Friday, 22 April 2011

kenape perlu rase down?

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

wuu~ ramai tol orang salah paham ngan GEMOK yang aku karang kat blog lepas.. GEMOK tu just contoh jek.. maksod aku kat entri lepas tu, lau orang tu A, so aku akan cakap la orang tu A.. aku xkan cakap orang tu B or C.. haha.. tapi kan.. kalau aku ade kawan yang gemok, and aku cakap die gemok, salah ke? da die memang gemok.. xkan nak cakap die kurus lak? kenape word GEMOK tu jadik korang rase down? lau korang xsuke dipanggil GEMOK, nape korang xmo diet? then, bile orang da panggil korang Gemok, taim tu laa korang nak rase saket hati la, masam muke la, rase down la sedangkan, ade banyak care yang boleh korang buat untuk korang jadik xgemok.. =.='

Kenape perlu kite rase sedih if orang cakap kite Gemok? kite ni manusia biase.. ade yang berisi, ade yang xde isi macam aku ni, ade yang tgi, dan ade gak yang PENDEK~ setiap ciri tu mempunyai kelebihan masing2.. Aku ni bukan perfect sangat pon.. BMI aku pon cukop2 jek.. tapi aku xpernah lak nak rase down orang cakap aku keding ke, kurus ke, lidi ke, Tomok ke, lantak p la korang nak cakap ape.. cuz aku da memang keding.. wat pe aku nak rase saket hati lak if orang panggil aku keding.. cuz mende tu da memang kenyataan.. GEMOK? ade kelebihan what.. aku rase, orang Gemok ni laaa orang yang menjimatkan.. aku puji orang GEMOK disini bukan pasal aku nak amek ati orang gemok.. tapi ni datang dari kepale otak aku..

Ape kelebihan orang gemok? Aku rase orang gemok ni lagi banyak dugaan dari Allah.. Boleh menguji kesabaran korang taim ade orang cakap korang gemok even korang memang gemok.. =.=" maken banyak sabar, maken kuat la iman kite.. berbalek pade jimat tadi.. kenape aku cakap orang yang gemok ni orang yang menjimatkan? sebab, taim korang nak shopping beli kasot ke, baju ke, mesti susah nak jumpe saiz kan.. haa~ kan menjimatkan tu.. leh membendung nafsu shopping korang..kan kelebihan tu.. 2nd, korang xpaya nak beli sweater cuz korang da dilapisi lemak.. aku rase geram gak kekadang cuz aku ni cepat sangat sejuk cuz lemak kurang.. kawan aku yang berbadan beso ni relaks jek menahan sejuk.. yang aku lak da menggigil tahap menengah da... nampak tu kelebihan korang.. so? knape kite perlu rase down ngan ape yang Allah telah kurniakan kepade kite? korang xtengok ke filem BULI arahan cek Shauki tu? die cakap die ade anjakan paradigma.. "kelemahan die adelah sebab die GEMOK.. *tapi aku xpernah pon anggap gemuk tu adelah kelemahan seseorang* Untuk menutup kelemahan die, die telah menjadik seorang bouncer kat kelab.." nampak x? orang akan takot dengan die cuz die pandai mengaplikasikan kelemahan die.. 

Tapi serius laa.. bagi aku, Gemok tu bukan satu kelemahan.. cume korang perlu pikir dari sudut +ve laa.. gemok mesti akan dapat banyak penyaket kan? lipid/lemak berlebihan akan sebabkan coronary arteri korang sempit.. bile coronary arteri da sempit, blood flow korang ke jantung akan kurang.. bile blood flow kuang, dada akan rase saket.. then, terjadiklaaa Coronary Artery Diseases.. *tankz to adek fafa cuz dedahkan pasal CAD kat aku*=) bahaye kan? wuu~ orang kurus pon lau nak kene penyaket, kene gak.. so, kite ni ade kelebihan dan kekurangan.. so, penyelesaian kat sini, EXAMPLE : *hahaha..contoh ye anak anak..nanti ade orang salah paham lagi lak* Kalau korang xsuke orang panggil korang GEMOK *contoh ye anak anak.. diingatkan sekali lagi..haha* mulekan laa diet seimabang korang sekarang.. nanti korang da kurus, xde la orang panggil GEMOK lagi.. an? Tapi lau korang ni memang jenis xkesah, teroskan laa membesarkan perot korang tu.. dan aku mintak maaf kepade orang yang terase ngan entri aku yang lepas.. 

aku akhiri dengan petikan SMS yang telah diSEND oleh kawan aku..
setiap ape yang Allah ciptakan ade kebaikkannye.. 
Honest is da best way to make sum1 realize about her/himself

No comments: