Saturday, 26 March 2011

Banduan?

Assalamualaikom dan Salam Ukhwah~

arini bukan aku nk ngarot rapu ag.. aku nk cakap sal banduan~ Tadi aku dok tgok salah satu berita yang ditayangkan di salah sebuah anak syarikat Media Prima.. Ade aktiviti ape tah kat KEM MAHKOTA yg terletak di KLUANG itu.. Korg pernah terpikir x? macam mane penerimaan or tanggapan orang ramai terhadap Banduan dan Orang yang pernah melanjutkan pelajaran ke Pusat Serenti tu? 90% akan menganggap dorang ni akan melakukan mende yang same.. banyak kali aku dengo kat dalam drama melayu.. "kita hendaklah menerima bekas banduan and penageh dengan hati yang terbuka dan jangan merendah2kan mereka".. tp, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. bukan sumer banduan yang da abes hukuman dalam penjara, akan berubah sikapnya.. maybe mereka akan kembali meragut, merompak cuz susah untuk si banduan ini mendapatkan keje.. Kerana ramai yang mempunyai persepsi -ve kat bekas2 banduan ni.. n banduan yang da betol2 ke pangkal jalan pon belum tentu akan berubah cuz masyarakat akan always menganggap mereka ni jijik.. If ade kecurian di kampung2, mereka laa yang akan diperSUSPECTkan.. Kalau sekali di tudoh maybe si Banduan leh terima.. Lau da 40 kali kne tudoh, mesti dorang xtahan ngan tuduhan tu.. Disebabkan jiwa yang kacau dan tuduhan masyarakat, xmustahel, banduan yang da betol2 berubah ni akan melakukan kecurian kembali.. so? sape yang patot dipersalahkan? sikap banduan atau sikap masyarakat sendiri? xsemua bekas banduan akan kembali melakukan kejahatan.. dan xsemua banduan akan betol2 insaf akan kesalahan mereka.. agpon, banduan ni ade kepentingannye.. xberbaloi laa if Penjara yang dibina juta2 xde penghuninye.. aku pon pelik.. knape maken banyak Penjara and Pusat Serenti dibina? adakah untuk menggalakkan pertumbuhan penjenayah? kite kne laa didik da akar umbinye.. dari kecik da harus diberi motivasi tentang jenayah ni.. so, daripada bina penjara beribu2 tu, baek buat kempen kesedaran tok anak2 kecil ni.. meh aku akhiri ngan pantun.. da lame xpantun..

kecik2 xmo mati
da beso nyusahkan orang pulakk~

No comments: