Thursday, 31 March 2011

Tragedi Maghrib~

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah~

"Dedi!! Dedi!! cepat bangonnn.. nanti kite lambat lak sampai rumah nenekk." Kata anak Yen, Aiman.. die kejut Yen cuz Yen dah janji ngan Anak n Isteri2 Yen tok p balik kampung.. eh, salah2.. anak2 n isteri Yen.. Anak Yen bername Aiman n Aimin.. Bini Yen lak bername, cam bese laa.. Heroin blog ini, EFFAAA~ Yen tengok, Effa ngah kemas baju masok lam beg beso.. Yen pon berkate "Aii~ banyaknye bajuu.. macam nk pergi jauhh jekk?"
"Heish Yen ni.. Pergi jauh? lain macam jek ayat tuu.." balas Effa.. adeh.. da kampong mereka kat Gambang, Pahang..lonie, mereka dok kat Ampang.. kan jauh tuu~ Aiman n Aimin pon sebok kemas beg.. semangat tol dorang ni.. Tujuan Yen balek kampong adelah disebabkan oleh..emm.. cuz bapak mertua Yen pakse suroh balik.. adeh.. xtau ke malam ni malam jumaat.. bagi laa Yen relax2 ngan Effa.. *dan anak2 Yen* "tapi, before die sumpah aku jadik pokok, bek aku dengo jek cakap die.. cuz aku xmo bini aku disumpah menjadik monyet.." Yen bermonolog.. Pas siap kemas beg, Yen pon angkut beg2 masok lam kete PERSONA berSPOILER tinggi.. mujur da ade anak.. dolu taim xde anak, ngan Effa sekali Yen angkut kan.. Cuz xmo kaki Effa melecet.. p shopping pon Yen masokkan Effa lam troli.. then Yen tolak.. cuz t kaki Effa calar lak lau jalan banyak2.. tapi, tu dolu laaa.. dolu punye cter.. Dolu nenek Yen pon dara *pinjam ayat sepah jap* Strait to the point okeh.. t Yen dok lari dari tajuk,sampai bile Yen nak sampai kampung Yen an?? cam biase laa an.. lau nk jalan jauh ni, kene laa check kondisi kereta.. mende paling penting adelah, pastika kete anda ade MINYAK.. lau cermin sisi elok, lampu menyala, Signal oke, tapi lau xde minyak xgune gak an.. Pas check, Yen p isi minyak kat sebuah stesen Minyak yang lambang kaler hijau tu.. Yen suke isik minyak kat situ cuz ade aweq cashier cantek.. tapi, Effa ag cantek laa.. =) Then, Yen mulekan perjalanan Yen ke Gambang.. sebelum Yen masuk HIGHWAY Karak, suasane kereta Yen bising gile ngan sorakkan oleh Aiman n Aimin.. *cam nak mengeDOG Yen laa budak2 ni.. tau laa Yen jarang2 bawak dorang p balek kampung* tapi xpelaa.. selaku bapak yang penyabo, Yen pon sabar jek laa.. Effa diam jek dari tadi.. cume melihat gelagat Anak2 mereka.. Yen da kekonpem laa diam gak an.. kalau Yen join anak2 Yen bersorak, sape lak nk bawak kete? nk suruh Effa bawak? huu~ Effa dapat lesen Keta pon cuz JPJ da jemu tgok muke die.. Pas masuk jek Tol Karak, Yen tgok, suasane da sunyii jek..Yen tengok, Anak2 Yen n Effa da tido daa.. Wahh~ gile panggong yaa korang.. "Aku pepenat bawak kereta, korang boleh lak senang lenang lelap mate an.." Yen brmonolog.. Hari da nak gelap.. ag sejam ag nak senja.. Yen mule memecut kereta Persona berspoiler tinggi Yen cuz ari da maken gelap.. Yen terus memecut.. 100km/j, krohh2.. *Effa berdengkur* 110km/j, krohh2 *Effa berdengkur maken kuat* " aikk.. melawan nampak.. maken laju aku bawak, maken kuat lak die berdengkur" Yen bermonolog sendirian.. Ari maken nak gelap.. Matahari mule melabuhkan cahayanye.. Yen maken laju.. Yen cilok ke kiri dan ke kanan mengikut irama POP YEH YEH~ wuu~ macam lirik lagu lak.. Pedal minyak Yen da abes Yen tekan.. Pedal minyak Yen mule menyentuh lantai kereta Person Berspoiler Tinggi Yen.. disebabkan penCILOKan yang kerap, Effa terjage dari mimpinye.. "Yen.. tau laa malam ni malam jumaat.. Kot ye pon xsabo, jangan laa sampai pedal minyal tu Yen tekan sampai habis" tegur Effa.. " memang xsabo pon.. Effa relaks laaa.. xde ape2 punye.. tengok niii.." Yen mula berkate beso sambil menCILOK sebuah kereta Persona yang xde spoiler.. Effa cume menggeleng2kan kepalenye.. " Haaa~ Effa tengok ni pulakk" kate Yen sambil cube memotong sebuah Lori yang sarat ngan buah2an yang berserat tinggi.. " YENNN!!!LORI DEPAN TUUU!! TEKAN BREKKKK!!" pekik Effa yang panik ngan aku.. " aik? mane datang nye lori ni?" Yen bermonologue sendirik.. aku hilang kawalan.. lalu merempuh belakat lori.. "yen..." "Dedi.. Aiman saket.." sayup2 jek suara mereka Yen dengo..aku lihat, Aimin da diam terlentang.. "da xsiden pon ko leh tido ngan lena" Yen bermonolog.. Aiman dan binEffa berlumuran darah.. pandangn Yen maken kabur.. dan mule menjadik gelap..
"Yen.. Yen.. bangun Yen.." "itu macam suara mak" Yen bermonolog.. Yen membuke mate.. "MAKK.." Yen menjerit selepas melihat Mak didepan matenye.. Yen memelok erat Mak nye.. " Makk~ spoiler kerete saye tinggi lagi x?? macam mane dengan keadaan saye mak.. Effa makk.. Effaa... macam mane ngan bini saye MAKKKK.. Aiman?? Aimin?? jawb makkk.. jawabbbb!!!" Yen tanye bertubi2 soalan kepade Mak nye sambil mengoncangkan bahu emaknyee... PANGGGGGG!! mak Yen lastik Yen ngan SPENDER Yen yang ade kat tepi katel Yen.. " Kereta?? EFFA?? bini ko?? keje pon malas, ade hati nak berbinikkk!! p bilik air sane tuuu~ maghrib da nak abes daa niii!!!" pekik Mak Yen ngan nada yang marah~

Tuesday, 29 March 2011

Bicara Tentang Wanita~

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah~

Jom kite bicare pasal wanita.. sejak da naek umo jadik 19 ni an, rase cam diri ni da matang sangat2 da.. lalala~ tp, da 23 tahun da aku idop *even umo aku 19* tapi, aku tetap ade persoalan terhadap wanita ni.. 1st, korang mesti biasa dengar yang ade wanita yang phobia or allergic ngan darah? tapi, bile ade laki yang phobia ngan darah, kite akan pikir yang laki ni jenis penakut.. bagi aku, aku lagi xpelik kalau dengo kaum laki yang phobia ngan darah.. cuz laki jarang menglibatkan diri dalam aktiviti darah ni.. Knape mesti ade wanita yang phobia ngan darah? sedangkan mereka membuang darah tetiap bulan.. tp, still ade yang phobia ngan darah.. cube korang pk, camne wanita yang phobia ngan darah ni tukor tuala wanita die tu? xkan nk tuko satu pampers, pengsan sampai 6x cuz phobia ngan darah?

2nd, knape pompan kalau jumpe cermin, mesti nk betolkan tudong? huu~ mende ni sebenarnye bagus.. taim nk tunggu pintu lif terbukak, dorang isi mase dorang ngan betolkan tudong.. tu kire yang senonoh ag.. yang aku rase cam xsenonoh bile pompan betulkan tudung kat cermin pintu yang gelap tu.. korang xtaukah, orang yang ade kat dalam bilik tu leh lihat gelagat anda betolkan tudong? siap bebengotkan muke ag..

3rd, betolkah wanita mempunyai sifat penyabor yang tgi? wuu~ aku rase, laki ag penyabo dari kaum wanita.. ini telah dibuktikan oleh Abah aku sendirik.. Kejadian ini berlaku taim adek aku masih kecil.. taim memalam tu, lau adek aku nanges, mesti mak aku yang bangon untuk buat susu adek aku.. Abah aku relaks jek ngan tidonye.. die sabo jek even adek aku nanges terjerit2..

4th, knape pompan takot sangat gemok? yang gemok tu da sah2 la gemok an.. yang xberape nak gemok ni pon takot gemok.. korang tau x bezakan antara gemok n buncit? lau pas makan, perot membeso, tu buncet namenye.. pas berak, susut laa balek perotnyee~

huu~ penat nk tulis.. nk p makan jap.. eh, kat sini, aku ingin nyatakan, watak si EFFA tu bukan gf aku pon.. tu cume jelmaan Fantasi si Yen jekk.. =)

cantik luar cantik dalam
selamat malam

Monday, 28 March 2011

HB~

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah~

Tanggal 28Mac1988, berAREA di Pahang, lahir laa seorang jakaJAKA bername Zaharin~ haha~ aku xamek port sgt pon sal umo2 ni.. Yelaa~ umo bukan penting pon.. lau nak ajal, ajal jugok.. Aku nk bercerita sal perbualan Yen n Effa taim bercinte before clash tuu..

Effa : Epi besday Yen!
Yen : Wish jek? adiah2 xde??
Effa : mestilaa adeee.. cube Yen teka, Effa nk bg adiah ape?
Yen : bagi laa klu...
Effa : adiah ni, same ngan adiah tahun lepasss.. =)
Yen : emmm~ biskot tiger ea??
Effa : bukan laaa... Yen da lupe ke adiah taon lepasss? =.='
Yen : bukan lupe laa.. cume xingat jekk.. *xingat dengan lupe 2 mende berbezakah?*
Effa : alaa~ adiah tahon lepas tu same ngan adiah 3 tahon lepas.. xkan Yen da lupeee~ =.='
Yen : ek? 3 tahon lepas mane ade Effa bg adiah.. cuz taim tu kite xkenal ag..
Effa : so, tahun ni xde adiah laa.. same cam 3 tahon lepas..
Yen : huh.. gepren sape laa nii.. =,='

Sunday, 27 March 2011

Blog Aku Blog Anda Semua~

cerita tentang blog :
Blog ini mengisahkan Fantasi aku yang always merapu.. Pasal diri aku lak? emmm.. kadang2 jek aku cter k.. Aku ni xske nak menempuhi hidop ngan care yang remeh.. So, ape yang berlaku kat aku, aku akan abaikan jek~ Xamek pot sangat..

tujuan anda blogging :
Tujuan aku blogging ni lak untuk, berkongsi ape yang ade lam otak aku ni.. Care aku berpikir.. Dan care aku merapu.. tp, ape yang aku rapukan ni mengikut logik akal.. aku bukan wat rapuan kosong.. ade maksod yang tersirat dalam semua rapuan aku tu.. selain itu, tujuan blog aku ni diCREATE adelah untuk korang bergelak.. untuk korang release tension korang.. di kala korang berada di blog aku ni, ketepikan la sumer masalah korang.. Ketawa adelah penyelesai sumer masalah.. dan ketawa leh membuatkan peredaran darah korang berjalan lancar.. ini dinamakan, humorTHERAPY~

harapan untuk blog :
aku harap, maken banyak laa yg akan jadik follower blog aku ni.. sebab, blog ni bukan pasal diari harian aku semate2.. aku akan jadikannye medium release tension korang..

pesanan :
Untuk pemBLOG, if korang ade masalah, xpaya la sekadar tulis kat Blog.. Blog ni tok korang luah kan segala, tp, tok selesaikannye kne laa menggunakan kekreatifan otak korang.. Lau berdendam ngan seseorang, bek selesaikan di luar.. cuz, xsemestinye orang yang berdendam ngan dorang tu bace blog korang...

Saturday, 26 March 2011

Banduan?

Assalamualaikom dan Salam Ukhwah~

arini bukan aku nk ngarot rapu ag.. aku nk cakap sal banduan~ Tadi aku dok tgok salah satu berita yang ditayangkan di salah sebuah anak syarikat Media Prima.. Ade aktiviti ape tah kat KEM MAHKOTA yg terletak di KLUANG itu.. Korg pernah terpikir x? macam mane penerimaan or tanggapan orang ramai terhadap Banduan dan Orang yang pernah melanjutkan pelajaran ke Pusat Serenti tu? 90% akan menganggap dorang ni akan melakukan mende yang same.. banyak kali aku dengo kat dalam drama melayu.. "kita hendaklah menerima bekas banduan and penageh dengan hati yang terbuka dan jangan merendah2kan mereka".. tp, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. bukan sumer banduan yang da abes hukuman dalam penjara, akan berubah sikapnya.. maybe mereka akan kembali meragut, merompak cuz susah untuk si banduan ini mendapatkan keje.. Kerana ramai yang mempunyai persepsi -ve kat bekas2 banduan ni.. n banduan yang da betol2 ke pangkal jalan pon belum tentu akan berubah cuz masyarakat akan always menganggap mereka ni jijik.. If ade kecurian di kampung2, mereka laa yang akan diperSUSPECTkan.. Kalau sekali di tudoh maybe si Banduan leh terima.. Lau da 40 kali kne tudoh, mesti dorang xtahan ngan tuduhan tu.. Disebabkan jiwa yang kacau dan tuduhan masyarakat, xmustahel, banduan yang da betol2 berubah ni akan melakukan kecurian kembali.. so? sape yang patot dipersalahkan? sikap banduan atau sikap masyarakat sendiri? xsemua bekas banduan akan kembali melakukan kejahatan.. dan xsemua banduan akan betol2 insaf akan kesalahan mereka.. agpon, banduan ni ade kepentingannye.. xberbaloi laa if Penjara yang dibina juta2 xde penghuninye.. aku pon pelik.. knape maken banyak Penjara and Pusat Serenti dibina? adakah untuk menggalakkan pertumbuhan penjenayah? kite kne laa didik da akar umbinye.. dari kecik da harus diberi motivasi tentang jenayah ni.. so, daripada bina penjara beribu2 tu, baek buat kempen kesedaran tok anak2 kecil ni.. meh aku akhiri ngan pantun.. da lame xpantun..

kecik2 xmo mati
da beso nyusahkan orang pulakk~

Thursday, 24 March 2011

cucur oh cucur~

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah~

setelah Effa menglangsaikan hutangnye secare installment tu, Yen telah berjaye mengumpol modal tok membuka perniagaan menjual cucur udang kat Paso Malam.. Memula nk jual baju yg ade tulis2 tu, tp malas ah.. jual cucur ag best.. kat sebelah tempat Yen meniaga cucur udang, ade orang menjual cucur badak.. Pak Cik Cucur Badak, atau name pendeknye PCCB, mencemburui Yen, kerane, sejak kehadiran Yen, cucur badaknye telah kurang laku.. Bese laa an.. kalau namanye manusia, mesti ade sikap iri hati ni.. sikap yang boleh memecahbelahkan sebuah negara.. so, PCCB telah merancang tok memalukan Yen didepan customer Yen.. dengan bermodalkan Rm 2.00, PCCB telah berpura2 untuk membeli cucur udang Yen, da memakaninye di depan gerai Yen lalu berkata..
PCCB : Huhh~ xsedap betol laaa cucur udang nii~ da laa sambal die rase kicap jalen!
Yen : sabar PCCB.. saye jual kat paso malam.. mmg laa xsedap sgt.. lau sedap, da lame da saye buat cucur udang beku pastu jual kat Giant..
PCCB : da laa menipu customer!
Yen : Ape yang saye tipu??
PCCB : name jek cucur udang.. tp, udangnye sikit jek.. bla bla bla *PCCB kutuk-kutik Yen 30minit.. Yen just mendiamkan diri jek*

PCCB : haa~ teros terdiam kan ko..

Pastu, Yen pon dengan bermodalkan rm 2.00 gak, telah membeli cucur badak milik PCCB tu.. pas makan, Yen pon berkata2..

Yen : PCCB komplen, cucur udang sye xbyk udang ea ??
PCCB : aahh~~ banyak daunn jekk... huhh!
Yen : cucur udang saye punye salah PCCB nmpk.. cucur badak PCCB punye salah PCCB xnmpak plak..
PCCB : ape kene ngan cuur badak aku??
Yen : NAME JEK CUCUR BADAK.. TAPI, SATU BADAK PON XDE DALAM CUCUR BADAK NII.. HUHH!!
PCCB : gulpp~

p/s : berniagalah secara adel n wujudkan persaingan yg sihat~

Tuesday, 22 March 2011

Hakikat Sebuah Cinte~

Assalamualaikum & Salam Ukhwah~

Selalunye lam segmen mengarut kejap ni, aku laaa hero an.. Tp, seperti lumrah hidup yg lain, hero xsentiase diatas.. citer kali ini, aku ade dibawah~ cam kne pijak ngan tayar lori.. ceritenye bermulee..

Jam menunjukkan pukol 8.31am.. Da seminit lambat tok masok keje ni.. nak xnak, terpakse laa Yen meredah hujan yg menggila lebatnye.. dengan berbekalkan sekeping payung, Yen berjalan ngan konpiden dan berlagaknye cuz bru 3 saat yg lepas, Yen gelakkan orang yang terpakse meredah hujan tanpe payung.. hahaha.. ape daa~ keje gaji beribu2.. payung pon xmampu nk beli kee.. Yen gelak terbahak2.. Setiap yg baik, akan dibalas baik.. yg jahat lak dibalas jahat.. SPLASHHH~ bju Yen yg kering siap berIRON tetibe menjadik basah selepas kereta Persona berspoiler tinggi telah memijak lopak air.. lalu lecak itu terpercik laa keseluruh badan Yen.. Amek ko balasan.. *sape suroh gelakkan orang.. kan da kene* tu baru balasan dunia tu.. Yen duduk di tepi jalan sambel mengenangkan nasebnye yang malang itu. Tp xpe, even baju kuyup basah sudah, Yen tetap optimis.. "Mesti ade hikmah di sebalik dugaan ini", kate Yen.. selang beberape saat, sehelai towel kecik dihulurkan ke arah Yen.. ade sorg pompan menghulurkan Tuala kecik kepade Yen.. Yen pon mengambel 'Tuala' wanita tu.. Tuala wanita tu yg Yen amek oke... Bukan 'Tuala Wanita' wanita itu.. =.=' sapekah wanita itu? Name die Effa.. same tempat keje ngan Yen cume lain department jek.. haa~ di situlah bermulanye sebuah cerita cinte..
Akhernye Yen n Effa pon berkapel.. da name pon berkapel.. so, xde ape2 yg laen pon.. same jk macam kapel2 yg laen.. i LAP u, u LAP i, i Jump, u Jump, imysm, rindu, janji itu, janji ini, ahhhh~ same jek laa macam rutin slaptik kapel2 yg len. xde beza pon.. tp, ade satu peristiwa yg menyebabkan hubungan Yen n Effa menjadik lebih unik dari kapel2 yg len.. Effa telah ditimpa kemalangan.. Effa telah dilanggar oleh sebuah kereta buatan Jepun ketika membantu seorang nenek tua melintas jalan.. Effa telah kehilangan banyak darah.. Yen dengan panik dan pikniknye bergegas ke Hospital milik Kerajaan.. Effa masok lam ICU.. nak dijadikkan cerita, Hospital milik kerajaan kekurangan sumber darah Jenis O.. Yen dengan perasaan Jantanmen teros mengOFFERkan darah Jenis O miliknya.. Darah Yen bersesuaian ngan Effa.. Effa dapat diselamatkn akhernye.. Yen jage Effa sampai Effa kuo Hospital.. Effa sangat terharu kerane Yen sanggup mendrmakan Darah kepadenye.. Effa bertekad untuk terus kekalkan hubungannye ngan Yen sampai bile2..
Namun, kite hanye mampu merancang.. Tuhan yang menentukan.. Selepas setahun bersame, hubungan mereka mule hambar.. Yen xdapat meluangkan masenye bersame Effa kerana asyik lalai melayari dunia Game.. Bgon pagi, Game.. balek keje pon maen Game.. Yen da mule mengabaikan Effa kerane Game.. Effa terasa sangat kecewa dengan sikap Yen yang lebih mementingkan Game.. Effa da tak tahan lagi ngan sikap Yen, lalu die telah mengONE byONE ngan Yen.. perbualan bertempat di tangga tempat mereka bekerja..

Yen : ade ape Effa nk jumpe Yen?
Effa : Effa da xtahan Yen.. Effa da xtahannnnnn!!
Yen : laaa~ sape suroh tahan.. lau xtahan, p laa kencing kat toilet sane tuu~
Effa : Effa bukan xtahan cuz nk kencing laaa~ =.='
Yen : abes tu?
Effa : Effa xtahan ngan perangai Yen, sikap Yen.. Yen da banyak berubahh~
Yen : emmm...
Effa : Yen ag pentingkan Game.. Yen langsung xendahkan perasaan Effa..
Yen : emmm.. so, ape yang Effa nak?
Effa : Effa nak kite clashhhh~
Yen : Effa da pikir masak2?
Effa : sudahhh~ *dengan perasaan yang sangat marah*
Yen : emmm.. lau itu yang Effa nak, Yen xleh halang ambisi Effa tu.. tp, ade satu syarat..
Effa : Ape die??
Yen : Effa ingat x.. taim Effa eksiden dolu... Darah Effa da banyak ilang.. Yen yang bagi darah Yen untuk selamatkan nyawa Effa dolu.. kalau x, Effa da lame da dok lam Hotel Tanah tuu..
Effa : Abes tuu?? Yen nk Effa bayar balik darah yang Yen bagi tuu!!!!!
Yen : emmm.. Baya....
belum sempat Yen menghabeskan ayatnye, Effa menyeluk sesuatu dari dalam seluar dalamnya
Effa : Nah!! amek niiii~
Effa baling 'tuala wanita' yang dipenuhi ngan darah ke arah Yen..
Yen : Ek?? ape nii?
Effa : EFFA BAYAR BALEK HUTANG DARAH YEN, EFFA BAYAR SECARE INSTALLMENT~

Sunday, 20 March 2011

Harga sebuah Maaf~

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah~

aku bru jek pas tgok citer Gosok 2, yg ditayangkan di TV3.. dedolu aku tgok da cter ni.. tp, da die dok tayang kat TV, so, aku tgok laa jugak.. =) Tam Spider tu belakon.. kat lam cter tu, ade sorang pelakon tu cakap lebih kurang macam ni laa.. 'senang jek kan mnx maaf? yelaaa.. modal cume air liur jek'.. huhu.. siyesly.. aku paling menyampah ngan word maaf, sori tu.. kata2 tu da macam xde nilainye.. wat salah, mintak maaf, then wat salah ag mintak maaf ag.. senang an idop ni? bile da wat salah, nak sucikan salah tu just ucap satu perkataan.. "maaf".. then bile org xmo maafkan, kuo laaa ayat, 'nabi pon leh maapkan umatnye'.. aku paling takot nk ucapkan kate maap tu.. cuz takot terULANG balik ape yg aku buat.. bagi aku, word maaf tu masih ade nilai nye lagi.. Maaf tu same jek nilainye ngan Taubat.. Lau kite da bebetol sedie, bru laa kite leh taubat.. cuz syarat taubat adelah, xmengulangi dosa yg dilakukan.. same jek macam maaf.. lau korg da mntak maaf, jgn laa korang ulang kesalahan yang same.. baru laa nmpk maaf korang tu berharge siket an? tengok orang dedolu.. taim raye, bru mintak maaf.. taim sekarang ni, anytaim leh mintak maaf.. =)  xpon,kite wat jek AKTA bru.. "sesape yg mau mnx maaf, haruslah dikenakan bayaran mengikut tahap kebesaran salah yg dilakukan".. taim tu, mesti orang takot nk buat salah cuz kne wat bayaran if nk mintak maaf.. so, maaf akan lebih bernilai dari lafaz maaf sekarang ni.. hanye bermodalkan beberape titis air liur~ 
wuu~ da petang.. nak tdo sat.. =)
BYEBYE~~

Perpisahan Ini~

Assalamualaikum dan Salam Ukhwah~

Jam di laptop bru kol 3.31am.. Sok hari ahd.. so, xkeje.. wuu~ akhernye aku berjaye menghabeskan mase seminggu di KPJ Ampang Princess~
Perpisahan ini? korg pernah dengo x lagu tu? di dendangkan oleh 1st Edition ft Aizat.. korg xkenal 1st Edition ke? 1st Edition ni artis dari sebuah rancagan realiti yg di terbitkan oleh media prima, GANGSTARZ.. tau? xtau ag? hmm~ korg kenal Aril AF? yg nyanyi lagu menatap matamu tuu.. haa~ hok tu laa aril.. tp ape kena-keni Aril ni ngan 1st Edition? sebenarnye Aril dolu ahli kumpulan 1st Edition ni.. n lirik lagu perpisahan ini lak macam ditujukan pade Aril.. tp, maybe ade maksod tersembunyi yg laen laa.. best woo lagu ni.. sayu jek dengo.. Da lame aku xupdated lagu2 melayu ni.. cuz aku dok layan lagu indon jek.. bukan nye aku xmo support our local music..cume aku da lagi sebati ngan Genre yg di bawa oleh Band2 Indon ni~  wat mase ni aku dok resit2 jek lagu ni.. wuu~ resit.. xmo gune word ni~ bahaye.. so, try laa dengo lagu ni oke.. vokal mmg mantap.. *cam suare indon* aku xmo akhiri rapuan aku ni ngan pantun.. aku akhiri dengan lirik lagu Perpisahan ini~

Perpisahan Ini - 1st Edition ft Aizat Amdan

Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir
Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
Dirimu pergi biar ku sendiri

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Thursday, 17 March 2011

17MAC2011

Assalamualaikum dan alam Ukhwah..

Sedo xsedo, da 3bulan da kite lalui tahun 2011 ni.. *maybe aku jek yg bru sedo yg kite da masok bulan march* Dolu aku xpernah nk berkire pasal ari.. tu yg aku bru sedo kite da masok bulan march.. sejak dok KPJ Ampang Princess ni bru aku pandai maen kire2 ari.. wuu~ 2 ari ni, aku dok ngulor kat stor jek.. ekceli kne wat keje.. tp dok menyelam minom air laa tok ngulor an.. Adui.. agak serabut laa suasana kat sini.. staff ramai sgt.. so, sgt siket keje yg boleh dibuat.. Aku dok bual2 kosong jek kat sini.. Dok gelak2, dok wat mende2 xsenonoh, merayap ke sana ke sini berlari2 kecil.. n banyak lagi aktiviti yang xberfaedah yg aku buat..Tp xpe.. Ampang Princess mmg best.. tiap pagi aku akan nampak aweq polka dot.. tp, die da dapat baju kurong kaler biru bunge kat tepi tu.. tp, aku still gelarkan die aweq polka dot.. gadis speki yg comel.. tp just leh tgok jek laa.. nk milikinye.. tp, sedo sikeett cek Yen oii.. ko tu student yg baru 19thon.. xpaya laa nk berangan .. tah laa~ aku xtau laa die comel ke x.. tp, aku mmg minat kat aweq yg kai spek.. knape?
aku pon xtau ape jawapannye.. haa~ ternet aku da laju ni.. macam bulu yang di Smash oleh Lin Dan~ bulu tangkes yee anak2.. harap2 laju sokmo laa pasni.. Pastu an.. mende seterusnye aku nk cakap, kat blog aku ni aku akan jarang tulis sal cter aku.. aku tulis yg general jek.. yg len aku nk dok mengarut jek.. karut marut bersamaku.. =) k.. jom pantun..

Kuea Keria Kuea Bahulu
Senyum selalu~

Tuesday, 15 March 2011

Hantu Kilang Kain~

Rashid n Sazali, 2 budak yg baru masok kat kilang aku.. so, dorg ni kire junior aku laa an.. aku selaku senior kilang kain, telah ditugaskan oleh bos aku, Chia Meng, untuk mengGUIDEkan dua org junior aku ni.. Aku xsuke bos aku tu.. da laa salu masok keje lambat.. balek lak nk awal an.. tp, apekan daye.. die boss.. aku cume semut merah jek~ tp siyes beb.. aku xbunoh boss aku tuu.. so, bukan die antu kilang kain yg aku maksod kan..

so, aku kje shif malam mase tu.. daq 2 org ni pon follow jek ape aku buat.. sebagai senior yg xmempunyai tatasusila yg tgi, aku pon ajak laa dorg ngeteh.. taim dok2 ngeteh tu, Rashid bertanyekan aku satu soklan..
Rashid : Bro, sye dengo cter, kat kilang kain ni ade hantu.. btol ke?
Aku : Mane ko dengo cter ni??
Rashid : Ade org taman sye cakap.. btol ke Bro?
Aku : hmmm.. bru sehari ko masok sini, ko da tanye macam ni.. aku nk cter pon serbe salah..
Rashid : alaaa~ cter laa broo..
Aku : emm.. macam ni laa.. kite settlekan keje dolu.. esok malam, aku janji, aku akan cter sal hantu kilang kain ni.. tp, korg ber2 kne janji, jgn cter kat sesape pon sal cter hantu ni.. n sebagai balasan, korg kne belanje aku Sirap Ais ngan Mee bandong..oke??
Rashid : oke bro.. bereh~
Aku : huuu~ mu orea klate? napo xoyap awal2?? *perbualan seterusnye lam bahase kelantan.. so, xsumer pembace berasal dr kelantan.. so, terpakse di potong*

Esoknye~ dengan perasaan berdebornye dan rase ingin tahu, Rashid n Sazali *sazali ni xberdialog yee.. pelakon tambahan jek..* pon tgu aku kat warong yg aku lepak semalam tuu.. dorg da siap belikan aku Mee bandung n Sirap ais daa..
aku sampai ke tempat kejadian.. aku makan mee bandong sambel berceritee..
Aku : Ceritanye bermulaa beginii~
Rashid : cer citer cer citer..
Aku : adeh.. ko ni orang kelantan ke orang perak ni?
Rashid : sye org malaysia bang.. 1 malaysia laa katekann..
Aku : ooo.. lantaq p ko laa.. aku start cter k? *sambel makan mee bandung*
Rashid : oke2... *dengan nada yg excited*
Aku : emm.. mende ni sebenarnye aku pernah alami.. dolu mase memasok keje dolu, aku dok wat OT jek.. dr petang sampai ke pagi.. malam pertame aku keje malam tu, aku ade rase cam angen sepoi2 xreti bahase jek dok hembos2 kat aku.. tp xpe laa.. aku tenang ag.. cuz taim tu aku xcaye antu.. ari ke2, aku wat OT gak.. mate ngantok jek taim jam kol 2.43pagi tu.. aku terlelap.. then, Samad, kawan seOT aku kjotkan aku.. aku bgon lalu bingkas p wat keje.. sampai jek aku kat mesin kain tu, aku tgok, Samad ngah tdo kat depan kain tuuu...
Rashid : ek~ abes tu? sape yg kejot abg tadiii??? *peluh da mule kuo dr dahi Rashid*
Aku : haa~ ni yg nk doq habaq mai nii.. aku pon keliru dan menjadik buntu.. aku kejot Samad tu.. die bgon sambil maki aku.. then, aku tanye die, nape die kejot aku td? then, ngan selamber OAG jek Samad jawab, "bile mase lakk aku kejot ko? aku dr kol 12 td dok makan gaji bute ni~".. Emmm.. da sudaa.. *kate dalam ati* Ade mende nk bergurau ngan aku ke ni?.. tp xpe.. aku cool.. Tok Long ku dolu bomoh.. so, ade gak la die turunkan ilmu..  emmm.. penat laa aku cakap.. sirap ais da abes ni..
Rashid : eh.. xpe2.. nah minom air sirap sye ni.. sye nk minom.. tp air liur bro da tempias masok sirap sye ni.. minom jek laa..
Aku : oke2.. tankz.. aku sambong balek ea?
Rashid : oke2..
Aku : esoknye, aku pon stay kat kilang tu.. kol 1.23 pagi, aku jerit.. "Lau ko syaiton yg saje nk ganggu aku, muncul laa ko di depan aku".. taim tu, aku dapat rasekan bahang yg sgt bahang.. berpeloh aku.. aku dapat me'rasai' kehadiran hantu kilang kain tu.. semakin lame, semakin dekat..semakin dekat.. dan semakin dekatt..akhernye aku capai remote aircond.. (ptot laa bahang semacam..x on aircond upenyee~) *kate dalam ati* mase aku on jek aircond tu, tetibe aku rase macam ade lembage yg dok belari bekejaran belakang aku.. Aku teros pusing ke belakang dan teros jatoh terkangkang apebile hantu muncol di depan aku.. emm.. rupe2nye hantu yg selalu aku tgok kat Filem Hantu jaoh berbeza ngan hantu yg ade kat depan mate aku ni.. antu ni pakai bju merah.. rambot xrebonding pon.. menggerbang sampai ke lantai.. muke byk gle jerawat yg da masak da.. rase cam nk picet jek..
Rashid : abes tuu?? abg Buat apee???
Aku : Aku just gelak jek.. yelaa.. Tok Long aku an bomoh.. wat pe nk takot.. ngan sombong dan kembongnye, aku bgon dan tanye hantu tu.. "ko nk ape haa??".. hantu tu jawab "aku nk bunuh ko"..
aku just tergelak kcil jek.. "asal ko gelak?? ko xtakot ke" tanye hantu tu kehairanan.. aku pon jawab, " hahaha..xpernah pon kuo kat berite, 'mayat dijumpai mati dibunuh hantu'" aku gelak laa.. lau kne bunuh ngan hantu, sape yg akan didakwe? *berkate dalam hati* hantu tu marah dan tros mengFIRE aku.. aku elak sambel berkate dalam hati.. *adeh~selalu kat filem xde plak hantu leh maen Fire2 macam otromen*
Rashid : haa?? die FIRE abg? bro xpape ke???
Aku : wat mase tu,aku xape2 laa.. cuz aku sempat ngelak.. tp, aku ni mausia yg lemah.. setelah asik mengelak, akhernye, aku terjatoh gak cuz FIRE die kne ke kaki aku.. kaki aku berdarah mase tu.. aku cume mengucap jek taim tu.. tanpe belas kasihan, hantu tu teros FIRE aku tepat kne ke dada aku..
Rashid : haa?? kne dada abg? abes tu camne bro? bro selamat x?
Aku : gile selamat.. da tentu die FIRE dada aku.. kekonpem laa aku mati.. hantu tu berjaye meragut nyawa aku setelah beberape minit aku ngelak FIREan die tu..
Rashid : abg maatiiii? abg jgn memain bang.. abes tu, lau bg mati, xkan abg skunk ni jadi hantu plak.. siap makan mee bandung ag.. abg ni hantu ke? sye da takot da ni...
Aku : laaa.. bile mase lakk aku jadik hantu niii??
Rashid : abes tu, kan hantu kilang kain tu da FIRE tepat ke dada Abg.. n meragut nyawe abg.. mestilaa abg da mati ann????
Aku : mmg laaa aku mati.. aku cume mati lam cter tu jekk.. da ko yg nk sangat aku cter kan? aku cter jek laa pasal cter hantu.. aku xcakap pon cter ni btol ke x.. da ko nak aku cter hantu, aku cter laa.. oke laa.. time kaseh cuz belanje aku mee bandung k.. t lau nk dengo cter ag, belanje aku ag oke?? *teros berlalu pergi meninggalkan Rashid n Sazali*

Rashid : binawe punye senior.. penat aku belanje die mee bandung.. sampai ati die kencing aku sampai basah.. huuuu~

Monday, 14 March 2011

macam s**l~

Assalamualaikom dan salam Ukhwah~

wuu~ 1st day kat KPJ Ampang Princess~ semalam msok ostel lam kol 11 lelebih gitu.. cuz mencarik kasot itam.. lame gile carik kasot.. akhernye dapat kasot kat dontown Cheras.. Adidas itam ade memerah siket.. aku ingat kesengsaraan aku sampai di situ jek.. upenye bile masok ostel, ag menimpe2 bencana.. tp xpe.. kne tenang.. ostel da ah xde almari.. haishh~ mane aku nk letak bebaju aku sumer? toilet pon agak macam haram.. haish~ lame ni aku mengSTAY kat sini.. wuu~ pastu dapat lak katel yg belah atas.. da la shaking2.. tdo pon xlena.. bru nk mmpi, da ade Hon2.. kol 3 lelebih pon korg nak maen Hon ke? 
Bgon pg, *pagi laa sangat* tgu turn nk mandi.. rase nk berak sangat kuat.. tp malas nk menunggu, teros aku batal kan niat.. then p menapak.. tp xpe laa.. bukan jaoh pon.. p cafe.. wuu~ terBAEKK~ harge makanan n minuman kat sane murah.. ngee~ dapat minom Teh beng sedappp~ pas makan, p Masok kandang Pamasi.. wuu~ besoo.. macam 7E.. cam bese laa.. 1st day ni sumer lemau jek.. aku pon xtau nk wat ape.. susunan ubat yg agak serabot.. bersepah-sapah suasana ostel nye.. aku tgok, mende yg staff buat dikala matahari xxkuokan haba sgt tu, dorg dok refill ubat2.. wuu~ aku tgok jek laa.. bukan aku jek tgokk.. Abg long, PokCik n Boyah pon tgok gak.. blaa blaa blaa, da rehat.. pastu kol 2-5ptg tu cam lame jek.. tp xpe.. yg penting, aku da abes kan mase sehari.. da tgl 2bulan 13ari.. =)  balek keje, ujan lak.. tgu kat cafe, then, balek redah ujan rerenyai.. sampai ostel, teros tdo kat katel shaking2 tuu.. wuu~ lena a. katel shaking2 da macam bebi punye tempat tdo da.. cam ade org dok enjot2 kan plak.. ngee~ penat laa nk taip.. mari berpantun..

*ari ni xde kelas
nk berpantun pon malas*

Bye2~

Sunday, 13 March 2011

Bye2 Kluag Hye2 Kolompor~

Wuu~ coti da abes..so, kne balek kl.. cuz aku clinical attachment kat KPJ Ampang Puteri~ wuu~ lame tuu.. start senin ni, sampailaaaaa akher bulan 5.. da xbleh bgon pas zohor la ginii.. wuu~ xdapat men game ngan kawan2 seGAMERS aku.. xleh lepak CC sampai pg.. xdapat makan roti tampal kat mamak.. xdapat tgok bola sampai suboh.. xdapat tdo kat tilam spring ag.. xdapat sepahkan bilek.. n yg paling pntg, xdapat menunggang EGOlution akuu.. *lau ade umo yg pnjg,jumpe ag awal bulan 6 t cek EGOlution ku* aku lom tgok merong Mahawangse ag.. kembor siang pon xdonlod ag.. heishh~ ni sumer salah brotbret aku ni.. line selaju sipot oink2~ tp xpe.. even ko sipot pon, ko laa menatang paling setia temani aku.. =)
Sedo xsedo, da masok 2011 da kite ek? *da masok bulan 3 bru nk sedo* Ape laa istimewanye bulan 3.. wuu~ i like bulan 3.. bulan 3, Formula 1 akan membuka tirainye.. bulan 3, mega SALE.. bulan 3, final RajaLawak.. ape ag ade ngan Bulan 3?? huhuhu.. Bulan 3, yg aku nanti2 kan adelahhhhh, *besday aku yg ke 19.. taon ni aku 19 thon oke..* da masok bulan 3.. bermakne, tgl ag, *12 - 3 = 9* haa~ 9bulan ag tgl tok melangsaikan mase study aku ni.. so, aku da leh kire2 da, sape aku setahon yg akan datang.. ngee~ 9 bulan bukan waktu yg lame.. kejap jek.. tolak sabtu ahad ag.. tolak mase makan, tdo.. tolak mase p toilet, basoh baju.. tolak mase maen game, on9.. tolak cuti-cutan *rasenye, tahon ni aku cam byk cuti jek* after calculate, tgl sebulan jek aku nk abes study.. haha~
Aku penat..bru sampai an.. even abg aku yg drive, tp, aku penat gak laa.. akher kate, kepade all cohort FOUReans, wat la keje bebetol.. xmo bikin masalah kat spital.. kite wat jahat kat Kolej jek.. gud luck.. kepade kolej, nantikan kemunculan kami pade bulan 7 t.. xlupe, takziah kepade Jepon.. teringat lak taim 26Dis2004.. mesia di lande tsunami.. Malaysia yg anti-bencana Alam pon terkene tempias, inikan pula Jepon yg ade kat lingkaran maut.. n korg sumer, lihatlah keindahan bencana Alam.. sekelip mate jek leh musnah segale.. n bencana alam dtgnye tanpe di duga.. bencana alam memberi kite peluang tok wat amal kebajikan.. so, selamat beramal.. arini ari dorg.. sok luse maybe ari kite.. pade org yg derma2 baju tok mangse kat jepon tu, anda derma laa kat tmpat yg btol.. if derma kat tempat yg salah, silap2, bju anda leh didapati di bundle2 yg terdekat.. akher kate, jom berpantun..

*soklan exam kena jawab semua
Bye-bye semua                         *

Thursday, 10 March 2011

Kawan sye yg bername Budi~

Nama saya Yen.. Saya ade kawan.. Name die Budi.. Budi bin Budiman.. *Budi ni bukan anak watak yg dalam novel Form 1 'anak din biola tu.. name watak lam anak din biola adelah Budiman bin Budin*.. Budi sangat baik.. Budi suke tolong orang.. Kawan2 Budi suke pinjam duit dekat Budi.. Yen pon suke pinjam duit Budi.. *bace ngan nada slow oke pat yg di potong tu*.. Tp, Budi xkesah.. Pada suatu hari, tetibe lak Budi kesah ngan aktiviti pinjam meminjam terhadapnye yg semaken berleluasa.. Ini adelah disebabkan oleh, kawan2 Budi hanye tau meminjam tp xmahu membayor.. *Yen pon xbayo* Dengan hati yg membara, Budi telah one by one dengan Yen.. Demi menuntut hutangnye, Budi yg selame ini budiman, akhernye da xbudiman lagi da.. Budi telah memaki-maku Yen tanpe menjagekan ati dan perasaan Yen.. Setelah hampir 30minit Budi memaki Yen, Budi memberi Yen peluang untuk menjelaskan kepade Budi, knape Yen xbayo hutang Budi.. Sebagai seorang Belia 4B yg sukekan pantun, Yen pon menjawab dalam bentuk pantun.. pantunnye berbunyi,

* Pisang emas di bawa berlayar
   masak sebijik diatas peti
   hutang emas boleh dibayar
   hutang Budi dibawa mati *

Dengan otak yg terpinge2, akhernye, Budi yg bodoh2 alang itu mengAccept alasan Yen yg klasik tu..

*so, pinjam laa duit kat Budi.. cuz Hutang Budi dibawa ke mati.. xpaya bayor~*

Wednesday, 9 March 2011

About Me??

Korg kenal aku? xkenal an? an? xkenal maka xcinta.. haha.. OffiSial name aku, Yen.. Name kat IC lak, Mohd Zaharin bin Zainal Abidin.. Abah aku penyanyi??pemain bola sepak?? sukati korg laa..yg pnting, abah aku lelaki.. tp, aku bukan nk citer sal abah aku.. aku nk cter sal aku laa... =.='
Aku laher kat Mentakab, Pahang.. 28mac1988.. tp, umo aku taon ni, 19 oke.. knape 19?? *no reason* ..
Aku ni seorang yang pelik.. org la yg cakap.. aku pon xtau asal org cakap aku pelik.. aku minat tgok bola sepak.. tp aku xske kat sumer penjage gol.. cuz dorg berpikir xsame ngan aku.. aku ni ske pk di luar kotak..luar kotak..bukan luar otak.. tp, penjage gol ni ske pk di dalam kotak.. cuz position dorg dalam kotak penalti.. lau dorg pk luo kotak macam aku, sape nk jage pintu gol tu?? tp, bukan sal kotak aku nk cter..aku nk cter sal aku laa.. =.='
Aku ni aku..cuz aku bukan korg.."aku xhensem cam pakwe korg".. *frasa kat t-shirt yg jual kat paso malam* .. muke aku cume macam Felix AF maen panas jek.. cuz aku rase lau aku cerah siket, muke aku mesti cam Felix AF.. aku ni ske cakap ape aku nk cakap.. lau aku nk cakap A, aku cakap la A.. aku xkan cakap B.. even ucapan aku tu akan mengguris ati yg lara,aku akan cakap gak.. xreti lak aku nk hepo-hepokrit ni.. haa~ korg nk tau mende yg korg xtau sal aku??
Aku ni pemalu tauu.. *blushing* ..xcaye? lantak p la nk caye ke x.. huhu.. org yg xkenal aku mesti akan cakap aku sombong.. adeh~ dah aku xkenal, xkan aku nk mesra2 ngan org yg aku xkenal tu.. tp yg knal aku, mesti korg menyesal kawan ngan aku cuz terpakse melayan karenah aku yg korg cakap pelik ni.. =.='
okeh..da malas cter sal aku.. hehe.. Blog ni aku xkan isi sal aku semate2 jek.. ni kan blog kawanKAWAN.. so, aku akan selitkan pasal isu semase, pandangan aku, n pape jek.. akher kate dr aku, cam biasa laa an.. *even bru 2 entri aku post* .. aku akhiri ngan pantun..

Pak Imam Pak Lebai
Bye Bye..

Tuesday, 8 March 2011

# 1st Entri

Assalamualaikum n Salam Universal,

Aku bukan bek sgt tok bahasekan diri aku, sye dan aku bukan jahat sgt tok bhsekan diri aku, gua.. aku average jek.. so, ni 1st entri aku.. ayat bese yg aku dengo kat blog or FB, "ni blog aku,so,sukati aku laa nk tulis ape pon".. sbg sorg yg ske kelainan, aku ag ske frasa "ini mmg blog kawan2 pon..so,ske ati korg la nk wat pe yg korg ske"..
Sbg seorg NOOB lam blog ni, aku harap kawan2 yg otai blog ni leh laa ajo aku yg newbie ni.. bese la..bru ag,mestila kurang ajo an.. lau aku xkurg ajo, da lame da aku jdik tutor korg.. so, aku budak bru blajo..lau salah tolong jolokkan.. Haa~ nmpk.. kurg ajo kan? so, cecepat la korg ajo aku..
Knape tetibe aku create blog ni? aku mendapat hidayah tok mengCreate blog ni apebile mase aku bersame LapTop ku ag pnjg dr mase aku bersame mmpi2 ku.. tp,xtau laa ann..bape lame aku rajen mengUpdate blog aku ni.. tah2 setahun depan da xde da blog aku ni..maybe sebulan depan or seminggu depan, or esok luse aku da malas da.. bese laa an..malas tertanam dalam sanubari tiap insan..even Juliana Evans pon, still ade sikap malas ni..
Nothing is NOTHING.. ape tu?aku ske frasa ni.. cam nk wat bju jek.. yelaa.. kan byk bju kat paso malam yg ske tulis2 tu.. macam, "awak xperasan sye sbb awk perasan awak cantek" , "awak perasan saya selalu tengok awak tapi awak buat2 xperasan cuz takot sye suruh bayor balek utang sye" dan bagai.. aku ske frasa "nothing is nothing" cuz ia sebahagian dr idop.. lau kite xwat pape,so,xdapat la pape.. so, kne laa buat sumting tuk ubah kehidupan kite yg nothing if do nothing,, n bile kite wat sumting lak, kne lak berani hadapi risiko nye.. jgn laa da wat sesuatu, tp takot nk hadapi risikonye..

haa~ ni sbg permulaan.. Pasni maybe aku introduce myself lak.. aku akhiri ngan sebuah pantun..
pecah kaca pecah gelas
suda bace harap kutip balek gelas yg korg pecahkan tuu~

tankz cuz bace.. =)