Sunday, 26 June 2011

Hargailah Ayah Anda~

Assalamualaikum dan Salam Insomnia~

hari ini, Yen selaku hero Blog telah menjemput watak baru untuk blognye.. Watak bername Azmi.. sile ikuti kisah Azmi ini.. =)Penat laa asik Yen jek nak pegang watak utamaa.. =)

Azmi maseh lagi menunggu keputusan rayuan Universiti di rumahnye. Azmi ade seorang ayah dan seorang adik, Azam. Sejak kematian ibunye, perasaan benci Azmi kat Ayah nye terhasil. Ibu Azmi mati kerana Ayah Azmi telah gagal mengawal keretanya lalu merempoh belakang treler yang ade banyak tayar tu. Kalau Ayah Azmi berhati2, mesti Ibu Azmi maseh ade sehingga kini. Pade pikiran Azmi, punce utame kematian ibunye adelah disebabkan oleh Ayahnye. Ayah Azmi mempunyai sebuah kedai photostat yang menjadik punce rezeki ayah Azmi untuk membesarkan Azmi dan Azam. Kerana benci dengan Ayahnye, Azmi langsung tidak pernah menolong Ayahnye menguruskan kedai Photostat itu. Tetapi, Ayah Azmi tidak kisah akan sikap anaknye itu. Die lebih rela membiarkan Azmi duduk di rumah dari melihat Azmi penat kerane membantunye.

Azam maseh lagi sekolah di tingkatan 3. Azam tinggal di sekolah Asrama yang xberapa nak penuh. Setiap kali cuti, Azam akan membantu Ayahnye di Kedai photostat itu. Walaupun Ayah Azam menegah untuk menolongnye di kedai, Azam tetap berdegil kerana die ingin meringankan beban kerja ayahnye. Sementara menunggu keputusan rayuannya, Azmi sering keluar malam dan mengamalkan gejala hidup yang tidak sihat. Azmi gemar merempit. Ayahnye sering menegur Azmi supaye tidak melibatkan diri dalam budaya rempit merempit ini. Tetapi, Azmi tidak mengendahkan. Setiap nasihat yang disampaikan oleh Ayahnye dibalas dengan makian dan kebiadaban oleh Azmi. Ayahnye tau yang Azmi membencinye kerane Azmi menganggap punce kematian ibu Azmi adelah kerananye. Ayah Azmi sering memanjatkan doa kepade Allah taala setiap kali selesai solatnye supaya dilembutkan hati Azmi dan mengikis perasaan benci Azmi terhadap ayahnye.

Malam menjelma. Azmi masih mengamalkan budaye rempit lagi walaupun Ayahnye da berkali2 menasihatinye supaya meninggalkan kerjaya merempit ini. Malam ini, Azmi ade race dengan Mael Pion. Sudah lame Azmi ingin berlumbe dengan Mael Pion kerana Mael pion belom pernah dikalahkan oleh perempit2 yang laen. Mael Pion akan melakukan apa saja untuk menang. Tapi, sebagai seorang yang mempunyai hati yang kental, Azmi tetap memFokuskan sepenuh perhatian pade perlumbaannye ini. Setelah 11minit berlumba dan lagi beberapa meter lagi nak sampai ke Garisan penamat, Mael Pion telah menendang Azmi. Azmi yang sedang memecut 160km/j tidak dapat mengawal motorsikalnye lalu merempuh seorang PakCik yang menunggang motor ex-5. Pandangan Azmi semakin gelap. Gelap, dan terus xnampak ape2.

"Azmi.. Bangun nak. Makan ubat ni." kata ayahnye kepade Azmi. "Aku kat mane niii!!" jerit Azmi. "Azmi kat Hospital. Da 2 hari Azmi xsedarkan diri. Syukor laa Azmi da sedar." jawab Ayahnye penuh optimis. "Aku laparr. ko xmo bagi aku makan kee? ko suke laa kan tengok aku mati??" herdik Azmi. "xbaek Nakk cakap macam tu. Ayah sayangkan Azmi lebih daripade Ayah sayangkan Ibu ko Azmii.." kata Ayahnye sambel menitiskan air mate. "ahhh~ kalau ko sayang ibu, mesti ibu ade kat sisi Azmi." jawab Azmi dengan penuh perasaan bencinye terhadap Ayahnye.

Ayah Azmi sudah 2 hari tidak tido kerane bimbang akan kesihatan Azmi. Ayah Azmi tetap menyayangi Azmi walaupun die tau yang Azmi membencinye. Die sanggop bersengkang mata demi menanti anaknye sedar dari koma.Abahnye yang memandikan Azmi semase Azmi koma, membelai Azmi sambel berharap Azmi cepat sedar, Menenangkan Azmi ketika Azmi tibe2 meracau kerana terkenang peristiwa die ditimpa Eksiden itu. Sudah seminggu Azmi di Hospital dan doktor telah membenarkan Azmi pulang ke rumah kerana Azmi dilaporkan cergas dan mampu bermain dam ular.

Azam menjemput Azmi di Hospital dan membawa Azmi pulang ke rumah mereka. Sampai2 jek Azmi kat rumah, Azmi memekik memanggil Ayahnye. "Ayahhhh! kenape ko suroh Azam yang jempot aku kat Hospital? Ko pon da benci aku ke?" "Abangg! ape abang cakap ni?" Azam memarahi sikap kurang ajar abangnye. Azmi cume mampu menunduk. Azam masok ke dapor untuk mengambil bunge dan air mawar. "Ko nak kemane Zam? Nak melawat kubor Ibu ea? aku nak ikot ko Zam. Dah lame aku xmelawat pusara ibu." pinta Azmi. Azam cume mengangguk tande setuju dengan permintaan Azmi tu.

Selepas selesai membaca Yasin kat kubur ibunye, Azam pon meninggalkan Abangnye sesorang kerane Azmi maseh belom menghabiskan bacaan Yasinnye. Azmi menanges kerana terkenangkan Arwah Ibu mereka. Setelah mengesat air matenye, Azmi pon mahu berangkat pulang. Azmi melihat adeknye sedang melawat sebuah kubur lalu Azmi menghampiri Azam. "kubur sape ni zam? kawan ko ke? kecik2 da mati.. sian kawan ko ni.." tanye Azmi kepade Azam. Azam pon menjawab, "Abang. ini kubur Ayah bang." "Ko jangan memain Zam. Aku benci ngan Ayah, xde la sampai doakan die mati" kata Azmi dalam keadaan gemuruh. "betol bang. Ayah da meninggal. nampak ni name kat batu nisan ni. Ni name ayah bang.. name ayahh." kata Azam sambel menitiskan air mate. "Ko jangan nak tipu laa Zam. Ayah jage aku taim aku kat Hospital tu.. Nak harapkan ko jage, ko tu dok kat Asrama. Ayah yang jage makan minom n mandi aku." kata Azmi. "Betol laa bang.. Watpe laa Azam nak tipu Abang. Ape yang Zam dapat kalau Zam tipu abang?" kata Azam cube meyakinkan abangnye.

"Kalau betol la ayah da mati, cube ko btau aku, ape punce kematian Ayah?" tanye Azmi. "Abang ingat x taim kejadian abang eksiden tu? Abang ade langgo penunggang ex-5. orang yang abang langgar tu adelah ayah kite bangg." Azam mengEXPLAIN kepade Azmi. Azmi terkedu sambel menanges kat pusara ayahnye. "bangg.. Ayah sayang sangat kat Abang walaupun Abang membencinye." kata Azam. "Arghhh! kalau bukan kerana ayah, ibu xkan tinggalkan kite zam." kata Azmi yang maseh menyalahkan Ayahnye. "Sebenarnye, Abang laa punce kematian ibu. Abang laa punce sebenar kematian Ibu abang tau x!!" jerit Azam kepade Azmi. "Haa? ape yang ko cube sampaikan ni Zam?" tanye Azmi penuh persoalan.

"ekceli, ibu mati kerana telah mendermakan Hatinye kepade Abang. Taim Ayah xdapat mengawal kenderaan, Ibu dan Ayah xmengalami sebarang kecederaan. Abang jek yang hampir mati kerana tercampak keluar kereta dan badan Abang terhempas kat batu besar. Hati Abang rosak terok dan perlu melakukan perpindahan hati dengan segera. Ibu dan Ayah telah membuat Ujian sama ade hati mereka sesuai dengan Abang ataupun tidak. Setelah keputusan diputuskan, Hati ibu yang sesuai dengan abang. Perpindahan hati itu berjaya menyambung nyawa abang tapi, Ibu mati kerana hilang banyak darah." Explain Azam panjang lebar. "Kenape ko xbagitau aku perkara sebenar zam?" tanye Azmi. "Ayah yang suruh rahsiakan semua ini kerana Ayah xmau Abang rase bersalah." jawab Azam. "Ayahh~ maapkan Azmi Ayah.. Azmi berdosa sangat dengan Ayah. Azmi xpatot benci Ayahh~" Azmi menangis maken kuat dengan penuh penyesalan.

Tapi semua tu da xbermakne lagi~ Hargailah kedua orang tua kite selagi hayat mereka dikandung badan. Jangan nak menghargai mereka selepas pemergian mereka. Hargai mereka sementara mereka maseh ade. Terimalaa segala bebelan bereka untuk membina hidup kite. Setiap bebelan mereka ade nasihat bergune untuk kite menempuh dunia yang kejam ini. Jangan membenci mereka. Jangan menderhaka kepade mereka. Jadikan setiap bebelan mereka sebagai kunci kejayaan kite. sekian~

1 comment:

Ahmad Haziq Azlan said...

waduh...pamhang giler....penat oden bace.....tapi ok la best...hahahaha....macam drama swasta la ko...