Thursday, 14 April 2011

English Terok?

Assalamualaikum dan Salam berlapekk~

Today, I want to discuss about keDISASTERan English.. wahhh~ dari tadika aku belajo cakap omputeh ni, sampai da umo 19 ni, aku maseh xpandai2 ag grammar.. aku sangat xsuke cakap omputeh.. Meh aku sampai kan dakyah, kenape korang kene benci cakap omputeh.. bagi aku, omputeh ni telah berjaye mengembangkan bahasnye dengan berjayenye.. dan mereka jugak da cube memutarbelitkan bahase mereka untuk menyusahkan kite.. korang ade I-phone? wuu~ ape yang xkene dengan I-Phone ni? I = saye.. Phone = Tepon laa an.. lau gabong jadik laa "tepon sye".. knape dorang xnamekan "my phone"? huhh.. lau "I-Phone" da tentu2 laa grammar die salah an?

word ke 2.. "badminton" .. korang tau x maen badminton? Bad = jahat.. adekah orang2 jahat jek yang bermain badminton? peserta odisen Imam Mude stage 2 cam aku ni xleh maen badminton laa ea? knape mesti BADminton? knape bukan GOODminton?

3. Butterfly.. seperti yang telah digembar gemburkan oleh omputeh, butterfly adelah Rama-rama.. tapi lau pecah kan suku katenye, butter = mentega, fly = terbang.. adekah rame2 kelihatan seperti mentega terbang? dolu, taim aku kat kelas memasak, cekgu aku pernah marah aku.. aku baling mentega ke luar kelas.. pastu cekgu aku tanye, "why u throw the butter?" aku pon jawab gak ah lam bahase omputeh.. aku jawab, "bcuz i want see butter fly" pas aku jawab gitu, duster lak fly ke arah aku.. huh~

4. understand.. ini word last yang aku akan xplen.. banyak ag word yang omputeh belitkan.. betolkah pompan lebih understanding than lelaki? aku rase lelaki ag understanding dari pompan.. ag2 taim hujan.. taim sejuk2 tu laa, laki ag cepat memahami.. understand = faham.. lau kite pecahkan, under = bawah .. stand = berdiri.. lau digabungkan, bawah berdiri.. adeh.. kan lucah tu bunyiknye... so, terbukti la, laki ag understanding dari pompan an? 'under' pompan tu bukan leh standing cam lelaki punye 'under'..