri ke pusingan seterusnye untuk mencapai cita2 untuk ke Olimpik~ Walapupun bermain dengan 10 orang, tetapi, Malaysia berjaya menahan asakan yang bertubi2 dari team Lubnan dan perlawanan berakhir dengan kemenangan berpihak kepade Malaysia~ Malaysia mengalahkan Lubnan dengan keputusam 2 berbalas 1..

Buat masa ini, waktu tidur aku da sepenuhnye abnormal.. Memang da insomnia tahap 4 da ni.. Aku memang suke pon mengamalkan gaya hidup yang xsehat ni.. Maksod aku gaye hidop yang xsihat ni, bukan laa seperti merempit, merempat bagai.. Aku cume suke kuo tengah malam lepak Kat CC dengan Kawan2 aku untuk bermain Game, pastu lepak kat Mamak sambel layan StarMovie.. pastu, dalam kol 4 petang baru laa aku tdo.. kol 6 da bangon balik.. haha~ Sejak da memasuki angka 23 ni, rase macam bosan pulak tido.. huhu.. Nanti da sampai mase, kene tido selamenye pulak.. So, taim celik ni laa xpaya sangat laa dengan hobi Tido tu..

Semalam, taim aku tdo Pukol berape tu kan, tibe2 aku termimpi si ANU.. emm.. si ANU ni ex aku.. sejak akher2 ni, aku memang rindu kat die.. tapi xde la sampai termimpi2.. Semalam pon aku xtau macam mane aku boleh mimpi die.. ex aku ni da deactivated FB die.. kat dalam mimpi aku ni, tetibe lak aku nampak page die.. Bile mase di activated FB die pon aku xtau.. pastu aku stalk laa wall die, kat wall Post tu die cakap, die rindu aku.. adess.. Dasat tol permainan mimpi aku ni.. ade sorang junior aku cakap, kalau kite tibe2 teringat kat someOne, someOne tu pon tengah ingat kat kite.. Wuu~ macam laa die ingat aku lagi..

Aku memang xleh nak lupe die pon.. Kalau aku dok sorang2 tengah layan jiwang, mesti aku terbayang die.. Kadang2 aku rase macam aku nak putar balik mase pergi ke mase taim aku dengan die tu.. Tapi, aku pikir2 balik, kalau kite patah balik mase, nanti aku kene menduduki exam sem4 aku semula.. so, better just teroskan jek mase ke depan.. Aku pon xtau die ade kat mane sekarang ni.. Bulan ramadhan pon da nak tibe ni.. Mesti aku akan terkenang balik taim die kejot aku sahor tahon lepas.. emmmm.. Tah laaa.. kekadang pepikir balek, aku rase macam aku ni bodoh gak.. Kenape aku mesti rindu die sedangkan die belom tentu lagi rindukan aku, rindukan kisah kitorang dulu dan blaa blaa blaa.. Tapi xpe laa.. cuz die tu something yang terindah yang pernah singgah kat hati aku ni~ Kalau ade jodoh, xkemane kan?

masih disini, menantimu berharap kau akan memikirkan ku
masih disini, menunggumu menantidirimu kembali untukku

Tuesday, 21 June 2011

Tabiat Segelintir Waganegara Malaysia~

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Hari ini, si empunye Blog nak bukak cerita pasal tabiat segelintir Warganegara Malaysia.. Malaysia dulu pernah digemparkan dengan berita budak pompan 14 tahun yang secare offiSialnye menyatakan tentang ke"tak virgin"an beliau kepade umum.. Dan rammai yang megutuk budak pompan ini kerana Die dilihat seperti sudah tidak mempedulikan maruahnye kerane memberitahu tentang die sudah tak Dara~ Kat Pesbuk, Community, Blog2, dan surat Khabar, ramai gile yang mencaci die.. Taim tu ramai lak dok kondem budak ini sambel bagi nasihat akan keagamaan.. Baek kan orang Malaysia..

Pastu gempar pasal si Gambit berlakon kat VC ape tah tajoknye. VC tu dilabelkan sangat mengghairahkan kerana terdapat aksi wanita yang separuh bogel melakukan aksi yang mengghairahkan.. Memula Gambit mempertahankan tindakan beliau.. VC itu untuk dipasarkan di Pasaran USA.. Selepas dihentam bertubi2, Gambit memnintak maaf kepade semua.. Nak pikir secara agama, memang laa si Gambit tu salah cuz bersentuhan n melihat aurat wanita n bagai2 ag.. Baek kan orang Malaysia..

Then, nak cakap pasal kumpulan Balas yang menduduki tempat Ke-3 dalam Raja Lawak musim ke-5.. Kumpulan Balas dikatakan sering membuat lawak lucah.. Double Meaning.. Emm.. aku rase, lawak yang disampaikan oleh Balas tu bende yang biase kita alami taim kite dok bersembang xingat dunia tuu.. Tapi bile Balas mempersembahkan Lawak yang kononnye Lucah tu, dorang dikondem pula.. Kerana ini Malaysia.. Penuh dengan sifat ketimuran yang sangat sopan.. Kalau korang xmo dengar lawak lucah or double meaning, korang p jek laa Tengok AF, Mari Menari n bagai tu..

Korang tau x cerita Juvana.. Yang ditayangkan setiap Hari Isnin pukol 9malam tu.. Cerita ni pon ramai yang nak kondem.. Konon nye cerita ini akan menggalakkan Student2 untuk bergaduh, Lebih membawa unsur negatif jika ditonton oleh pelajar sekolah.. wuu~ Kenape laa mesti dipandang -ve? Aku rase, biasenye Drama kat TV tu adelah diadaptasi daripada kehidupan seharian kita.. Kalau xde kes seperti kat dalam Juvana, xde la sekolah Tunas Bakti, Henry Gurney.. Aku rase Juvana ni sebuah Drama untuk membangkitkan motivasi Remaja.. kerana, belum terlambat untuk remaja2 bermasalah di luar sana untuk berubah..

Kat Mari Menari, AF tu, konpem xde Lawak lucah, tapi, xramai pulak orang Malaysia yang mengKondem AF n Mari Menari ni.. Jarang aku tengok peserta AF memakai tudung litup sempurna.. Dedah sana, Dedah sini, xde pon orang nak kondem.. Xde pulak nak nasihat berlandaskan keagamaan.. Mari Menari tu pon peserta die xpakai tudong gak~ Pakai tudung, susah laa nak menari ek? *alasan*

Dalam Kes daq 14 tahun, Gambit, n kumpulan Balas, ramai yang merasekan mereka xsenonoh.. Tapi, kalau AF, Mari Menari, sangat senonoh laa agaknye kat pandangan mereka.. Ramai yang memberikan nasihat berunsurkan keagamaan.. Tapi aku pelik ah, kenape rating Maharaja Lawak n AF lagi tinggi daripade rating Imam Muda? "--

Saturday, 18 June 2011

Cinta Tak Terungkap~

Aku terlantar di Hospital selame 3 hari setelah aku dilanggar oleh kereta Persona berSpoiler tinggi. Aku dilanggar semase melintas untuk mengungkapkan sesuatu kepade orang yang da lame aku minati. Aku ingin luahkan rase hati yang da 3 tahun aku pendam kepadenye, tapi, hajat aku dihalang dengan eksiden yang menimpa aku. Wanita yang bername Ayu. Wanita itulah yang telah ku minati sekian lame. Sudah 3tahun aku di Kolej ini, melihat setiap gerak geri die. Memerhati setiap tingkah lakunye. Perbualan rancak ku terhenti bile kelibatnye melintasi mata ku. Tapi, aku bukan seorang lelaki yang berani melafazkan cinta. Cuma mampu untuk aku minati, jauh sekali untuk aku memiliki. Kawan2 aku sering menasihati aku supaye aku cecepat mengAdjust si Ayu ni supaye tak diNgap oleh jantan lain. Tapi, aku xmempunyai kekuatan tu.

Akhernye, setelah 3tahun di Kolej ni, di hari akhir aku di Kolej ini, aku cube untuk menjadik kuat. Cuba memberanikan diri aku untuk meluahkan rasa hati yang telah sekian lame aku pendam. Aku mengekorinye sampai aku ade keyakinan untuk meluahkan lafaz2 teragung. Aku nekad. Even die menolak, xmenerima cinta aku, aku tetap ingin luahkan Lafaz cinta aku kepadenye. Aku nak hati aku puas. Aku nak die tau yang aku da minat die sejak 3 tahun. 3 tahun tu bukan mase yang sekejap. Lame tu. Macam2 perasaan da aku rase bile memikirkan dirinye. Keayuan nye, kelembutan peribadinye telah lame menyentap perasaan aku terhadapnya. Aku akan luahkan rasa hati aku padenye. Apa nak jadik pon jadik la.
Aku melihat Ayu ingin melintas jalan. Aku masih mengekorinye sambel membina keyakinan diri. Aku berdoa supaye Tuhan bagi aku kekuatan untuk melafazkan cinta aku pade Ayu. Ayu patah balik kerana note die melayang setelah angin tiup. Aku melihat semase die patah balik, ade sebuah kereta yang diPandu oleh Negro meluncur laju ke arah Ayu. “AYUUUUUU!!” aku menjerit kepade Ayu sambel berlari untuk membantunye. Aku berjaye menolaknye ke Tepi jalan, dan Kereta Persona berSpoiler tinggi tu terus melanggar aku.

Aku xsedar ape2 lepas tu. Tapi aku maseh ingat, Ayu menanges sambel memangku kepala aku kat paha die. Rase hati macam xpercaye. Pompan yang da lame aku minati, menanges kerana ku? Aku terlantar di Hospital. Taim aku sedar, aku da ade kat atas katel Ward. Bosan gile. So, aku pon jenjalan laa kat ward tu. Kalau da jodoh, xkemane. Aku tengok, Ayu ade kat Hospital tu. Tengah melawat seorang lelaki. Aku tengok Ayu mengenggam tangan si Pesakit tu dengan erat sambel matenye Bengkak. Mungkin sebab asyik menanges. Aku menghampiri Ayu untuk menegurnye. Semase aku menghampiri Ayu, Ayu seperti meluahkan something pade laki itu.

Muke lelaki itu berbalut rapi. “kene simbah asid la tu” kate aku dalam hati. Aku cume mendengar luahan Ayu terhadap lelaki itu. “Awak, bangon la awak. Da 3 hari saya tunggu awak kat sini. Awak xkesiankan saya ke?” kate Ayu pade si mumia berbalut tu. Aku rase macam nak lemaskan jek laki tu. Rupa2nye Ayu da ade pilihan hatinye. “saya sayang awak. Awak bangunlaa” kate Ayu yang membuatkan aku seperti di timpa Lif. Aku rasa menyesal kerana aku xdapat meluahkan perasaan yang aku pendam 3 tahun ni. Aku terus menuju ke katel Ward aku dengan perasaan kecewa.

Semase perjalanan aku ke katel aku, Aku Nampak family aku sedang menuju ke katel Yang diduduki oleh si Mumia tu. Aku memanggil Mak aku, tapi mak aku xdengar.
Tiba2, aku dengar Ayu menjerit. Aku lihat Doktor n Nurse bergegas ke Arah si mumia tu. Mak Abah aku pon bergegas ke sane. Aku pon bergegas juga. Aku lihat, Doktor menggelengkan kepalenye. Ayu meratapi kematian si Mumia tu. Doktor geleng, Aku lak mengangguk sambel tersenyum cuz si Mumia tu da mati, so aku ade peluang laa nak usha Ayu.

Aku mendekati Ayu. Ayu seperti xdapat mengawal perasaannye. “Yen.. Kenapa Yen tinggalkan Ayu? Ayu sayang Yen! Da 3 tahun Ayu tunggu Yen luahkan lafaz teragung tu pade Ayu. Kenape Yen pergi dulu!!” kate Ayu. Aku terkesima. Name mumia ni same ngan Aku ke? Doktor membuka balutan muke si Mumia tu. Aku terkejut. Rupa2nye, si Mumia tu adelah aku. Da 3 hari aku koma. Dan Akhirnye aku pergi meninggalkan dunia.

Aku berase sedih. Aku cume mampu melihat orang meratapi kematian aku. Abah menenangkan Mak aku. Ayu pule still memegang erat tangan ku. Doktor menutupi mateku. Penglihatan ku mule gelap. “Izinkan Yen pergi” bisikku pade Ayu. Aku pergi dengan redhanye. Aku berase gembira, rupa2nye, Ayu pon menyimpan perasaan yang same padeku. Tapi, semua tu da xpenting. Selamat tinggal dunia~

Wednesday, 15 June 2011

Hantu Facebook~

Assalamualaikum dan Salam Seram~
Hari ini, genaplah 13 orang yang telah mati akibat symptom yang pelik. *13 tu no genap ke ganjel? Ahh~ lantak p laa* Mangsa yang ke 13 ini disahkan oleh Doktor, mati akibat mangsa mengalami pendarahan yang teruk di otak kanannye kerana kepala otak die terhantuk kuat kat divider jalan selepas mangsa didapati menerjunkan dirinya dari tingkat 14 di Apartment yang didiami mangse~ Otak kiri mangse xmengalami pendarahan, tapi otak kiri mangse didapati bengap, so, kalau hidop pon macam xde makne, so Doktor pon just sahkan die mati jek.. “Hmm. Dalam mase sebulan, ade 13 kematian yang berlaku kat sini. Pelik betol la.” Kata Yen selaku hero didalam blog ini. Ni kan blog Yen, so, macam2 watak yang Yen boleh jadik.. Kali ini, Yen nak menyiasat kes kematian akibat symptom pelik ini. Walaupun sudah disahkan oleh Doktor tentang punce kematian si mayat tu, Yen tetap xpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Doktor tersebut. Untuk merungkai misteri di sebalik kes ini, Yen telah mengInvestigate punce2 kematian mangse2 yang mati ini. Yen dengan pantas mengON9kan FB nye dan mengeADD semua mangse yang mati tu.. Niat Yen adelah untuk mendapatkan alamat si Mayat tu untuk Yen mengInterview insan yang terdekat dengan si Mayat itu. Setelah mengeADD kesemua FB si mayat tu, bertambah laa koleksi Friend Yen di FB. Setelah mengCHECK profile, wall, noti and Friend di FB si Mayat2 itu, terdapat sesuatu mende yang menarik perhatian Yen. Sedar xsedar, kesemua si mati tu mempunyai 2 orang mutual friend yang same. Mutual Friend yang pertame, mesti la Yen cuz die da add kesemua si mati tersebut. Mutual Friend yang kedua pula adelah seorang yang bername Tze Han~ Ekceli, Yen pon xpasti name mutual friend yang ag satu tu cuz name mutual friend si mati yang ag satu tu dalam tulisan Cina  pelat Jepun. So, Yen just assume yang name mutual Fried yang ag satu tu, Tze Han~
Yen dapati, kesemua mangse telah menerima application dari Tze Han ni. Dan kesemua mangse telah mengAPPROVE application tu. Adekah kematian mereka mempunyai kaitan dengan application yang telah diSend oleh Tze Han ni? Untuk menambahkan info pasal si Mayat ni, Yen telah mengeADD family2 si Mayat ni jugak. Yen bertanyekan punce kematian kepade kuarge2 yang terdekat dengan mangse. Ade yang mati kerane Eksiden, ade yang mati digilis Ampang Line, ade yang mati akibat disembelih, ade yang mati kerane kencing manes, kencing tawar, kencing cukup rase dan bagai2 lagi laa punce kematian. Tapi, Yen tetap xpercaye akan punce kematian itu. Tapi, ade satu ahli kuarge si mati ini memberitahu, die pon xcaye punce kematian sebenar kematian Adiknye. Doktor cakap, adik die mati cuz kene demam Denggi. Tapi, die telah menyaksikan satu peristiwa yang pelik. So, die ceritakan laa stori pasal detik2 terakher adeknye tu. Taim tu, adek die tengah mengON9 FB. Adek die telah menerima application dari Tze Han. Selepas mengApprove application tu, adik die tibe2 rebah. Die terus bawak adek die p hospital untuk rawatan selanjutnye. Selepas 2 hari di hospital, adeknye pon disahkan mati.
Yen rase, kematian dorang ade kene mengena dengan Tze Han tu. Yen rase, sesiape yang mengApprove application yang diSend oleh Tze Han akan menemui ajal. Untuk membuktikannye, dengan berani2 takutnye, Yen tekan button ADD AS FRIEND kat page Tze Han tu untuk menjadikkan Friend Yen. 3 saat selepas Yen mengeADD Tze Han, supppp~ masok kat list notification Yen, application yang same diSend oleh Tze Han terhadap mayat2 td. Dengan hati yang belom menghidapi penyakit Hepatitis B, Yen pon mengApprove application itu~ “Hok alohh~ game FarmVille rupenye. Aku ingat kan mende ape laa tadi” kate Yen dalam hati. Tze Han tu seorang yang taksub dengan FarmVille rupenye.. semua kawan2 Tze Han kat FBnye telah menjadik jirannye dalam FarmVille tu. “ ciss.. aku ingatkan punce kematian 13 orang tu macam dalam cerita ONE MISSED CALL tu.. Jawab tepon, pastu mati. Rupa2nye, punca kematian mereka cuz da memang ajal mereka rupenye.” Kate Yen dalam hati ag. Secara offiSialnye, Yen pon menutup kes yang misteri kononnye ni~
*xpaya tengok DVD banyak sangat.. nanti terpengaruh dengan reality lak*

Tuesday, 14 June 2011

entri yang terlambat~

Assalamualaikum dan Salam selasa~

Ari ni ari selase~ aku nak cerite pasal AF9 yang da melabuhkan tirainye ahad lalu~ even cam da expired 2hari, tapi, aku nak cerite gak~ huhu.. Seperti yang sedia maklum, Hazama telah dinobatkan sebagai pemenang terakher untuk Akademi Fantasia yang da 9 musim berkumandang~ Kejuaraan Hazama ni da memang diramalkan sampai ade khabar angen yang mengatakan Hazama juara yang dirancang kerana VC untuk lagu cinta teragung telah diRelease awal~ lantak p laa ngan khabar angen tu~ kalau bukan Hazama, korang nak sape menang? da memang die jek yang Best kat AF9 tu.. dan ramalan aku benar belaka apebila Lena AF9 menduduki tempat ke 2.. Ramai yang mengagak Fina AF akan memberi saingan kepade Hazama.. tapi aku lagi support Lena cuz suare die ag best~ Fina tu dok konfiden nak kuarkan vokal die yang hebat tp bg aku die tu just tau dok menjerit taim menyanyi jek~ tahniah laa kepade Hazama cuz berjaye menjuarai AF9.. Single terbaru beliau pon best woww~ suare sangat mantap.. Memang tuah berpihak kepade Hazama kerane berjaye setelah dikecewakan 5 tahon lalu di konsert prelude AF4 yang dimenangi Faizal AF4 tu.. teuk tol persembahan Faizal taim malam konsert akher AF9 tu~

kesah entri yang terlambat ke 2 pule, aku nak cerita pasal KL Gangster~ Untuk pertama kalinye aku tengok Filem Syamsol Yusof *syamsol ke shamsol? lantak p laa.. aku bukan minat die..* kat wayang~ cuz aku sangat xminat die.. Memang cerite die semua box office, tp aku da xminat die nak wat camne.. belom ade filem yang diarahkan oleh beliau, tanpe beliau menjadik Pelakon Utamenye~ Ahmad Idham n David Teoh pon ade berlakon dalam Filem yang dorang buat, tapi bukan laa watak utame yang dorang lakonkan.. Tapi xpelaa.. leh jimat untuk Bajet Pelakon lelaki~ bajet tu boleh laa digunakan untuk meletupkan dan menjahanamkan kereta dalam Filem Kl Gangster tu~ secare overallnye, memang bagos la ceritenye.. penoh dengan aksi.. Penonton belom sempat bernafas, ade jek aksi gadohnye~ Aku rase kalau dipenuhi dengan adegan Gadoh  pon, penonton akan bosan gak~ cerita Young n Dangerous lakonan Cheng E. Kin pon dipenuhi aksi gadoh tapi ade element cinta yang boleh buat orang bernafas seketika selepas menyaksikan adegan gadoh yang dasyat~ dalam Kl Gangster lak, tanpe element cinta antara Pakwe n Makwe, tapi ade element Cinta akan kekeluargaan.. satu pembaharuan~

Dan yang paling mengkagumkan, semua watak dalam filem tu sangat dijiwai oleh semua pelakon kecuali beliau~ aku pon xtau die tu cine ke melayu.. kalau die cine, kenape die cakap ngan Dragon dalam bahase melayu slang cino? cakap jek laa bahase cine~ xkan xde modal nak wat subtitle taim dorang kecek cino? tapi ape2 pon, Filem KLuang Gangster tu berjaye mengutip RM 1.5juta pade hari pertame tayangan~ menunjukkan Filem Melayu kite mampu bersaing dengan filem Omputeh.. Dan aku harap, filem Kl Gangster n Kongsi tenang untuk menghadapi saman daripade pihak berkenaan~

*camne melayu nak berjaye kalau asik nak dok saman sesame melayu*

Thursday, 9 June 2011

kelas sastera 2~

Assalamualaikum dan salam Rejab~

Kelas sastera 2? huhu.. ade episod 2 kan.. hik2~ da leh wat kelas sastera the series nii~ uhuhuhu.. ikuti perbualan cekgu BM dan Hero blog ni, Yen.. Yen baru belajar BI 2 ari.. so, die mempraktikkan nye kat cekgu BM die..

Cekgu BM : Murid2.. murid2 kene makan ikan banyak2.. cuz ikan ade protein banyak.. budak2 kat Ganu pandai2 pon kerana banyak makan Ikan la..
Yen : ikan bagus ke cekgu?
Cekgu BM : bagos laa Yen.. napa?
Yen : tapi, selfish kan xbagos cekguu~
Cekgu BM : makan ikan memang bagos.. tapi, kite xmo laa selfish~ Selfish tu perangai yang xelok~
Yen : kalau selfish xbagos, macam mane kite nak makan ikan?
Cekgu BM : laa~ beli laa kat pasar ikan tu.. kan banyak orang jual ikan~
Yen : cekgu cakap sell fish xbagos.. if all people dont want sell fish, camne kite nak beli ikan??
Cekgu BM : #$%^& *dalam hati*

Wednesday, 8 June 2011

Hormati Orang Tua~

Assalamualaikum dan Salam Rejab~

Hari ini hari Rabu.. Aku sekarang ni ngah praktikal kat salah sebuah Farmasi yang ade kat Kluang ni.. Name kedai dirahsiakan.. t aku bagitau name kedai, korang datang lak~ Even da nak 2weeks da aku praktikal kat sini, sekarang ni baru aku btau secare offiSialnye.. haha~ Aku agak menyampah lak arini dengan perangai Customer aku yang sorang ni.. Seorang Apek yang agak tua telah datang ke farmasi aku dan tibe2 die cam marah aku.. Die datang ke Farmasi dan bertanyekan pasal ubat yang kaler putih, bulat2.. Mak ai.. ni farmasi apek oii.. Ubat putih, bulat2 xnak ade banyak lak an.. Rhinafort, Glucophage, Norgesic, ubat KK kat Hospital Bagan Lalang pon kaler putih, bulat2 apek oii.. Pastu dengan marahnye die p kat kereta die dan amek ubat yang die nak tu.. neurobion rupenye yang die nak..

Pastu, die marah, die cakap, "selalu datang sini, ubat gua pon lu xingat".. Mak aii.. kalau kat Farmasi ni die sorang jek customer boleh la aku cube nak ingat.. ni kat Farmasi ni, 1jam mau dalam 5k ke 6k customer.. xingat lak aku.. Apek nak sangat orang ingat Apek, Apek p berehat dalam Aman *R.I.P* la wehh.. konpem banyak orang ingat Apek sambel siram bunge n tabur air mawar kat kubor cek Apek tuu.. xde air mawar, aku supply asid untuk tabor kat kubor cek Apek nii~ *tabur air mawar ke siram air mawar?*

Wahh~ betol2 marah lak aku ek? Yang aku nak marah2 sangat ni apehal pulak an? Sebenarnye bukan salah Apek tu.. Aku xsalahkan die sepenohnye pon.. cuz taim dulu die sekolah, cekgu BM die ajar "Hormati orang Tua".. so, kene salahkan cekgu BM die laa.. orang yang ag mude macam aku ni watpe laa die nak hormat.. Yang aku pasti, nanti, aku da tua aku xkan jadik macam tu laa.. kene laa hormat sesame manusia.. kalau sesame manusia pon xtau nak hormat-menghormati, macam mane kite nak bersatu melawan Alien taim Alien attack bumi kite ni kan?

~Lima empat tiga satu
jom manusia kite bersatu~

Monday, 6 June 2011

Kelas Sastera?

Assalamualaikum dan Salam Rejab~

wuu~ bulan rejab sudah masokkk~ pasni syaban, ramadhan dan syawalll~ wee~ raye datang lagii~ Arini aku nak cerita short story jek.. bese laa.. kalau da Yen, mestilaa mengarut sokmo jaa~ sile lah membace perbualan antara Yen n Abahnye~

Yen : Abah nak p mane? siap bawak senapang ag~
Abah : biasa laa nakk.. Abah nak p kebun kite laa.. nak tembak tupai~
Yen : wuu~ Abah nak wat Tupai Rebus ke?
Abah : xpernah ag keturunan kite makan Tupai nakk oii..
Yen : Abes tu, yang Abah nak memburu tupai tu kenape?
Abah : Tupai kat kebun tu da maken ganas.. abes sumer buah2an tupai dok kongkang~ duku, durian, rambutan sumer dikongkang dek tupai~
Yen : wuu~ tu ke masalahnye.. rileks laa Abah.. p simpan senapang Abah tu.. Yen ade care yang lebih efektif~
Abah : camne?
Yen : Abah relaks jek kat bawah pokok~ t konpem tupai tu jatuh..
Abah : aii.. xkan dok bawah pokok pon tupai leh jatuh.. mane ko belajo no nakk?
Yen : cekgu BM Yen yang ajar.. die cakap, "Sepandai-pandai tupai melompat, akhernye jatuh ke tanah jugak" so, abah relaks jek la.. konpem tupai jatoh punye~
Abah : wuu~ aku da anto ko kelas sains pon ko maseh pandai bermain kate~ samat aku xanto ko p kelas sastera~ *cakap dalam hati*

Sunday, 5 June 2011

Majlis kawen ?

Assalamualaikum dan Salam Cuti Skola~

Wuu~ lame da xupdate.. tankz to brotbret ku cuz sering membantutkan niat aku untuk mengUpdate entri aku~ Sekarang ni musim cuti sekolah~ musim cuti sekolah = musim orang wat majlis kawen~ wuu~ sabtu ahad sampai ade 20+ jemputan, camne nak memenuhi jemputan itu? kekadang aku pikir, agak jimat gak kawen taim cuti sekolah ni~ semalam aku p majlis orang kawen.. kawan aku ajak.. best gak ah makanan nye.. aku kalau boleh nak makan kat tempat makan beradab tu.. tp, aku x dibenarkan untuk duduk makan disane, so, aku terpakse laa makan biadap kat tempat pengunjung yang laen.. Majlis nye xde yang unik.. same jek macam majlis kawen2 yang len~

sebagai seorang yang unik a.k.a pelik, kekonpem laa aku xmo majlis kawen aku dibuat dalam suasana yang biase2 ni.. sebagai seorang yang suke akan kelainan, mestilaa aku nak majlis aku penuh dengan kelainan.. Asal kawen jek, kene makan nasik minyak, nasik beriani, minom air sirap.. ade bajet lebih siket, ade laa dapat minum sirap limau... aku kalau boleh, majlis kawen aku tu aku nak wat style open house~ bukan sekadar nasik minyak jek ade.. nasik kerabu, nasik dagang, lakse johor sumer aku nak letak kat majlis kawen aku.. Air lak aku nak wat macam yang kat paso malam tu.. variasi kot air kat paso malam tu.. lepas kaunter makanan, n kaunter air tu, aku akan letak kaunter pencuci mulot.. aku nak letak dadih, cendol and ais kacang.. dan kaunter terakher, kaunter cashier.. wuu~ kaunter cashier tu jek laa kelainan cuz xde ag majlis kawen yang ade kaunter cashier.. bukan nye aku ni kedekot ke ape, kaunter cashier tu kire macam salam keruk laa~ *salam keruk = salam disertai angpau* cuz bukan sumer orang berkesempatan nak salam keruk kat keluarge penganten cuz taim majlis kawen kan ahli kuarge bz nak melayan pengunjung yang ramai tu.. so, korang leh salam kerok kat kaunter cashier tu~ cashier lak aku nk import dari Guardian cuz cashier kat Guardian tu sopan santun belaka~ tapi tu cume harapan jek la.. jadik xjadik, meh laa test kawen ngan aku.. hak2~

Diharap pasni maken banyak laa jemputan kawen cuz aku kalau p majlis kawen aku sangat suke dageng kambeng~ sedapppp!!